L'ERC destaca 10 projectes de l'ICTA-UAB al seu informe sobre canvi transformador
Deu projectes liderats per investigadors de l'ICTA-UAB han estat inclosos en un nou informe de l'European Research Council (ERC) que analitza 312 projectes científics de 22 països que aborden el canvi transformador com a via cap a un futur verd just i reflexionen sobre com accelerar la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, la contaminació i les creixents desigualtats socials que se'n deriven.
Els projectes, finançats amb 653 milions d'euros, exploren perquè no s'adopten més àmpliament les solucions tecnològiques i socials existents per a aquests reptes. Se centren a identificar les barreres que cal superar així com els factors favorables que poden ajudar a accelerar el canvi transformador.
El canvi transformador fa referència a canvis profunds i sistèmics en el funcionament de les societats, les economies i les institucions. Es produeix quan les noves idees desafien les formes establertes de pensar i actuar, donant lloc a canvis significatius en el funcionament de les societats i les organitzacions.
Els projectes ICTA-UAB esmentats i els seus temes són:
- LICCI - Pobles indígenes i comunitats locals
- EnvJustice - Justícia i activisme
- REAL - Nous paradigmes econòmics després del creixement
- TRADITION - Zones costaneres sostenibles
- ATRAPA - Transport
- GREENLULUS - Ciutats verdes i inclusió
- ClimateJusticeReady - Ciutats verdes i inclusió
- URBAG - Agricultura urbana
- CLIMGROW - Sistemes econòmics
- IEK-CHANGES- Pobles indígenes i comunitats locals
L'informe destaca la investigadora de l'ICTA-UAB Victoria Reyes García com a exemple de científica subvencionada per l'ERC la tasca del qual es troba en la interfície entre la ciència i la política. Reyes García proporciona assessorament basat en proves per informar les polítiques locals, nacionals, de la UE o internacionals. És autora principal i coordinadora de l'avaluació de la IPBES sobre el canvi transformador. El seu treball se centra en la importància dels sistemes de coneixement indígenes i locals per comprendre i abordar les crisis mediambientals i climàtiques.
L'informe subratlla el valor de combinar coneixements diversos –des de les percepcions indígenes i locals fins als coneixements científics, empresarials i tecnològics– per generar solucions innovadores a reptes complexos.
Eystein Jansen, vicepresident del Consell Científic del CEI i membre del Consell Científic Assessor Internacional d'ICTA-UAB, assenyala que «repensar els sistemes -des dels models econòmics fins a les xarxes alimentàries i energètiques- requereix justícia i equitat al seu nucli. L’informe posa en relleu el paper dels investigadors alhora de generar solucions creatives a les múltiples crisis mundials, equilibrar les compensacions i possibilitar vies cap a societats verdes i justes».