Sala de premsa Premsa i mitjans

Els alumnes milloren l'aprenentatge treballant amb la pissarra digital interactiva

PissarraDigital
¿Què passa en un centre docent quan disposa d'una pissarra digital interactiva (PDI) en totes les aules i el professorat rep una formació adequada sobre el seu ús didàctic i orientada a la innovació metodològica? A aquesta pregunta responen les conclusions d'un estudi realitzat pel grup de recerca Didàctica i Multimèdia (DIM) del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, en col·laboració amb Smart, empresa proveïdora de les PDI, durant els dos últims cursos escolars (2008-2010). El treball s'ha dut a terme en 22 centres docents (públics, privats i concertats) de tota Espanya i ha comptat amb la participació de 400 professors de diferents nivells educatius no universitaris.

30/07/2010

L'objectiu de l'estudi, liderat pel professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB Pere Marquès, era formar i il·lusionar tot el professorat d'un centre escolar en l'ús habitual de la PDI. Els investigadors van dissenyar un sistema de formació al professorat adaptat a les característiques de cada centre. Els professors van rebre formació sobre l'ús didàctic de la PDI al llarg de 4 seminaris i cada centre escolar va tenir, a més, el suport continuat d'un professor assessor PDI.

En acabar l'estudi, el mes de juny passat, el 80% els professors l'utilitzaven almenys en el 40% de les classes (un 60% de professors la fa servir per sobre del 60% de les seves classes), arribant gairebé al 100% els professors que l'usen almenys en un 20% de les classes. Aquestes dades confirmen, segons els investigadors, els avantatges que, ben utilitzades, poden proporcionar les PDI, tant al professorat com a l’alumnat.

Al llarg d'aquests dos anys, els investigadors han comprovat que s'ha incrementat la utilització de totes les funcionalitats de la PDI, encara que les activitats realitzades en les classes segueixen majoritàriament models didàctics centrats en l'activitat i control del professor: tutelada davant de la PDI, exposicions magistrals, recerca d'informació, correcció pública de treballs i realització d'exercicis entre tots.

No obstant això, aprecien un fort increment d'altres models didàctics amb major activitat i autonomia per part dels estudiants (més d'acord amb "aprendre fent" i els paradigmes pedagògics centrats en competències): presentació de recursos i treballs amb la PDI, elaboració de síntesi en classe en la PDI, comentaris sobre la premsa digital y classes on els alumnes fan de professor i expliquen temes als seus companys amb la PDI.

En l'apartat dels avantatges, els professors afirmen de manera pràcticament unànime que l'ús de la PDI augmenta l'atenció i la motivació de l'alumnat i es disposa de molts més recursos multimèdia que afavoreixen la comprensió dels continguts per part dels estudiants, que participen i s'impliquen més en les classes. Consideren també que els alumnes potencien la seva creativitat i imaginació, la soltesa a l'hora de fer exposicions i argumentar i també que facilita la renovació metodològica de les activitats d'ensenyament i aprenentatge i l'assoliment dels objectius educatius.

Respecte a l'aprenentatge, el 93% dels professors considera que els alumnes milloren els seus aprenentatges al realitzar activitats amb la PDI, encara que solament un 49% creu que incideix en una millora de les qualificacions acadèmiques. I un 25% opina obertament que no hi ha millora. Els investigadors expliquen aquesta contradicció aparent pel fet que els exàmens amb gran incidència en les qualificacions dels estudiants solen ser generalment memorístics, mentre que les activitats que es realitzen davant la pissarra interactiva solen ser més tasques d’aplicació, de manera que les competències desenvolupades treballant amb la PDI després no es valoren en els exàmens.

Finalment, l'estudi destaca que la majoria dels professors manifesta també que els resulta agradable realitzar activitats amb la PDI, malgrat que assenyalen l'inconvenient que els suposa un major treball. No obstant això, gairebé tots creuen que aquest augment de treball val la pena pels resultats que s'obtenen. Per la seva banda, als alumnes també els agrada treballar amb la PDI, i la majoria creu que així aprèn més.

La investigació realitzada en els dos últims anys dóna continuïtat a la iniciada l'any 2005 pel grup de recerca Didàctica i Multimèdia (DIM) de la UAB i Smart. En aquella ocasió, el treball es va centrar a Catalunya i va comptar amb la participació de 10 centres docents. Algunes de les conclusions apuntades llavors es consoliden amb el treball actual.

Més informació sobre l'estudi