Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Les iniciatives de desenvolupament rural, claus per a la necessària transformació ecosocial 

10 juny 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les iniciatives per al desenvolupament de les zones rurals tenen una gran capacitat de transformar aspectes socials, ambientals i econòmics, així com un paper fonamental en el camí cap a societats més sostenibles i resilients.

TALLER INICIATIVES DESENVOLUPAMENT RURAL ICTA_UAB

Així es va posar de manifest durant el Taller “Transformacions i Desenvolupament rural” organitzat per l'ICTA-UAB el dia 31 de maig passat amb l'objectiu d'avaluar les accions de desenvolupament actuals i futures, i la seva capacitat per posar solució als problemes socioambientals i econòmics. 

El canvi climàtic, la despoblació o la globalització dels mercats agropecuaris són només alguns dels desafiaments globals actuals a què s'enfronten els territoris rurals. Per impulsar transicions sostenibles en aquests territoris, el taller va reunir una vintena de grups d'acció local de tota Espanya. Tots ells van destacar que els entorns rurals tenen un paper important en la necessària transformació ecosocial. La presentació dels seus projectes va evidenciar la capacitat que tenen els agents de desenvolupament rural per crear entorns resilients i plens de vida, i el posterior intercanvi d'impressions els va proporcionar una brúixola per navegar a través de les oportunitats i desafiaments existents en aquest sector. Així mateix, els membres del projecte SUSTAIN de l'ICTA-UAB van poder contrastar la investigació que duen a terme amb la realitat de les pràctiques en zones rurals. 

Durant la sessió, els assistents van cocrear escenaris esperançadors, conscients de la difícil situació econòmica, social i ambiental en què estem. Van assegurar que, per reinventar i liderar iniciatives de desenvolupament rural transformador a nivell social i mediambiental, la governança i la transversalitat són dos elements clau. Alsescenaris presentats, van destacar la necessitat de prioritzar el bé comú, els serveis bàsics (descentralització de serveis, habitatge accessible, educació), la creació d'una xarxa de cures (que ajudi amb la prevenció de l'aïllament i la soledat no desitjada) , la integració social (i la importància de la població migrada per dinamitzar entorns rurals), la igualtat (com l'important rol de la dona als entorns rurals) o la governança conjunta que generi espais de participació per a la comunitat, fomentant el seu lideratge. Facilitar el relleu generacional, posar en valor del sector primari o potenciar la cooperació són altres aspectes que han de ser presents en les iniciatives futures. 

El taller va demostrar que els entorns rurals tenen projectes de desenvolupament que cobreixen les necessitats d'aquestes zones amb un gran caràcter transformador. Algunes d'aquestes accions fomenten nous valors a escoles rurals (per exemple, a través de la sobirania alimentària), posen en focus la cultura rural, potencien recursos endògens i infravalorats i promouen la col·laboració publicoprivada. 

L'intercanvi d'experiències durant el taller va posar de manifest la importància de la cooperació en el desenvolupament rural a nivell estatal, i s'esperen trobades futures per intercanviar experiències entre agents de desenvolupament rural, facilitant així la cultura de cocreació i cooperació per a un desenvolupament rural veritablement transformador. 

Dins de