Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El canvi climàtic amenaça grups clau del plàncton oceànic

14 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Moltes espècies de foraminífers planctònics podrien enfrontar-se a condicions ambientals sense precedents a finals d'aquest segle, superant potencialment els seus llindars de supervivència, segons un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Graham Mortyn, publicat recentment a la revista Nature.

FORAMINIFERAS PLANCTONICAS

L'escalfament i l'acidificació dels oceans alteren els ecosistemes marins.

Els foraminífers planctònics són organismes unicel·lulars que viuen al mar, molts dels quals tenen una closca de carbonat càlcic. A les regions tropicals, el canvi de les condicions ambientals podria desencadenar noves extincions, cosa que afectaria els ecosistemes marins i la capacitat d'emmagatzematge de carboni de l'oceà.

Un equip internacional en què participen científics de França, Alemanya, els Països Baixos, el Japó i Espanya va analitzar gairebé 200.000 conjunts de dades des de l’any 1910 per examinar la resposta dels foraminífers planctònics al canvi climàtic.

La investigació mostra que moltes espècies estan migrant cap a aigües més fredes, a un ritme de fins a 10 quilòmetres a l'any. Les dades també revelen que algunes espècies s'han endinsat més a l'oceà per escapar-se de l'augment de les temperatures superficials. Tot i aquests canvis, les poblacions de foraminífers han disminuït un 25 % en els darrers 80 anys. Les espècies tropicals van experimentar les pèrdues més importants perquè l'escalfament intens d'aquestes regions altera els seus cicles reproductius. L'augment dels nivells de CO₂ i l'acidificació dels oceans també redueixen la formació de carbonat càlcic (CaCO₃) amb què els foraminífers construeixen les seves closques. Les petxines buides del plàncton mort s'enfonsen al fons marí, però en disminuir la producció de petxines, això dona lloc a un menor emmagatzematge de carboni.

Sonia Chaabane, autora principal de l'estudi i investigadora del CEREGE i de l'Institut Max Planck de Química, va destacar les implicacions de les troballes: "Les nostres dades mostren que els foraminífers planctònics, que tenen un paper crucial en el cicle del carboni oceànic, lluiten per sobreviure en un clima que canvia ràpidament. Aquests organismes són com sentinelles que ens adverteixen dels efectes dràstics que l'escalfament i l'acidificació tenen en els ecosistemes marins». És probable que les complexes interaccions entre clima i ecosistemes es comprenguin millor en conjunt a través de bioindicadors com els foraminífers que mitjançant mesuraments individuals. "En vista de l'avenç del canvi climàtic, els investigadors s'enfronten a la qüestió de les estratègies d'adaptació que les espècies individuals de foraminífers planctònics desenvoluparan en un futur proper", afirma Ralf Schiebel, de l'Institut Max Planck de Química.

 

Chaabane, S., Garidel-Thoron, T., Meilland, J. et al. (2024) Migrating is not enough for modernplanktonic foraminifera in a changing ocean. Nature. https://doi.org/10.1038/s41586-024-08191-5

 

Dins de