Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys
L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018.

Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1,5 i 2 milions d’euros de subvenció) té una durada de cinc anys i permet la contractació d’un equip de sis o set estudiants de doctorat i investigadors postdoctorals.
L’any 2018 es posaren en marxa dos nous projectes ERC a l’ICTA-UAB. La investigadora Victoria Reyes García va rebre un ajut de consolidació (Consolidator Grant) per al projecte "Indicadors locals dels impactes del canvi climàtic. La contribució del coneixement local a la investigació sobre canvi climàtic" (LICCI), mentre que Jeroen van den Bergh va obtenir un Advanced Grant i va posar en marxa el seu projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials" (EVOCLIM).
Aquests dos projectes es van sumar a tres més de l’ICTA-UAB. Joan Martínez Alier va rebre un Advanced Grant per analitzar el Moviment Global de Justícia Ambiental a través de l’EJAtlas (www.ejatlas.org) en el seu projecte "Environmental Justice" (ENVJUSTICE). També al 2016, Eric Galbraith va obtenir un Consolidator Grant per a desenvolupar el seu projecte de recerca "Interaccions biogeoquímiques i ecosistèmiques amb la activitat socioeconòmica a l’oceà global" (BIGSEA). Des de mitjans de 2016 Isabelle Anguelovski, guardonada amb una Starting Grant, està desenvolupant el seu projecte d’investigació "Green Locally Unwanted Land Uses" (GREENLULUS), que examina el paper de les zones verdes en la redistribució de la qualitat de vida urbana i analitza com els projectes de creació d’aquestes zones poden incrementar les desigualtats ambientals.
Al desembre de 2018, l’ecologista industrial de l’ICTA-UAB, Gara Villalba va ser guardonada amb una beca de consolidació per dur a terme el projecte "Anàlisi de sistemes integrats de vegetació i agricultura urbana" (URBAG). En l'actualitat, moltes ciutats estan implementant infraestructures verdes malgrat tenir poc coneixement quantitatiu i integral sobre quines estratègies d'infraestructura són més efectives per promoure la producció d'aliments, millorar la qualitat de l'aire i la temperatura, i reduir l'impacte ambiental.
La recerca de Gara Villalba pretén descobrir com aquestes infraestructures urbanes verdes podrien ser més eficients en la seva contribució a la sostenibilitat urbana, amb l'objectiu de millorar el funcionament de les ciutats així com la qualitat de vida dels seus habitants i els seus entorns. Per això avaluarà quines combinacions d'agricultura urbana, periurbana i verda permeten un millor acompliment en termes d'impacte ambiental local i global.