Recerca i Consultoria

2024: Perspectiva de gènere i recerca en arxivística

2024: Perspectiva de gènere i recerca en arxivística

Seminari Permanent de Recerca sobre Arxivística i Gestió de Documents


Sessió 4: Perspectiva de gènere i recerca en arxivística

Data: 10 d’abril de 2024
Format virtual | Plataforma Teams


Quarta edició del Seminari permanent de recerca en Arxivística i Gestió de Documents que organitza l'Escola FUAB Formació – Arxivística i Gestió de Documents en el marc del Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta jornada, adreçada a tota la comunitat científica i acadèmica, es difondran els treballs que s'han realitzat i que s'estan duent a terme en relació amb l'àmbit de l'Arxivística, amb la voluntat d’afavorir el diàleg entre doctors i doctorands sobre el mètode de recerca arxivístic.

En aquesta ocasió el seminari va comptar amb la participació de dos ponents sènior:

  • Dra. Maria Remei Perpinyà Morera, qui fou professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i vinculada a l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED) des dels seus inicis el 2002 i responsable de recerca de l’Escola entre 2006 i 2023. En els últims anys, s’ha interessat per les memòries absents dels arxius i especialment pel llegat documental des de la perspectiva de gènere i la seva contribució en el seminari versà sobre “Els arxius i l'arxivística amb perspectiva de gènere”.
  • Dr. David González Ruiz, doctor en Història de l’Art per la UAB amb la tesi “Història de la fotografia a Sabadell. Dels orígens a 1936” i actual tècnic superior d’arxius a la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell. La seva contribució al seminari, “El camino hacia el win-win. Archivos, fotografía e investigación”, va destacar la necessitat de fer recerca des dels arxius i com aquesta contribueix a la millora de la professió, dels serveis que ofereixen els centres d’arxius i de la informació i gestió de la pròpia documentació d’arxiu.

Finalment, la sessió va concloure amb l’exposició de les investigacions en curs de les doctorandes i doctorands de l’Escola:

  • Katherine Díaz Cervantes, Los archivos audiovisuales en Perú: colecciones antropológicas y etnográficas
  • María Cristina Betancur Roldán, La gestión documental y la archivística en Colombia (1970-2020)
  • Luis Sánchez, Olimpismo y archivos: la conservación del legado documental de los Juegos Olímpicos
  • Maria Elena Porras, Archivos, Estado y memoria histórica en Ecuado

 

Veure les sessions gravades:

Sessió 1: Els arxius i l'arxivística amb perspectiva de gènere.

 

 

 

Sessió 2: El camino hacia el win-win. Archivos, fotografía e investigación.