L'ICTA-UAB celebra el «Premi Nobel del Medi Ambient» a Sandra Díaz i Eduardo Brondízio
L'ecòloga argentina Sandra Díaz i l'antropòleg brasiler-nord-americà Eduardo Brondízio han estat guardonats amb el Premi Tyler 2025 al mèrit ambiental per la seva extraordinària tasca en vincular la biodiversitat amb la humanitat.

El premi reconeix els seus estudis científics pioners sobre les interconnexions entre biodiversitat, canvi climàtic i societats humanes com a fonamentals per configurar una presa de decisions mediambiental global eficaç.
Aquest reconeixement és especialment significatiu per a la comunitat investigadora de l'ICTA-UAB, on científics com Victoria Reyes-García i Álvaro Fernández-Llamazares estan compromesos profundament amb l'estudi del coneixement ambiental local i indígena. Tots dos mantenen una estreta relació professional i personal amb els guardonats, per la qual cosa la notícia del premi és un moment de joia i orgull per al nostre institut de recerca. Hem tingut l'honor d'acollir seminaris tant de Díaz com de Brondízio a l'ICTA-UAB, com a part del nostre cicle de conferències del programa d'excel·lència Maria de Maeztu.
Álvaro Fernández-Llamazares, que compta amb un llarg llegat de col·laboració investigadora amb tots dos guardonats, afirma: «No se m'acut cap altre científic ambiental que mereixi més aquest premi que Sandra i Eduardo. Tots dos són investigadors pioners que han ampliat els límits del nostre coneixement científic sobre les interrelacions entre l'ésser humà i la natura, però també són líders visionaris que han contribuït enormement a informar els debats polítics mundials sobre el futur del nostre planeta. El seu treball d'alt calibre representa un extraordinari “tour de force” en la intersecció entre la gran erudició i el desenvolupament de polítiques basades en l'evidència, situant-los a l'avantguarda de les ciències socioecològiques transdisciplinars».
Brondízio va ser un dels mentors acadèmics de Fernández-Llamazares durant la seva investigació postdoctoral. Va ser convidat a fer una estada de recerca de tres mesos amb Brondízio a la Universitat d'Indiana Bloomington, als Estats Units. Algunes de les seves investigacions conjuntes inclouen l’anàlisi dels patrons de desforestació a tota la conca de l'Amazones i diversos estudis sobre el paper dels pobles indígenes en el manteniment de la biodiversitat mundial. Tots dos són membres del Comitè Científic del Projecte de Reserves de la Biosfera Amazònica de la UNESCO.
Amb Sandra Díaz, la seva col·laboració va sorgir en el context de la Plataforma Intergovernamental Cientificonormativa sobre Diversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBES). Han estat coautors de diversos articles en què s'analitza l'enfocament de la IPBES per sintetitzar proves entre sistemes de coneixement, i d'un estudi de propera publicació on s'analitzen les relacions entre els éssers humans i la naturalesa a través del prisma de la reciprocitat, que aviat es publicarà en un article especial de la revista People and Nature.
Victoria Reyes-García, que també ha col·laborat amb tots dos guardonats en el marc de l'Avaluació Mundial de la IPBES, destaca que aquest premi «reconeix un canvi de paradigma en la conservació i en la nostra manera d'entendre la relació entre els éssers humans i la natura. En honorar el treball de dos grans científics, reconeix els seus esforços per fer visible la importància d'integrar les nostres interaccions amb la natura en lloc de considerar-la com una cosa separada. Aquest reconeixement, per l’impacte transformador que representa, és un benefici tant per a la natura com per a la societat».
En les seves col·laboracions amb Brondízio, Reyes ha treballat en l'anàlisi del paper dels pobles indígenes i les comunitats locals en la conservació de la biodiversitat, reconeixent-ne els drets i destacant-ne el rol crucial en la gestió sostenible dels ecosistemes
Amb Sandra Díaz, la seva col·laboració actual se centra en l'estudi de les Espècies Clau Culturals, desenvolupant un marc conceptual que integra aspectes socials i culturals per avaluar la vulnerabilitat d'espècies clau a diverses comunitats.
Díaz i Brondízio estan aprofitant la concessió del premi per cridar l'atenció sobre l'«embolic» de la humanitat amb la natura, fent una crida conjunta a les polítiques, els models empresarials i els individus perquè en reconeguin la dependència i la responsabilitat compartida en el «teixit de la vida».
El Comitè Executiu del Premi Tyler va concedir el premi de 250.000 dòlars a Díaz i Brondízio pel seu «compromís per comprendre i abordar la pèrdua de biodiversitat i el seu impacte a les societats humanes».
Són les primeres persones d'Amèrica del Sud a rebre el premi Tyler. Díaz i Brondízio van treballar junts (amb el copresident Josef Settele) a l'Informe d'Avaluació Global de la Plataforma Intergovernamental de Polítiques Científiques sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), publicat el 2019, així com al Conveni sobre Biodiversitat de les Nacions.
Aquest premi marca una fita en els esforços actuals per integrar la conservació de la biodiversitat amb l'equitat social i la sostenibilitat econòmica, garantint que les polítiques mediambientals de tot el món reconeguin i donin suport a la interdependència dels sistemes humans i naturals.