Les aus del riu Mogent: guiatge especialitzat i sessions participatives d’anellament
El passat dissabte 29 de juny va tenir lloc al Parc Fluvial de la Roca del Vallès una nova activitat del cicle de sortides xerrades guiades obertes a la ciutadania a la conca del Besòs dins del Programa d’Educació Ambiental i Comunicació (PROECA) de L’Observatori de la Tordera i del Besòs, coordinat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i amb el suport del Consorci Besòs Tordera.
Una vintena de persones van participar a l’activitat Les aus del riu Mogent, a càrrec de l’ornitòleg Xavier Larruy, investigador de la línia d’avifauna de L’Observatori de la Tordera i del Besòs, i de Carles Llebaria i Miquel Angel Llebaria del grup naturalista NatMogent.
Anellament d'una mallerenga carbonera
L’activitat va començar amb les paraules de benvinguda de la Dra. Sònia Sànchez-Mateo (ICTA-UAB), coordinadora del projecte de recerca de L’Observatori; i de Toni Mas (ICTA-UAB) coordinador del PROECA. Es van exposar els objectius del propi projecte de L’Observatori i les diferents línies de seguiment per la determinació de l’estat de qualitat dels sistemes fluvials; a més del PROECA com a eina transversal per la transferència de coneixement.
Xavier Larruy, investigador de la línia d’avifauna de L’Observatori, va explicar les principals espècies presents al riu Mogent al seu pas per la Roca del Vallès, amb la identificació d’algunes d’elles a través de la observació i els cants, el paper bioindicador de les diferents espècies d’aus vinculades a ambients fluvials i les principals pressions a les quals estan sotmeses.
Carles Llebaria i Miquel Angel Llebaria, membres del grup naturalista NatMogent, van realitzar una sessió participativa d’anellament, explicant els objectius de l’anellament científic, així com la seva funcionalitat i aplicacions en la recerca.
Les diferents espècies que es van poder identificar al llarg de l’activitat són principalment l’oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica), l’oreneta vulgar (Hirundo rustica), l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), el roquerol (Ptyonoprogne rupestris), la mallerenga carbonera (Parus major), la merla (Turdus merula), el rossinyol (Luscinia megarhynchos), el rossinyol balquer (Cettia cetti), l’oriol (Oriolus oriolus), el pardal (Passer domesticus), el raspinell comú (Certhia brachydactyla), el bernat pescaire (Ardea cinerea), el gratapalles (Emberiza cirlus), el gaig (Garrulus glandarius) o l’estornell (Sturnus vulgaris). El cicle d’activitats per a la ciutadania de L’Observatori de la Tordera i del Besòs tindrà continuïtat a partir de la tardor de 2019 per donar a conèixer les diferents línies de recerca del propi projecte.