Un article científic de l'ICTA-UAB rep el Premi Sustainability Science Best Paper
L'article científic Ecological distribution conflicts es forces for sustainability: an overview and conceptual framework realitzat per investigadors del projecte EnvJustice de l'ICTA-UAB ha estat guardonat amb un dels 2018 Sustainability Science Best Paper Awards, que reconeixen aquelles contribucions científiques que milloren encara més la comprensió de la ciència de la sostenibilitat i posa de manifest alts estàndards de qualitat científica. L'article ha estat reconegut amb una menció honorífica.

La revista internacional Sustainability Science ha considerat tots els articles publicats el 2018, excloent notes i comentaris, editorials, missatges i articles escrits per un membre del comitè. D'un total de 102 documents elegibles publicats en 6 números de 2018, i després del procés d'avaluació, es van seleccionar 3 guanyadors (1 Article destacat i 2 Mencions especials). Es va animar al consell assessor i a un grup d'editors seleccionats, a nominar aquells documents que contribueixin de manera especial a l'avanç de la ciència de la sostenibilitat. Els documents es van classificar segons les impressions dels revisors, entre altres criteris, i van ser seleccionats pel comitè.
Els membres del jurat han felicitat els autors per la seva ardu treball. Consideren que els autors mereixen el reconeixement per un treball diligent més enllà del recompte de cites i altres mètriques d'articles.
Aquest premi comporta el lliurament d'una placa de reconeixement, un certificat i un cupó de 200 € de Springer. Els treballs guanyadors també estaran disponibles d'accés obert durant 2 mesos a partir de la publicació del número de juliol.
L'article, titulat Ecological distribution conflicts es forces for sustainability: an overview and conceptual framework, ha estat escrit pels investigadors de ICTA-UAB Arnim Scheidel, Leah Temper, Federico Demaria i Joan Martínez-Alier. Va ser publicat al maig de 2018.
L'article es basa en el supòsit que els conflictes per la degradació ambiental, la contaminació i l'accés als recursos naturals es presenten amb freqüència des d'un angle destructiu que analitza els problemes d'ús dels recursos, les injustícies o les tensions violentes entre els actors. Però, poden tals conflictes ambientals desencadenar processos creatius i constructius rellevants per a la sostenibilitat? Aquest document il·lustra com les trobades polèmiques poden convertir-se en forces poderoses tant per a la justícia com per a la sostenibilitat. Es presenta una visió sistemàtica de les interaccions dinàmiques entre els usos dels recursos socials, els conflictes ambientals, les mobilitzacions socials i les transicions de sostenibilitat.
Els autors argumenten que els conflictes ambientals tenen un gran poder per al canvi, quan les persones afectades s'uneixen i es resisteixen a ser contaminades o desposseïdes dels entorns dels que depenen els seus mitjans de vida. Els moviments de la societat civil, nascuts de tals conflictes, contribueixen a les transicions de sostenibilitat a monitoritzar i polititzar la manca de sostenibilitat social i ambiental. De vegades, també els aturen a través d'accions radicals polèmiques, o desenvolupen i apunten cap a alternatives urgentment necessàries. Moltes històries de tot el món il·lustren l'argument dels autors i mostren com els conflictes ambientals poden convertir-se en espais importants de transformació social i ambiental.
Article: https://link.springer.com/article/10.1007/s11625-017-0519-0