Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L’equip LICCI continua la seva recerca amb la població Betsimisaraka a Madagascar

21 maig 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Com a continuació del treball realitzat a Kenya, l'equip d'investigadors de l'ICTA-UAB del projecte LICCI subvencionat per l'ERC continua amb les proves de protocol a Madagascar amb l'objectiu de millorar encara més les metodologies per a la futura recopilació de dades globals.

Betsimisaraka, Madagascar

A l'abril, els membres de l'equip central de LICCI, Xiaoyue Li i Vincent Porcher, van viatjar a Madagascar per treballar amb la població de Betsimisaraka de Vavatenia. Residents a l'interior de la costa est, al nord de Madagascar, els Bestsimisaraka tenen una llarga història d'interacció extensa amb els sistemes agroforestals, són coneguts per diverses pràctiques de cultiu d'arròs tals com els camps d'arròs poc profunds i d’arròs de secà després de la tala i crema. La regió tropical humida on viuen els Betsimisaraka és coneguda per la seva rica biodiversitat, però també és un subjecte habitual d'episodis ciclònics amb registres d'alta precipitació.

Amb l'incansable suport de la Dra. Stéphanie Carrière (Institut Francès d'Investigació per al Desenvolupament, IRD) i la Dra. VANESSE Labeyrie (Centre Francès d'Investigació Agrícola per al Desenvolupament Internacional, CIRAD, i també membre de l'equip central de LICCI), Vincent i Xiao han creat una relació de col·laboració creixent amb institucions de recerca locals i han aconseguit obtenir autoritzacions de l'alcalde i el cap de Fokotany (autoritat local) per dur a terme el treball a Vavatenia. Mihantra, membre de la comunitat de Betsimisaraka i actualment estudiant de doctorat a la Universitat de Tamatave, va ajudar de manera destacada a facilitar el treball de camp.

La població de Betsimisaraka va compartir generosament amb els investigadors una llarga llista de canvis que han anat observant durant l'última dècada, que van des de sequeres freqüents fins a sòls secs i esquerdats, el que resulta un fenomen sense precedents ja que es tracta d'una regió humida. Van tenir coneixement que aquests recents trastorns climàtics han causat nombroses conseqüències negatives en les seves activitats econòmiques. En particular, les produccions de clau i arròs es solen veure fortament afectades per la irregularitat de les precipitacions. La primera d'aquestes està considerada la columna vertebral de l'economia local, mentre que la segona és el principal aliment bàsic dels malgaixos. Tota aquesta valuosa informació compartida per les persones de Betsimisaraka està profundament arrelada en les seves preocupacions diàries sobre els ingressos familiars i la seguretat alimentària. Aquests nous problemes als quals ha de fer front el poble de Betsimisaraka estan inevitablement relacionats amb les complicades situacions polítiques del país i es veuen accentuats pel canvi climàtic i la desforestació, que és a més una de les preocupacions importants a l'illa. A més, aquesta experiència d'aprenentatge amb els habitants de Betsimisaraka els permet comprendre i emfatitzar la complexitat de les cadenes interrelacionals entre els fenòmens climàtics locals i globals. També és important tenir en compte que alguns indicadors locals dels impactes del canvi climàtic (LICCI) podrien ser el resultat de l'efecte concomitant entre el canvi climàtic i els impulsors locals, com és el cas a l'est de Madagascar amb la desforestació de la selva tropical.

L'equip del projecte LICCI està entusiasmat per continuar aquesta col·laboració en estreta relació amb la població de Betsimisaraka i per estendre el seu espectre d'investigació a altres grups culturals malgaixos en un futur pròxim. Els investigadors van expressar el seu profund agraïment per la càlida benvinguda dels Betsimisaraka, i encantats per l'oportunitat de conèixer l'increïble sector agroforestal i passar temps amb els Betsimisaraka per aprendre de la seva experiència i coneixement.

Dins de