Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'ICTA-UAB lidera diverses iniciatives a l'àmbit de l'etnobiologia

27 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La disciplina de l'etnobiologia té una llarga trajectòria a les institucions de recerca europees. Tot i això, la comunitat etnobiològica europea està en gran mesura dispersa i fragmentada, principalment a causa d'una manca general d'oportunitats de col·laboració i intercanvi d'idees de recerca a nivell regional. Per tant, hi ha un desig profund, genuí i col·lectiu de crear una xarxa més estreta d'etnobiòlegs a Europa, destinada a enfortir els vincles dins aquesta comunitat acadèmica. 

ICTA-UAB lidera etnobiología

Els investigadors de l'ICTA-UAB Sandrine Gallois i Álvaro Fernández-Llamazares, juntament amb Andrea Pieroni (de la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo, Itàlia), coordinen la xarxa europea d'etnobiòlegs. Es tracta d'un gran esforç de col·laboració en què participen etnobiòlegs de moltes institucions de recerca de tot Europa, que actualment treballen junts per enfortir els vincles i articular una col·laboració més sòlida. Com a part d’aquest procés, s'ha creat la primera llista de correu d’etnobiòlegs europeus impulsada des de l’ICTA-UAB, que actualment compta amb més de 60 membres. 

Els membres d’aquesta xarxa es van reunir en un simposi dirigit per la investigadora de l’ICTA-UAB Sandrine Gallois i Andrea Pieroni, organitzat en el marc del Congrés de la Societat Internacional d’Etnobiologia 2024 a Marràqueix. El taller es va centrar a discutir idees i propostes concretes per implementar-les a través d'una pluja d'idees activa i co-creativa, i establir una agenda col·laborativa. A més, durant aquesta jornada una delegació d'investigadors de l'ICTA-UAB formada per Sandrine Gallois, Valeria Zapata, Karla Ramírez-Capetillo, Giulia Mattalia, Julián Caviedes i els alumni Vincent Porcher i Anna Porcuna-Ferrer, van presentar les darreres investigacions. 

Totes aquestes iniciatives estan consolidant de maneres diferents la posició de l'ICTA-UAB dins del camp de l'etnobiologia. La investigadora de l'ICTA-UAB Sandrine Gallois ha estat nomenada oficialment representant europea al consell d'administració de la Societat Internacional d'Etnobiologia.

A més, diversos investigadors de l'ICTA-UAB lideren diferents articles científics que reflexionen sobre el futur de la disciplina i la seva posició a la confluència de múltiples formes de coneixement. L'investigador de l'ICTA-UAB Álvaro Fernández-Llamazares ha liderat recentment un article col·laboratiu publicat al Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine sobre la rellevància global de l'etnobiologia amb base local. Aquest estudi, elaborat juntament amb col·laboradors de 8 països, inclòs l'investigador de l'ICTA-UAB Julián Caviedes, estableix les bases per a les “etnobiologies globals” presentant diferents enfocaments conceptuals i metodològics per permetre l'ampliació de la recerca etnobiològica basada en el lloc des de la base. 

A principis d'aquest any, la investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes-García també va publicar una reflexió al Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine discutint opcions per fomentar un futur més divers, inclusiu i impactant per a aquest camp acadèmic. 

En conjunt, aquests articles ofereixen orientació per incorporar el coneixement etnobiològic a resolucions que poden influir les agendes polítiques i de recerca ambiental global. 

Dins de