Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Conferència internacional destaca el potencial de les Solucions Basades a la Natura per transformar les ciutats

28 abr. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Amb l'objectiu de promoure la implementació de Solucions Basades en la Natura (SbN) en entorns urbans i integrar disciplines ecològiques, tècniques i socials, més de 50 experts de tot Europa i altres regions es van reunir a la conferència internacional en línia “Bringing Forward Nature-Based Solutions in Major Cities”. Aquest esdeveniment va marcar el tancament del projecte europeu NICHES, del qual en forma part un grup d'investigadors de l'ICTA-UAB. 

CAMINO DE SANTIAGO VIA DE LA PLATA

Celebrada el 24 de març del 2025 i finançada per la Unió Europea, la conferència va oferir una plataforma dinàmica perquè científics, responsables polítics, urbanistes i líders comunitaris exploressin com les SbN poden transformar les ciutats en espais més resilients, biodiversos i habitables. 

L'esdeveniment va incloure presentacions i debats sobre les dimensions ecològiques, hidrològiques, socioeconòmiques i de governança de les SbN. Els ponents van abordar diversos enfocaments, des d'estudis de cas a Rotterdam i Barcelona fins a marcs teòrics i eines pràctiques per a la presa de decisions, destacant tant els desafiaments com les oportunitats que presenta la implementació de les SbN a gran escala. 

Tres investigadors de l'ICTA-UAB van abordar temes clau sobre les SbN: Giulia Benati va analitzar els valors socioeconòmics de les SbN a les comunitats; Johannes Langemeyer va presentar una eina de decisió per a la gestió de l'aigua, centrada als mapes de vulnerabilitats i viabilitat de les SbN; i David Alejandro Camacho Caballero va proposar enfocaments per a la transformació de la gestió de l'aigua urbana. A més, Kati Vierikko (SYKE) i Niki Frantzeskaki (Universitat d'Utrecht) van destacar la importància d'una gestió de l'aigua que respecti la biodiversitat i la necessitat de marcs de governança inclusius per fomentar la sostenibilitat urbana a llarg termini. 

Els participants van coincidir que, encara que les SbN poden abordar problemes com les aigües pluvials, les onades de calor o la pèrdua de biodiversitat, no hi ha una solució única per a tots els contextos. Es va destacar la importància d'integrar les SbN amb infraestructures tradicionals, adaptar-les a cada context local i involucrar els actors clau des del principi. També es va subratllar la rellevància de la visibilitat, la confiança pública i una comunicació efectiva, especialment pel que fa als beneficis de les SbN per a la salut mental i el benestar. 

Els panelistes, provinents de diversos àmbits com l'acadèmia, les organitzacions no governamentals i les administracions locals, van compartir un missatge comú: les ciutats han d'apostar per la creativitat, la col·laboració i el pensament sistèmic. Des d'espais oblidats com ports o cementiris fins a l'ús d'eines intel·ligents de planificació i dades espacials, les àrees urbanes ofereixen un potencial més gran per reverdir-se del que generalment s'assumeix. El que ara cal és una governança més forta, polítiques clares i processos inclusius que uneixin actors dispersos al voltant d'objectius comuns. 

La conferència va concloure amb una forta crida a l'acció per protegir els espais naturals restants, planificar amb saviesa i co-crear futurs urbans basats en la natura que beneficiïn tant les persones com el medi ambient. 

 

Dins de