Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions extremes
Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel. No obstant això, hi ha grans diferències entre les regions: el centre i l'est d'EE.UU, el nord d'Europa i el nord d'Àsia han experimentat fortes pluges que han provocat greus inundacions en el passat recent. Per contra, la majoria de les regions africanes han experimentat una major freqüència de mesos amb sequera. L'estudi és el primer que analitza i quantifica sistemàticament els canvis en les precipitacions mensuals rècord d'arreu del món, dea partir de les dades d'aproximadament 50,000 estacions meteorològiques a tot el món. S'espera que el canvi climàtic generat pels gasos d'efecte hivernacle dels combustibles fòssils alteri els patrons de pluja.
L'estudi analitza detingudament les dades de precipitació mensual observats: si les pluges no es produeixen només durant uns pocs dies, sinó durant setmanes, això es pot acumular amb el temps i provocar grans inundacions en els rius, o bé sequeres importants si es tracta d'un rècord de dies sense precipitacions", diu l'autora principal Jascha Lehman, de l'Institut Potsdam per a la Investigació de l'Impacte Climàtic (PIK). Els impactes en la forma de vida de les persones que resideixen a les regions afectades poden ser enormes, des d’inundacions en habitatges fins a riscos de seguretat alimentària a causa de pèrdues agrícoles a gran escala.
Aiguat en parts dels Estats Units, Europa, Rússia - sequera en parts d'Àfrica
Fins ara, els Estats Units han enregistrat un augment dels mesos humits sense precedents en més del 25% de la zona est i central durant el període 1980-2013. Argentina i els països limítrofs han experimentat un augment del 32%. Al centre i nord d'Europa, l'augment és d'entre 19 i 37%. A la part asiàtica de Rússia, l'augment se situa al voltant del 20%, mentre que el sud-est asiàtic es detecta un augment del voltant del 10%.
Els científics van realitzar proves estrictes sobre la importància estadística dels canvis observats. Per tant, fins al moment s'han detectat canvis significatius en els extrems secs a l'Àfrica al sud del Sàhara i a la zona del Sahel, on els registres secs han augmentat fins a un 50%. "Això implica que aproximadament un de cada tres mesos amb rècords de sequera en aquestes regions no hauria tingut lloc sense un canvi climàtic a llarg termini", explica el coautor Dim Coumou de l'Institut d'Estudis Ambientals (IVM) en Vrije Universiteit Amsterdam. "Una conclusió central del nostre estudi és que, en general, les regions terrestres en els tròpics i subtròpics han detectats registres més secs, mentre que els registres més humits s'han produït en les latituds mitjanes i altes del nord - això s'ajusta en gran mesura als patrons que els científics esperen del canvi climàtic produït pels humans'.
Els científics van comparar els valors extrems de pluges i de sequeres observats amb la quantitat de valors extrems que s'esperaria en un clima sense canvis a llarg termini. "Vam verificar nous registres: valors de precipitació mensuals que mai s'havien observat abans a una regió determinada des de l'inici de les medicions sistemàtiques fa més de cent anys. Per descomptat, és normal veure alguns registres de precipitació provocats simplement per la variabilitat natural. Normalment, els esdeveniments climàtics rècord ocorren per casualitat i sabem quants ocorrerien en un clima sense escalfament", explica Jascha Lehmann."És com llançar a l'aire un dau: de mitjana, una de cada sis vegades obtens un sis. Però a l’injectar enormes quantitats de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, la humanitat ha carregat els daus. En moltes regions, vam treure sisos amb molta més freqüència amb impactes severs per a la societat i el medi ambient".
"És preocupant que vegem augments significatius de tal extrem ja només amb 1 ºC d'escalfament global", afegeix Lehmann. "En aquest moment, els governs de països de tot el món es reuneixen a la cimera climàtica de l'ONU: si no estan d'acord amb les solucions per limitar l'escalfament a menys de 2 graus, ens dirigirem a 3-4 graus en aquest segle. La física ens diu que això augmentaria encara més els esdeveniments de pluja extrems".
Article:
Lehmann, J., Mempel, F., & Coumou, D. (2018): Increased occurrence of record-wet and record-dry months reflect changes in mean rainfall. Geophysical Research Letters, 45.
Weblink to the article, once it is published: https://doi.org/10.1029/2018GL079439