La Fundació Autònoma Solidària (FAS) subvenciona dos projectes de l’ICTA-UAB
Dos projectes de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) han estat subvencionats en el marc de la Convocatòria XXXIII dels Fons de Solidaritat de la UAB dins la categoria de Projectes de cooperació universitària per al desenvolupament adreçats a països del Sud.
El projecte “Audiovisuals per la Justícia Ambiental (¡AJA!)”, liderat per la investigadora Beatriz Rodríguez-Labajos es desenvoluparà a Santa Marta (Colòmbia) en col·laboració amb la Universidad del Magdalena. La investigadora Andrea Cardoso, estudiant de doctorat de l’ICTA-UAB, serà la responsable del Projecte a Colòmbia.
L’objectiu és impulsar i desenvolupar la formació per a la creació de capacitats en l’ús d’eines audiovisuals per a la investigació en Justícia Ambiental de docents, grups de recerca i “semilleros de investigación” de la Universidad del Magdalena (UNIMAG), de la qual sorgeix la proposta. Partint de la sòlida experiència de l’ICTA-UAB en la matèria, es busca promoure la incorporació de tècniques participatives audiovisuals i multimèdia en la sensibilització i mediació de conflictes ambientals a Colòmbia i, en particular, en els que tenen major rellevància a nivell regional, com ara els vinculats a l’extracció de carbó per a l’exportació.
L’acrònim del projecte ¡AJA! és una interlocució de la costa caribenya colombiana que expressa que quelcom és obvi i necessari, molt associada al dialecte colombià representatiu de la regió. El projecte està dotat amb 9.780€.
Indicadors del canvi climàtic
D’altra banda, el grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global (Nycticorax) dirigit per l’investigador Martí Boada també ha rebut una subvenció a la mateixa convocatòria que els permetrà dur a terme el Projecte “Indicadors de canvi global al Parc Nacional Yasuní” a l’Equador, en col·laboració amb la Pontificia Universidad Católica del Equador (PUCE).
Aquest projecte té com a finalitat la selecció i aplicació d’alguns organismes que puguin emprar-se com a indicadors fiables del canvi climàtic. Per tal d’establir-los i monitoritzar-los als boscos tropicals, el projecte s’inicia amb una primera fase d’identificació i descripció d’aquests bioindicadors. Per reforçar la resposta dels indicadors seleccionats caldrà disposar de dades actualitzades dels paràmetres meteorològics i així establir correlacions amb les dades obtingudes dels indicadors. El projecte es vincula amb les línies de recerca de la Facultat de Ciències Exactes i Naturals de la PUCE. Unint objectius d’ambdues universitats, es treballa amb la necessitat de generar recerca. El projecte ha estat dotat amb 6.650 €.