Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Lucía Argüelles obté el Premi de Recerca en Economia Local

06 nov. 2018
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un article de la investigadora de l'ICTA-UAB Lucía Argüelles ha estat guardonat amb el Premi de Recerca en Economia Local de la Càtedra Barcelona - UPF i l'Ajuntament de Barcelona dirigit a estudiants de doctorat i joves investigadors, per l'article "How to survive: artificial quality food, urban-rural politics, and the new forms of rule for farmers embedded in direct màrqueting strategies", realitzat en col·laboració amb els també investigadors de l'ICTA-UAB Isabelle Anguelovski i Filka Sekulova.


Aquest premi està destinat a reconèixer articles de qualitat científica en el camp de la política econòmica local i promoure la difusió de coneixements i la seva transferència a les polítiques públiques. Els articles premiats han estat publicats recentment en àrees d'especialitzacions relacionades amb els continguts de la Càtedra. El premi consta de 2.500 euros.

L'article científic aborda les polítiques agroalimentàries sostenibles. La política i els programes agroalimentaris actuals ressalten la necessitat d'un canvi d'enfocament per avançar cap a una agricultura més social i ambientalment sostenible. En aquest sentit, les noves polítiques sovint es basen en models dirigits pel mercat que afegeixen valor a certs productes o pràctiques específiques. En aquest context, sorgeixen els "esquemes d'aliments de qualitat" (QFS a partir d'ara), aquells en els quals a productes o característiques particulars de la producció d'aliments a petita escala se'ls atribueix una certa superioritat que permet als productors obtenir preus premium. Aquests esquemes prenen la forma d'estratègies de gestió territorial o de planificació econòmica que vinculen la qualitat amb la producció en determinades zones o regions.

Influïts pels imaginaris de la ruralitat, la localitat i l'ecologisme, els plans de qualitat també es promouen a nivell urbà. Les ciutats veuen el ressorgiment de l'agricultura urbana i periurbana, així com l'augment dels consells i assemblees alimentàries, com una bona oportunitat per discutir i revisar les seves polítiques alimentàries (fins i tot parcialment) i intentar impulsar polítiques i programes alimentaris més sostenibles. Aquest és el cas de Barcelona, que en els últims anys ha organitzat, per exemple, diversos tallers oberts sobre la sobirania alimentària de la ciutat (Llaurant Barcelona), ha donat suport als mercats d'agricultors (Mercat de la Terra) o ha promogut productes locals en els mercats municipals (Mercats Verds).

No obstant això, la implementació d'aquests esquemes és un procés amb múltiples nivells que no necessàriament ofereix solucions beneficioses per a tots els involucrats. En el document, analitza les contradiccions integrades en l'estratègia d'aliments de qualitat en observar els efectes i el significat per als agricultors en una àrea agrícola de Barcelona, on molts d'aquests programes se superposen. Va argumentar que l'ús de lògiques empresarials basades en el mercat i en l'enfocament en la qualitat i la gastronomia en benefici dels clients urbans presenten nous reptes per als productors. Aquests esquemes d'aliments de qualitat artificial donen com a resultat noves formes de govern per als agricultors. La seva implementació planteja diverses preguntes respecte a com s'identifiquen i qualifiquen els productes de "qualitat" i per a qui, amb noves conseqüències sobre com els agricultors adopten aquests programes.

Article
Argüelles L., Anguelovski I., Sekulova F. "How to survive: Artificial quality food schemes and new forms of rule for farmers in direct marketing strategies". Journal of Rural Studies. 2018, vol. 62, p. 10-20 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0743016717308082?via%3Dihub

 

Dins de