Sala de premsa Premsa i mitjans

Dia Internacional de les Dones Treballadores

La UAB commemora el Dia Internacional de les Dones Treballadores
El dijous 7 de març, a les 12 h, s'ha celebrat un acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores a la sala d'actes del Rectorat, que ha reconegut la figura de Maria Jesús Espuny, professora emèrita del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques i Directora del Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets (CEDD).
 

25/02/2019

Com cada any, la Universitat Autònoma de Barcelona ha organitzat un acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, en compliment de la mesura que conté el Pla d'acció per a la igualtat entre dones i homes, d'organitzar un acte institucional amb motiu del Dia de les Dones Treballadores, que inclogui un acte de reconeixement a la persona, el departament o el centre de l’àmbit de la UAB que s’hagi distingit per la defensa dels drets de les dones.
 
Enguany s'ha reconegut la trajectòria de Maria Jesús Espuny, professora emèrita del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques i Directora del Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets (CEDD). Espuny es va doctorar a la UAB i actualment és la coordinadora de la xarxa alumni de Relacions Laborals. Ha estat vicedegana de la Facultat de Dret de la UAB i coordinadora del grau d’Estudis de Relacions Laborals i del doble grau de Relacions Laborals i Dret. L’any 2016 va rebre la distinció Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent per la seva llarga trajectòria i pel disseny de metodologies avançades adaptades al context socioeconòmic de l’entorn, especialment en l’àmbit de les Relacions Laborals. També és co-autora de la publicació La docencia del derecho con perspectiva de género, pionera a l’estat espanyol.
 
Posteriorment a l'entrega del Premi ha tingut lloc la conferència Discriminaciones invisibles en el trabajo de hombres y mujeres a càrrec de la professora Amparo Ballester, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València. També hi han intervingut la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno i la directora de l'Observatori per a la Igualtat, Maria Prats.

A continuació podeu consultar el programa de la jornada institucional i el cartell.

El 8 de març al campus
 
A banda de l’acte institucional, tota la comunitat UAB s’organitza per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores amb diferents actes i accions al llarg dels dies anteriors i posteriors a la jornada.

La Facultat de Dret ha organitzat una conferència de Rosalía Vázquez-Álvarez, experta de l’Organització Internacional del Treball (OIT), on s'ha presentat l’Informe sobre salaris 2019 i la desigualtat salarial entre homes i dones. Aquesta conferència ha tingut lloc l’1 de març a l’aula magna i ha estat impulsat pel Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets.
 
La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, per la seva banda, ha organitzat el 6 de març una taula rodona amb el títol de Marx i els marxismes: visions des de la teoria feminista i els estudis de gènere, amb la participació de Maria Jesús Izquierdo, Marina Subirats i Teresa Torns, professores de Sociologia.

La Comissió Feminista de l’Assemblea dela Facultat de Ciències de la Comunicació ha organitzat un acte que porta per títol “Quines dificultats suposa ser dona en el món de la comunicació?” que ha tingut lloc el dimecres, dia 6 de març, a partir de les 12.30 h al cinema de la plaça Cívica.

La sessió va començar amb una spin-off del documental A dark place, seguit d’una taula de debat amb Gemma Recoder, directora i encarregada de la comunicació del Canet Rock; Roser Amills, escriptora i periodista col·laboradora a RNE-Ràdio4 i a IB3 TV; Magda Gregori, periodista, redactora en cap de La Mira, col·laboradora a Més324-canal informatiu de TV3, El Punt Avui, La Xarxa, El temps i ha participat diverses vegades a Tele5 Antena3, Betevé i la Cuatro, entre d’altres; Cristina Garde, periodista cap de redacció de social.cat i membre de col·lectiu d’acció periodística SomAtents; i Maite Sadurní, periodista de Catalunya Ràdio, realitzadora dels programes musicals A Tocar! i Geografia Humana.

També a la Facultat de Ciències de la Comunicació hi ha hagut un cinefòrum amb la pel·lícula Mustang, que narra les experiències d’un grup de noies a l’actual Turquia, que ha estat dinamitzat per Rosa María Palencia. La pel·lícula es va projecter el dia 7 de març, a les 9.15 h.

El 7 de març, a les 16 h, a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació, hi ha hagut una taula rodona titulada "La violència contra les dones a debat". L'acte comptarà amb la intervenció de la rectora, Margarita Arboix i també hi participaran Joana Gallego, professora de la Facultat de Ciències de Comunicació i experta en comunicació i gènere; Claudia Gianneti, historiadora d'art, comissària d'exposicions, teòrica i escriptora;  Lucía Avilés, magistrada i vocal de l'AMJE (Asociación de Mujeres Juezas de España) i Sergio Sabini, fotògraf i autor de l'exposició "Nines trencades". A continuació, a les 17.30 h, tindrà lloc la inauguració de l'exposició "Nines trencades" a la sala d'exposicions de l'Hemeroteca General. Aquest és un dels actes que s'organitzen amb motiu del 50è aniversari de la UAB.

La Facultat de Medicina ha acollit el dijous, 7 de març, la conferència "Gender Medicine: més enllà de l'"Efecte Bikini", a les 13.15 h a l'aula M2-002, a càrrec de la investigadora i professora Lydia Giménez Llort, de la Unitat de Psicologia Mèdica de l'Institut de Neurociències de la UAB. Aquesta és la primera activitat de les cinc que hi ha programades durant els propers mesos dins el cicle "Gènere i Medicina", que comptarà amb diferents persones expertes per parlar sobre el tema.

Finalment, el 20 de març, la Facultat de Filosofia i Lletres organitza la presentació del llibre Maria Dolors Garcia-Ramon. Geografía y género, disidencia e innovación a la sala de graus amb la presència de Maria Dolors Garcia-Ramon, Maria Prats, Mireia Baylina i Abel Albet.

Per altra banda, l’alumnat de la UAB també es prepara per a les mobilitzacions previstes de cara al 8 de març amb diverses activitats que van des d’una xerrada sobre la repressió al moviment feminista amb les encausades de 8MilMotius fins a un taller d’autodefensa feminista.

A més a més, el Servei d'Activitat Física (SAF) obre a tothom les seves portes el 7 de març oferirà activitats especials adreçades al públic femení per tal de fomentar la pràctica d'activitat física entre les dones. Entre altres coses, es faran tallers d'hipopressius, iniciació al cardiobox i entrenament en suspensió, sesions d'entrenament amb pes lliure i formació en treball de sol pelvià.
 
Podeu consultar aquí tot el programa d’activitats vinculades al Dia Internacional de les Dones Treballadores. La informació s’anirà actualitzant periòdicament.

La Vaga General Feminista
 
El divendres 8 de març hi ha convocada una vaga general feminista de 24 h sota el lema «Ens aturem per canviar-ho tot». Amb aquesta vaga es pretén visibilitzar les desigualtats en el repartiment del treball reproductiu i productiu entre homes i dones i la situació de discriminació que això comporta: bretxa salarial, sostre de vidre, terra enganxós, assetjament laboral, segregació horitzontal i segregació vertical, etc. A més, també es volen denunciar les violències patriarcals que pateixen les dones, lesbianes i trans diàriament, així com la reiterada vulneració dels drets de les dones migrants.
 
La manifestació de la jornada tindrà lloc a les 18.30 h des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Catalunya. Podeu trobar el manifest de la vaga i més informació en aquest enllaç.

Pla d’acció per a la igualtat entre dones i homes.