Preguntes freqüents
Microcredencials
Les persones que vulguin proposar la creació d'una microcredencial cal que enviïn la Fitxa de proposta de microcredencial emplenada a dg.ciencies@uab.cat.
Veure el diagrama de flux de la tramitació d'una microcredencial.
Veure totes les microcredencials ofertes per la UAB.
No. La docència en microcredencials es considera docència pròpia i, per tant, no computa en el pla docent del professorat.
El pla econòmic del programa de la microcredencial ha de contemplar els honoraris que rebrà el professorat que imparteixi la docència.
Cap. El que s’ha de tenir en compte és que per entrar en el programa MicroCAT de la Generalitat de Catalunya i, per tant, per rebre la subvenció de la Unió Europea, el programa de la microcredencial ha d’estar orientat a resoldre reptes socials i ha d’estar avalat per alguna entitat externa a la UAB, com ara un col·legi professional o una cambra de comerç.
Posa’t en contacte amb el deganat de la Facultat i canalitzarem la teva petició a l’Escola de Postgrau, per tal de contactar amb l’entitat que pugui avalar la teva proposta.
Cap. El que s’ha de tenir en compte és que per entrar en el programa MicroCAT de la Generalitat de Catalunya i, per tant, per rebre la subvenció de la Unió Europea, el programa de la microcredencial ha d’estar orientat a resoldre reptes socials i ha d’estar avalat per alguna entitat externa a la UAB, com ara un col·legi professional o una cambra de comerç.
Tots aquells que estiguin vinculats a l’activitat científica que es desenvolupa als departaments adscrits a la Facultat i tots aquells relacionats amb els graus i màsters dels quals el nostre centre n’és el responsable. En particular:
Sostenibilitat i Medi Ambient
Reptes: Canvi climàtic, energies renovables (solar, eòlica, hidrogen verd), gestió sostenible de recursos naturals (aigua, sòls, biodiversitat), mitigació i adaptació al canvi climàtic, contaminació atmosfèrica i aquàtica, gestió de residus i reciclatge, etc.
Digitalització i Tecnologia
Reptes: Transformació digital en àmbits científics i industrials, intel·ligència artificial aplicada a la ciència (química computacional, bioinformàtica), ciberseguretat, big data per a l'anàlisi de dades massives en ciències experimentals, Internet de les
Coses (IoT), simulacions computacionals, anàlisi i modelització de sistemes complexos.
Nanotecnologia
Reptes: Diagnòstic precoç de malalties mitjançant tècniques nanobiotecnològiques, biosensors per al control de paràmetres biomèdics, desenvolupament de noves tècniques analítiques basades en nanotecnologia, teràpies avançades amb materials biofuncionals, medicina personalitzada, control i monitorització, etc.
Eines estadístiques
Reptes: Tractament de dades i ús predictiu de les dades per prendre decisions.
Fabricació Avançada i Ciència dels Materials
Repte: Fomentar el coneixement i les competències en àmbits emergents com la impressió 3D / 4D i els materials avançats, especialment per a les seves aplicacions en la salut, el transport, el medi ambient i l'energia.
Innovació i Emprenedoria
Reptes: Creació d'startups científiques, transferència de coneixement des de la recerca cap a la indústria, innovació tecnològica en camps com la química verda, els materials avançats, dispositius d’emmagatzematge, conversió i captació d’energia, la nanotecnologia, el desenvolupament de projectes emprenedors en col·laboració amb institucions i empreses del sector científic i tecnològic, bo i potenciant la cultura de l'emprenedoria.
Educació i Competències Transversals
Reptes: Desenvolupament de competències digitals (programació, gestió de dades, ús d'eines científiques digitals), foment del pensament crític i analític, resolució de problemes reals a través de metodologies d'aprenentatge basades en projectes (PBL), educació STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), foment de la interdisciplinarietat en la formació, integració de competències socials com la sostenibilitat i l'ètica científica en els plans d'estudi.
Ciència de Dades i Intel·ligència Artificial per a Àmbits no Tècnics
Repte: Formar professionals de camps no tecnològics, com les ciències socials o empreses, perquè integrin les eines de la ciència de dades i la intel·ligència artificial en el seu treball, tot fent més accessible la digitalització interdisciplinària.
Diversitat, Equitat i Inclusió en STEM
Repte: Promoure la creació d'entorns inclusius en ciència i tecnologia, on es tinguin en compte la diversitat, l’equitat i la inclusió, especialment per garantir que totes les veus es considerin en les pràctiques científiques i tecnològiques.
Ètica Tecnològica i Política Científica
Repte: Capacitar els estudiants i professionals per comprendre i abordar els reptes ètics associats amb les noves tecnologies (com la intel·ligència artificial) i el seu impacte social, polític i mediambiental, bo i preparant-los per a la governança tecnològica responsable.
Gestió Universitària i Acadèmica
Repte: Formar els professionals de l’àmbit acadèmic en càrrecs de gestió dins l’acadèmia, que inclogui aspectes com la planificació estratègica, la gestió de la qualitat educativa, o la governança acadèmica.
Història de la Ciència i la Sostenibilitat
Repte: Explorar la història de la ciència i la seva contribució als reptes actuals de la sostenibilitat, en línia amb l'ODS 4 (Educació de qualitat) i l'ODS 13 (Acció pel clima). Aquesta microcredencial permetria entendre com els descobriments científics han donat forma al coneixement sobre canvi climàtic, biodiversitat, i energies renovables, així com la seva influència en l'educació i la recerca actual. També analitzaria el paper històric de la ciència en la presa de decisions polítiques i socials que impacten el medi ambient i el desenvolupament sostenible.
Sí. Com a centre, considerem essencial que el professorat que imparteix matèries científiques en les etapes educatives preuniversitàries domini els continguts de les assignatures que té assignades al seu centre educatiu.
La Facultat treballarà per tal que aquestes microcredencials siguin reconegudes pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de cara al progrés professional del professorat de secundària.