Les virtuts de les conferències virtuals
Els esdeveniments virtuals, com ara conferències i simposis, tenen un gran potencial per convertir-se en la nova eina d'ús freqüent entre els acadèmics, segons els resultats d'una enquesta realitzada als participants de la conferència Virtual ICTA2020 sobre Estils de Vida Baixos en Carboni.
La conferència va ser organitzada per l'ICTA-UAB al maig de l'any 2020 en un format virtual davant la situació generada per la pandèmia mundial per la Covid19.
Per als investigadors, els esdeveniments virtuals tenen avantatges més enllà dels aspectes ambientals. Consideren que poden augmentar l'abast social de l'esdeveniment, millorar la qualitat acadèmica dels debats, crear noves oportunitats per a la creació de xarxes i proporcionar un entorn inclusiu. Els costos d'assistència i la quantitat de temps per assistir són altres dels avantatges més important.
No obstant això, entre els principals desafiaments, troben que les conferències virtuals no faciliten espais informals de qualitat per a la interacció social i donen lloc a problemes relacionats amb la "fatiga de la pantalla". La quantitat de problemes tècnics i les possibilitats de conèixer nous col·laboradors també van ser considerats desavantatges rellevants, en comparació amb les conferències físiques.
Els investigadors comparteixen les seves experiències i proporcionen una descripció general de les eines que poden utilitzar els futurs organitzadors. Sostenen que els esdeveniments virtuals no només són d'interès en temps de confinament i altres mesures de distanciament social, sinó que tenen el potencial de convertir-se en la nova norma entre els acadèmics, és a dir, la "nova normalitat" dels esdeveniments acadèmics internacionals. La recerca ha estat publicada recentment a la revista científica Journal of Cleaner Production.
Article disponible: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126287