Sala de premsa Premsa i mitjans

Inauguració del Sincrotró ALBA

Sincrotró ALBA
El 22 de març passat es va inaugurar el Sincrotró ALBA, la major i més complexa infrastructura de ciència construïda mai a Espanya. L'ALBA, és un dels principals centres agregats del UAB Campus d'Excel·lència Internacional.

22/03/2010

L'ALBA, un dels principals centres agregats del UAB Campus d'Excel·lència Internacional, funcionarà com un microscopi gegantí que permetrà descobrir els secrets de les estructures de la matèria a nivell atòmic i molecular. Les propietats de la llum que genera li permet penetrar a la matèria de manera extremadament selectiva, cosa que facilita l'anàlisi de molècules i materials. Cadascun dels seus feixos de llum - set, en la seva primera fase- s'orienta a una utilitat concreta. Així, algunes de les aplicacions que aquest equipament farà possible són l'estudi de les estructures biològiques de les proteïnes; l'anàlisi de virus i bacteris; la creació de nous fàrmacs; el desenvolupament de tècniques de diagnòstic i de teràpies mèdiques; el disseny de nous materials per a la indústria i l'anàlisi de l'autenticitat de restes històriques i d'obres d'art.

El nou sincrotró serà un punt d'atracció de talent, ja que generarà al seu voltant una important concentració d'instituts d'investigació públics i privats, i contribuirà a atraure i retenir a Catalunya un gran nombre de proveïdors d'alt nivell tecnològic i d'excel·lents investigadors i professionals. A més, tindrà un efecte catalitzador sobre la competitivitat de la comunitat científica i empresarial de la seva àrea d'influència, atès que permetrà generar coneixements, aplicacions i serveis innovadors a nivell mundial.

La construcció de l'ALBA ha comptat amb una inversió de 201 milions d'euros des de 2003, repartits al 50% entre la Generalitat i el Govern espanyol, units en el consorci CELLS (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró). El president del consorci és el doctor Ramon Pascual, impulsor del projecte i catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'engegada de les instal·lacions es farà gradualment al llarg d'aquest any i, a partir del 2011, ja estaran preparades per rebre a uns mil investigadors anualment en la primera fase, amb les set línies de llum.