Sala de premsa

Catalunya revalida el distintiu europeu com a regió de referència en l'envelliment actiu i saludable

European Reference Site

La European Innovation Partnership in Active and Healthy Ageing ha concedit la distinció AHA Reference Site a 65 regions d’Europa, entre les que hi ha Catalunya, reconeixent el treball conjunt de la coalició catalana, en la què hi participa la Fundació Salut i Envelliment UAB.

27/10/2022

"La reacreditació de la Reference Site Catalonia posa de manifest l’esforç conjunt i l'alineament necessari entre els àmbits de la salut i el benestar social per promoure un envelliment actiu i saludable”. - Eugeni Fernández, director de la Fundació TIC Salut Social.

La iniciativa, impulsada per la Comissió Europea, reacredita l'estatus de Catalunya com a regió de referència amb la màxima qualificació, amb l'objectiu d'avançar en el desenvolupament de solucions digitals i tecnològiques innovadores, creatives i aplicables en la millora de la vida i la salut de les persones grans.

Com a requisit per obtenir el distintiu AHA Reference Site, totes les regions han hagut de formar una coalició amb representants del govern, proveïdors de salut i assistencials, responsables polítics, institucions de recerca, entitats del món acadèmic, la indústria, la societat civil i pacients, tant en l’àmbit regional com local. La Reference Site Catalonia, de la què forma part la Fundació Salut i Envelliment UAB, està coordinada per la Fundació TIC Salut Social, i les altres entitats que la conformen, a més dels Departaments de Salut i de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, són l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària Jordi Gol, l'Hospital Clínic de Barcelona, el BCN Health Hub, la Universitat de Barcelona i EURECAT.

Següents passes

En les properes setmanes els participants de la coalició es reuniran per revisar les accions de coordinació concretes definides en el marc de la reacreditació. Les accions previstes a la regió catalana estan focalitzades en dos aspectes principals: d’una banda, en desenvolupar models d’atenció integrada social i sanitària en els àmbits domiciliari i residencial, així com en el de la salut mental; i de l’altra, en dissenyar sistemes d’informació compartits entre els àmbits sanitari i social per poder dur a terme un seguiment i control personalitzat del benestar dels ciutadans i de l’ús dels recursos.

En l’actualitat, a Catalunya hi viuen més d’1.300.000 persones majors de 65 anys amb algun tipus de malaltia crònica. En un futur pròxim, es preveu que més de dos milions de persones en aquesta franja d'edat es podran beneficiar de la implementació de solucions innovadores orientades a promoure un envelliment actiu i saludable.