Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

La investigadora de l’ICTA-UAB Mar Cartró obté el premi a la Millor Presentación Oral d’ Estudiants al 53rd ATBC Annual Meeting

07 set. 2016
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La investigadora de l'ICTA-UAB, Mar Cartró va ser guardonada amb el Premi Alwyn Gentry a la Millor Presentació Oral d'Estudiant a la 53a Reunió Anual de l'Associació de Biologia Tropical i Conservació, celebrada a Montpeller (França), que

La investigadora de l'ICTA-UAB, Mar Cartró va ser guardonada amb el Premi Alwyn Gentry a la Millor Presentació Oral d'Estudiant a la 53a Reunió Anual de l'Associació de Biologia Tropical i Conservació, celebrada a Montpeller (França), que aquest any estava dedicada a la "Ecologia Tropical i Societat: reconciliant la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat". 

La reunió pretenia ser un punt de trobada entre científics de diferents disciplines per a fomentar l'intercanvi d'idees, conceptes i enfocaments, així com per a elaborar i promoure innovacions per a la conservació dels ecosistemes tropicals en les pròximes dècades. El premi reconeix l'originalitat dels estudis, la seva contribució a la ciència, així com la qualitat del disseny de la recerca i l'execució de l'anàlisi de dades, i la qualitat de la presentació, incloent materials audiovisuals.

Mar Cartró, va ser premiada per l'estudi "La identificació de les fonts de plom en la fauna silvestre amazònica mitjançant l'anàlisi d'isòtops de plom". La investigació es va dur a terme en col·laboració amb Pedro Major Aparicio, Antoni Rosell-Melé i Martí Orta Martínez.

Abstract
Els primers barrils de petroli extret del nord del Perú es van obtenir a principis de 1970. Les concessions d'hidrocarburs s'han estès per tot el territori, i el 70% dels boscos tropicals del Perú han estat arrendats en algun moment entre 1970-2009 . Tot i la manca d'estudis científics, diversos estudis governamentals han demostrat la presència preocupant de metalls pesants i hidrocarburs en l'entorn físic i les comunitats humanes de la zona.

Segons els habitants indígenes de la concessió petroliera, les espècies d'animals de caça visiten amb freqüència els abocaments de petroli per ingerir sòls contaminats. La nostra hipòtesi és que les espècies de caça freqüenten aquests llocs atrets per les sals que normalment acompanyen els abocaments. Alguns metalls pesants i hidrocarburs aromàtics policíclics que habitualment es troben en aquests abocadors són persistents i tòxics, i poden ascendir a través de la cadena alimentària afectant a tot l'ecosistema i les poblacions humanes locals que depenen de la caça de subsistència.

Ja hem recollit evidències visuals d'aquest fenomen a través d'un programa de càmera trampa. Aquest article presenta els resultats sobre l'assimilació i la bioacumulació de contaminants del petroli per part de les espècies de caça a la zona d'estudi. Hem dut a terme l'anàlisi de metalls pesants del sòl i les mostres de fetges d'animals de caça recollits en l'àrea d'estudi, així com en les àrees de control que mai han estat afectades per les activitats d'hidrocarburs. Una anàlisi de les empremtes d'isòtops de plom mostra que les mostres de fetges de control comparteixen la mateixa única font de plom, el que ens fa suposar que es tracta de plom present de forma natural en els sòls. Les mostres de fetge de la zona de la concessió petroliera també presenten una altra font de plom: els abocaments de petroli són un factor rellevant de plom en el fetge de les espècies de caça dins de la concessió petroliera. Tenint en compte que fins al 30% dels boscos tropicals del món es solapen amb les reserves d'hidrocarburs, els nostres resultats poden ser molt rellevants per avaluar els impactes de la indústria del petroli sobre la fauna i la salut pública per a tota l'Amazònia i més enllà.

Dins de