Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Perspectives sobre la integració de la justícia social i l'equitat sanitària en l'ecologització urbana, en un simposi internacional

12 març 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 13 de desembre de 2018, els projectes europeus ENABLE, NATURVATION i Greenlulus van organitzar un simposi internacional de mig dia per compartir idees sobre com la vegetació urbana es pot planejar i implementar estratègicament per crear una societat urbana inclusiva i creativa, i fomentar els seus beneficis en la salut.

Perspectives sobre la integració de la justícia social i l'equitat sanitària en l'ecologització urba

El simposi va ser un esdeveniment paral·lel oficial de l'11è Fòrum Internacional sobre Urbanisme a Barcelona (Espanya), membre d'ICLEI. També va incloure un taller en què actors de la ciutat de Barcelona i la resta de Catalunya van discutir com es pot garantir un accés equitatiu a la naturalesa en les comunitats.

Moderat per ICLEI - Governs locals per la sostenibilitat, experts i professionals de l'Ajuntament de Barcelona, IS Global, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Laboratori de Barcelona per a la Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), Universitat Autònoma de Barcelona, SomNatura, Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), ENT Environment and Management, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), New York New School i Stockholm Resilience Center van presentar algunes idees d'investigació procedents del treball realitzat amb els governs locals, van proporcionar recomanacions i van plantejar preguntes que encara necessiten de respostes per crear espais verds i blaus urbans més justos i equitatius.

Ciutats com Barcelona han estat treballant per enfortir la dimensió social de l'ecologització dels espais públics. Com a tal, Barcelona està transformant els seus mètodes de planificació ecològica per aplicar millor el concepte d'infraestructura ecològica, creant-lo amb una major participació i corresponsabilitat per fer possible una ciutat més ecològica i verda. A més, tots ells van coincidir en què les ciutats han de ser estratègiques en la seva planificació per evitar l'exclusió socioespacial dels residents socialment més vulnerables, en la seva forma de vida i en les seves pràctiques. No obstant això, si es fa bé, com ja passa a Barcelona i altres ciutats europees, la infraestructura verda i blava pot beneficiar enormement la salut i el benestar dels ciutadans. Els resultats de salut varien des d'una millor salut mental, un millor estat d'ànim i nivells de pressió arterial més saludables fins a taxes de mortalitat cardiovascular més baixes.

El simposi internacional va abordar temes que sovint resulten controvertits i va oferir oportunitats per rebre informació més específica a nivell local sobre infraestructura verda i blava, que fomenta la inclusió social i aprofita el seu potencial per fer que una ciutat sigui més resistent.

Per obtenir més informació sobre el simposi internacional, inclòs un informe que destaca les principals conclusions, feu clic aquí.

 

 

Dins de