Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un mapa de l'ICTA-UAB identifica els conflictes ambientals al món causats per projectes miners

14 març 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors del projecte ENVJUSTICE- EJAtlas de l'ICTA-UAB llancen un mapa temàtic que situa els conflictes ambientals al món causat per projectes miners.

Avui se celebra el Dia Internacional d'Acció pels Rius

Un mapa de l'ICTA-UAB identifica els conflictes ambientals al món causats per projectes miners

Amb motiu del Dia Internacional d'Acció pels Rius, el grup de recerca del projecte ENVJUSTICE - EJAtlas de l'Institut de Ciències Ambientals i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) llança "Això no Vale! Isso não Vale! Vale SA operations and socio-environmental conflicts", un mapa temàtic dels conflictes socioambientals en el món causats pels projectes miners i d'infraestructura de l'empresa Vale SA. Aquests inclouen explotacions mineres i preses de relaves com les que es van trencar a Mariana (2015) i Brumadinho (gener del 2019) provocant la mort a centenars de persones i deixant un panorama desolador de contaminació de terres i rius.

El mapa mostra que la minera és responsable d'una gran varietat d'impactes socioambientals al món. Per al Dia Internacional d'Acció pels Rius, el grup de recerca del EJAtlas desitja contribuir a l'esforç dels moviments de justícia ambiental en tot el món, que reivindiquen justícia i la fi de la impunitat corporativa. Tanmateix, els investigadors se sumen a la reflexió urgent sobre els problemes més amplis generats per la lògica del extractivisme de recursos primaris, impulsat per grans empreses mineres, com Vale, i freqüentment estimulat per projectes i institucions governamentals, amb el objectiu de promoure el creixement econòmic i el mal anomenat desenvolupament regional. A més d'accentuar la dependència de les exportacions primàries als països del Sud Global, els casos de conflicte presentats al mapa també mostren que aquest model distribueix de manera desigual el cost de la destrucció ambiental, ja que les comunitats afectades continuen fent front a una infinitat de injustícies i al risc constant de tragèdies dramàtiques com les que hem vist recentment al Brasil.

Aquest mapa ha estat coproduït per al voltant de trenta acadèmic-activistes, investigadors independents i activistes locals. Els autors de les fitxes dels casos en EJAtlas s'indiquen al final de cada fitxa. "Agraïm a les organitzacions i col·lectius que van compartir les seves dades sobre els casos i que es mobilitzen i lluiten cada dia en els seus territoris, en els tribunals i en les seves llars. L'equip del EJAtlas agraeix de manera especial al Movimento dos Atingidos e Atingidas por Barragens (MAB), Articulação Internacional da Atingidos e Atingidas pela Vale, Movimento Aguas de Gandarela, FASE, Jubileu Sul Brasil, Movimento pela Soberania Popular na Mineração (MAM) i al grup de recerca del Mapa de Conflitos envolvendo Injustiça Ambiental e Saúde no Brasil, Mining Watch Canada, JATAM Indonesia.

Aquest mapa ha estat creat gràcies a la coordinació, investigació i treball gràfic del grup de recerca EJAtlas a la Universitat Autònoma de Barcelona (Daniela De l'Bene, Sara Mingorría, Grettel Navas, Lucrecia Wagner, Raquel Neyra, Max Stoisser), de Yannick Deniau del col·lectiu Geocomunes de Mèxic i de Beatriz Saes de la Universitat Federal Fluminense.

Accedir al Mapa Online

Dins de