Patrizia Ziveri, a la West Africa’s Blue Oceans Conference a Libèria
El Govern de Libèria, en col·laboració amb l'Ambaixada de Suècia a Monròvia i Conservation International, va celebrar la Blue Oceans Conference a Monròvia del 18 al 21 de març de 2019.
Aquesta és la primera conferència sobre medi ambient i marina a l'Àfrica occidental, que representa un moment històric per al país. La investigadora de l'ICTA-UAB, Patrizia Ziveri, va participar en la conferència sobre el canvi climàtic. També va assistir a un esdeveniment paral·lel organitzat pels membres de la xarxa OA-Africa, en cooperació amb la Convenció d'Abidjan.
"Aquesta conferència proporciona una plataforma per identificar solucions innovadores per garantir la gestió sostenible del nostre ecosistema. La protecció de les nostres platges, recursos costaners i marins és clau per a la nostra supervivència com a nació i està en alineació directa amb la Liberia National Development Agenda; la Pro-Poor Agenda for Prosperity no té temps per excuses", va dir Nathaniel Blama, Director Executiu de l'Environmental Protection Agency, parlant en nom del Comitè Directiu del govern que ell presideix juntament amb l'Autoritat Marítima de Libèria (LiMA) i l'Autoritat Nacional de Pesca i Aqüicultura (NAFAA).
En centrar-se en els temes de contaminació marina, canvi climàtic, pesca sostenible i economia blava, la conferència va identificar solucions innovadores per garantir la sostenibilitat a llarg termini del medi ambient marí de l'Àfrica i per revertir la disminució de la salut de l'oceà per a les persones, el planeta i la prosperitat.
L'oceà té un gran dipòsit de residus plàstics i altres contaminants, incloses les descàrregues fluvials, l'agricultura, els sediments, els residus sòlids i els vessaments agrícoles. A més, els hàbitats i els recursos costaners i marins estan amenaçats per la contaminació, la sobreexplotació de recursos, el desenvolupament inadequat a la zona costanera i la mala gestió del territori.
La majoria de la població de Libèria viu a menys de 30 milles de la costa, on són cada vegada més vulnerables al canvi climàtic. Els desafiaments associats amb el canvi climàtic i l'acidificació dels oceans requereixen millores en les avaluacions de vulnerabilitat i impacte, plans de mitigació i adaptació, creació de resiliència i estratègies de reducció del risc de desastres. La conferència es va basar en l'impacte fins al moment i va augmentar la probabilitat de promoure les polítiques necessàries per abordar el canvi climàtic.
L'Àfrica occidental és rica en recursos marins, però sovint gran part dels beneficis potencials de la pesca no tornen a la regió. El sector pesquer s'ha de basar en els pròspers i variats ecosistemes i les estructures de governança, i la gestió de la pesca ha de donar suport als interessos dels liberians.
La crida a favor d'una "economia blava" se centrarà en la dissociació del desenvolupament socioeconòmic de la degradació ambiental. Dues parts particularment significatives del creixement econòmic blau actual i futur a Libèria són el turisme i el transport marítim. Continuaran treballant per utilitzar l'oceà com un recurs clau per a l'economia de Libèria.
Aquesta conferència ha arribat en un gran moment, ja que Libèria busca diversificar l'economia per a un creixement més ampli. "Aprofitant l'impuls de les conferències tant a Nova York com a Nairobi, ens entusiasma portar endavant la conversa i observar els propers passos pràctics per a la conservació dels oceans a l'Àfrica occidental. Aquesta és una gran oportunitat perquè Libèria s'uneixi als esforços mundials per conservar els nostres oceans ", va dir la directora de Conservation International Liberia Country, Jessica Donovan.
Esdeveniment altern
L'esdeveniment paral·lel organitzat durant la conferència va tenir com a objectiu presentar l'estat actual de la investigació d'acidificació dels oceans i els esforços de sensibilització a tot Àfrica. Es van presentar els llibres blancs de les tres principals regions d'Àfrica (oest, est i nord). Aquest esdeveniment va augmentar la consciència sobre l'acidificació dels oceans i els esforços d'investigació a l'Àfrica i va fomentar un diàleg amb els científics que van assistir a la Conferència dels Oceans Blaus. Els llibres blancs s'estableixen les necessitats i la visió per a la futura investigació d'acidificació dels oceans a l'Àfrica i ajudaran a guiar els projectes de OA a l'Àfrica per informar de manera efectiva sobre els ODS 14.3.
Després de la Conferència dels Oceans Blaus, el Comitè Directiu de OA-Àfrica es reunirà per identificar prioritats i oportunitats per avançar en el monitoratge de l'acidificació dels oceans, estudis de resposta biològica i social a tot Àfrica. La reunió del Comitè Directiu es va celebrar amb el suport del Centre Internacional de Coordinació d'Acidificació Oceànica de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA-OA-ICC) i la Fundació Oceànica (TOF).