Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona

Recent heat causes flowering and fruiting of plants across Catalonia, even in autumn

23 Nov 2023
Share via WhatsApp Share via e-mail

Citizen data gathered by the FenoCat network belonging to the Meteorological Service o Catalonia (SMC) and the RitmeNatura observatory at CREAF confirm that this autumn, many trees and plants blossomed again, including some as important as grapevines. The UAB and these two other institutes are now also launching the Barcelona Reconnecta citizen science project that will analyse the impact of climate change on the natural cycles of species found in the Catalan capital.

Vinya de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Font: Àngela Llop (voluntària de RitmeNatura).
Vinyards in Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) blossomed again at the start of October. Author: Àngela Llop (volunteer at RitmeNatura)

Les dades ciutadanes recollides per la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’observatori RitmeNatura del CREAF confirmen que a la tardor han tornat a florir molts arbres fruiters (tarongers, ametllers, pruneres, magraners...) i també altres plantes com l’arç blanc, l’esbarzer, la ginesta, l’aranyoner, l’estepa negra i un llarg i preocupant etcètera. A més, han rebrotat i florit espècies tan importants com la vinya i han produït fruit per segona vegada arbres com la perera o el cirerer.

«Les floracions i fructificacions de tardor són força més discretes que les primaverals, però requereixen una despesa energètica per part de les plantes que normalment no els serveix per a res, ja que aquestes flors i fruits deixen de ser viables quan arriba el fred. És un malbaratament de recursos que podrien necessitar a la primavera següent», afirma Ester Prat, coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF.

Aquesta modificació dels cicles naturals de les espècies s’ha produït en gran part de Catalunya, amb especial incidència en les comarques de l’Empordà, el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès, Osona i el Penedès.

Les dades de l’SMC exposen que Catalunya ha viscut el setembre més càlid de les últimes dècades i un mes d’octubre que ha estat pràcticament calcat al de l’any passat, en què es van batre la gran majoria de rècords de temperatura per a aquesta època de l’any.

Projecte de reconnexió amb la natura a Barcelona

Davant d’aquesta situació de canvis fenològics importants, l’SMC i el CREAF estan impulsant, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta. Aquesta iniciativa explica l’impacte del canvi climàtic sobre els cicles naturals de les espècies als habitants de la ciutat comtal, per afavorir que s’impliquin en l’observació d’aquests fenòmens a través de l’observatori RitmeNatura. Des de començaments d’any, en el marc del projecte s’han fet una vintena de tallers divulgatius i s’han recopilat gairebé 2.000 aportacions ciutadanes de més de 500 espècies diferents. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030.

Al mateix temps, la xarxa FenoCat i l’observatori RitmeNatura han recopilat més de 18.000 fotografies de 3.000 espècies diferents, enviades per la ciutadania d’arreu de Catalunya durant aquest 2023. Aquestes han permès detectar els diferents fenòmens anòmals mencionats anteriorment.

RitmeNatura està obert a la participació de tothom, ja que permet a qualsevol persona aportar les seves fotografies de plantes i animals amb la corresponent informació fenològica (si les plantes tenen fulles, flors, fruits, etc.) a la plataforma digital iNaturalist. Qualsevol persona que vulgui aprendre com sumar-se a la iniciativa pot fer-ho a través dels tallers del projecte Barcelona Reconnecta o del web ritmenatura.cat/participa/.

Within