Sala de premsa Premsa i mitjans

El consum de psicofàrmacs s'ha duplicat des de l'inici de la pandèmia entre la població assalariada

Mascaretes i ordinador
istockphoto_Andry5

Una enquesta realitzada per la UAB i ISTAS-CCOO, encara oberta, apunta la gravetat de la situació. Els resultats també mostren com més d'un terç dels treballadors i treballadores declaren haver empitjorat el seu estat de salut.

19/05/2020

Resultats preliminars del projecte “Condicions de treball, inseguretat i salut dels i les treballadores residents a Espanya en el context de la COVID-19” apunten cap a les conseqüències de la pandèmia en la salut mental. Aquest projecte s'està elaborant conjuntament per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO) i pretén conèixer l'impacte de la pandèmia entre les persones que a data 14 de març de 2020 tenien una feina (assalariades o autònomes) incloses aquelles que posteriorment van ser afectades per un ERTO o van ser acomiadades. El projecte es basa en una enquesta epidemiològica que es va començar a aplicar el passat 1 de Maig i que continua actualment disponible per a ser contestada.

L'anàlisi preliminar dels primers 12.000 qüestionaris permet estimar que en la pobación assalariada poc més d'un de cada tres treballadors i treballadores percep que el seu estat de salut ha empitjorat durant la pandèmia; des de l'inici d'aquesta, s'ha duplicat el nombre de persones treballadores consumidores d'analgèsics opioides, així com de consumidores de tranquil·litzants, sedants o somnífers, arribant a xifres al voltant del 20%. A més, aproximadament una de cada tres persones que ja consumien aquests fàrmacs abans de la pandèmia, han augmentat la dosi durant aquesta.

D'altra banda, gairebé la meitat de les persones assalariades expressen haver anat a treballar en algun moment sense les mesures de protecció adequades per a evitar el contagi per COVID-19, un 14% de les quals afirma haver-ho fet sempre o la majoria de les vegades que ha anat a treballar.

A manca d’una anàlisi més detallada, se sospita que aquests resultats poden ser encara més adversos en col·lectius professionals específics, alguns d'ells relativament petits en termes d'ocupació, i que per a poder ser analitzats amb major consistència requereixen d'un major nombre de respostes. Pel mateix motiu, l'equip investigador tampoc ha analitzat encara els qüestionaris corresponents a la població treballadora autònoma. Per això, els invesigadors i investigadores animen a difondre i contestar l'enquesta que encara està disponible.

Enllaç a l’enquesta:
https://trabajoycovid.uab.cat/

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Salut i benestar