Terra
L'objectiu d'aquest desafiament social és analitzar els efectes combinats del clima i altres impulsors del canvi ambiental global en la sostenibilitat dels paisatges rurals i els mitjans de vida.
Els paisatges rurals i els mitjans de vida han canviat considerablement en l'últim mig segle. Al Nord global, els paisatges rurals han estat testimonis de la despoblació, la concentració de la terra, la intensificació agrícola i la degradació de l'aigua i la biodiversitat. Al Sud global, s'han vist fortament amenaçats per la desforestació, intensificant les indústries extractives (és a dir, l'extracció minera i de combustibles fòssils) i la marginació dels pobles indígenes i les comunitats locals que tradicionalment els van habitar i van administrar. Tant al Nord com al Sud, el canvi ambiental, inclosa la variabilitat climàtica i els extrems climàtics, interactua amb aquests altres processos generant impactes diversificats i, sovint, negatius en els sistemes rurals. La diversitat de possibles interaccions entre els impulsors i els sistemes socioecològics fa que sigui especialment important la necessitat de diagnòstics adaptats localment però encara comparables. A més, els impactes en els paisatges rurals i els mitjans de vida s'han produït en paral·lel a un canvi en el paradigma sobre com els paisatges i els mitjans de vida rurals són generalment vistos i valorats.
Considerats en el passat centres essencials per a la producció d'aliments i matèries primeres, els paisatges rurals i els mitjans de vida ara s'entenen principalment com a font d'una varietat d'infraestructures i serveis ambientals públics, valorats de manera diferent segons els diversos grups d'interès. Els canvis en la forma com es configuren o imaginen els paisatges rurals i els mitjans de vida sovint comporten impactes ambientals i socials negatius, especialment per a grups vulnerables com nadius, indígenes, minories, immigrants i residents femenines. Els impactes diferenciats entre les regions i els grups socials mereixen una nàlisi detallada per identificar punts d'influència per a les transicions de sostenibilitat.
En el repte social TERRA, utilitzarem el coneixement de diferents regions geogràfiques per millorar la nostra comprensió dels impactes dels diferents impulsors del canvi ambiental global en la sostenibilitat dels paisatges rurals i els mitjans de vida, i com es perceben i gestionen aquests impactes.
El desafiament TERRA es beneficiarà de la col·laboració entre investigadors dels grups LASEG, Conservació i canvi global, i ECOLECON.