Riscos d'inundacions urbanes: importància de l'equitat i l'enfocament Sistèmic
Les ciutats poden preparar-se millor per les inundacions? Un nou estudi liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB, Svetlana Khromova, explora els creixents riscos d'inundacions i sequeres a Barcelona. L'equip d'investigació utilitza un enfocament innovador basat en els Sistemes Socio-Ecològic-Tecnològics (SETS), que il·lumina la complexa interacció entre la natura, les infraestructures i la societat que contribueix a aquests riscos.

La recerca, publicada recentment a la revista Ecological Indicators, planteja una premissa crucial: com poden les ciutats afrontar les creixents inundacions, desbordaments d'aigües residuals i altres riscos hidrològics en el context del canvi climàtic. Aquest estudi, dirigit per la investigadora Svetlana Khromova, juntament amb els investigadors Pablo Herreros Cantis, Gara Villalba Méndez i Johannes Langemeyer, explora aquesta qüestió a través d'un marc innovador dels Sistemes Socio-Ecològic-Tecnològics (SETS).
Emprant Barcelona com a estudi de cas, els autors evidencien que la vulnerabilitat social juga un paper central en la configuració dels riscos relacionats amb l'aigua, afectant de manera desproporcionada les comunitats ja desfavorides. Al mateix temps, els enfocaments des de perspectives ecològiques i tecnològiques ofereixen orientacions valuoses per dissenyar estratègies de reducció de riscos més efectives.
La recerca subratlla la urgent necessitat de modernitzar els sistemes de drenatge urbans envellits i integrar infraestructures verdes multifuncionals, com les Solucions Basades en la Natura (SBN), al teixit urbà de la ciutat. Tanmateix, la manca d'accés a dades tecnològiques crucials continua dificultant les avaluacions completes de riscos i la planificació urbana adaptativa.
Finalment, defensant un canvi de paradigma, l'article fa una crida a anar més enllà de la gestió aïllada d'inundacions cap a enfocaments integrats i transversals que reflecteixin les complexes interconnexions entre les persones, els ecosistemes i la infraestructura.
Tot i estar centrat a Barcelona, l'enfocament de vulnerabilitat SETS ofereix un marc transferible per a les ciutats de tot el món que busquen construir una resiliència climàtica que no només sigui efectiva, sinó també justa.
Article de referència:
Khromova, S., Villalba Méndez, G., Eckelman, M.J., Herreros-Cantis, P., & Langemeyer, J. (2025). A Social-Ecological-Technological Systems (SETS) vulnerability approach to hydrological risk in urban environments. Ecological Indicators, 153, 113334. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2025.113334