- Facultat de Filosofia i Lletres
- Campus de Bellaterra
- Durada: 4 cursos - 240 crèdits
- Places: 40
- Nota de tall Batxillerat / CFGS: 5,000
- Preu per crèdit: 17,69 euros
- Idioma: Català (85%), castellà (10%) i anglès (5%).
- Calendari Acadèmic de la Facultat
- Modalitat: Presencial.

El grau en Filologia Catalana ofereix una formació especialitzada en llengua i literatura catalanes, vinculant-les a la societat, a la història i a altres cultures. En connexió amb diverses disciplines humanístiques i científiques i mitjançant noves tecnologies, prepara professionals per a la recerca, la docència, l’assessorament lingüístic, les tasques editorials, la gestió cultural i l’escriptura, entre altres ocupacions amb grans possibilitats d’inserció laboral.
Matricula-t’hi si...
- T’interessa el llenguatge i, en especial, la llengua catalana i vols saber quines propietats comparteix amb altres idiomes, què la fa única, com ha canviat, quines variants geogràfiques i socials presenta, com s’ha d’utilitzar i què pots fer per dinamitzar-la.
- T’agrada la cultura i, en particular, la literatura catalana i vols situar-la en els moviments artístics i ideològics internacionals, veure com ha evolucionat, conèixer la trajectòria dels autors, descobrir noves interpretacions de les obres, valorar les representacions teatrals i comunicar les teves apreciacions.
- Vols adquirir una gran capacitat lectora i crítica i una excel·lent expressió oral i escrita.
- Vols tenir l’oportunitat de cursar una menció en Llengua Catalana i Lingüística o en Literatura Catalana i Tradició Europea o un mínor i aprendre altres idiomes.
- Vols tenir contacte directe amb el món laboral en dues assignatures de pràctiques professionals.
- Vols poder estudiar en universitats estrangeres o fer-hi de professor.
Sortides professionals
Els sectors principals d'ocupació són:
-
Recerca (universitats, instituts de filologia i lingüística, arxius i biblioteques).
-
Ensenyament.
-
Assessorament i normalització.
-
Mediació intercultural.
-
Editorials (documentació, edició, correcció i traducció).
-
Agències literàries.
-
Redacció i altres col·laboracions (premsa, teatre, ràdio, televisió i Internet).
-
Gestió i promoció cultural.
-
Crítica literària.
- Estudis teatrals.
- Tecnologies del llenguatge.
- Empreses diverses.
- Administració.
Programes de mobilitat
La Universitat Autònoma de Barcelona participa en nombrosos programes de mobilitat i d’intercanvi arreu del món (http://www.uab.cat/web/mobilitat-i-intercanvi-internacional-1345680108534.html), especialment amb Europa, Amèrica Llatina i l'Àsia.
Els programes de mobilitat permeten a la comunitat universitària de la UAB conèixer altres realitats universitàries i als estudiants estrangers completar la seva formació a la UAB.
Mapa dels programes d’intercanvi de la UAB
Vols ser estudiant d’intercanvi? Consulta el Circuit per als estudiants que marxen de la Facultat de Filosofia i Lletres.
Are you interested in study at the Faculty of Arts and Humanities? Check the Procedure for incoming students.
Pràctiques
Pràctiques Professionals és una assignatura optativa de 6 crèdits, que es pot cursar durant el primer semestre (Pràctiques Professionals I) o durant el segon semestre (Pràctiques Professionals II).
Per matricular-se de l'assignatura, cal haver superat com a mínim totes les assignatures de primer curs i un nombre total de 120 crèdits dels tres primers cursos. A més, per assignar la plaça de pràctiques es podran tenir en compte criteris com l’expedient acadèmic, els interessos laborals futurs o els coneixements i les competències acreditats.
A l’assignatura de Pràctiques Externes s’hi accedeix mitjançant un procés de preinscripció per àmbits que té un calendari que es fa públic cada any. Consulteu el calendari al següent enllaç:
https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/informacio-1345722449027.html
No haver realitzat el procés de preinscripció comporta la impossibilitat de matricular-se a l’assignatura de Pràctiques Externes. Només s’assignarà una plaça de pràctiques a l’alumnat que s’hagi preinscrit dins del termini establert.
En el cas que hagi més demanda de places que oferta disponible es procedirà a una priorització en funció de la nota mitjana de l'expedient acadèmic de l'alumnat. Per tant, la preinscripció no garanteix que finalment es puguin fer les pràctiques.
Les pràctiques externes del Grau de Filologia Catalana: Estudis de Literatura i Lingüística tenen l'objectiu de posar en contacte a l'estudiant amb el món professional. Atès que les activitats professionals per a les quals preparen els estudis de llengua i literatura catalanes són moltes i diverses, i tenen a veure tant amb la llengua com amb la literatura, les pràctiques externes que duen a terme els estudiants també són diversificades i s'escullen en funció dels seus interessos futurs.
Responsable de pràctiques: Daniel Casals (Daniel.Casals@uab.cat) i Mar Massanell (Mar.Massanell@uab.cat)
Podeu consultar el Protocol de Pràctiques al següent enllaç:
https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/informacio-1345722449027.html
Podeu consultar la Guia Docent de l’assignatura al web de la Facultat de Filosofia i Lletres (Estudiar > Graus > Graus > Oferta de graus). Un cop dins del grau que us interessa, aneu al desplegable ‘Pla d’estudis i cliqueu a ‘Guies Docents’. Busqueu ‘Pràctiques Externes’ al llistat d’assignatures.
Per gestions administratives relacionades amb les Pràctiques Externes, contacteu amb ga.practiques.externes.lletres@uab.cat.
Relació de centres de pràctiques
Relació de centres on l’alumnat pot realitzar pràctiques el curs 2024-2025
- Centre de Terminologia TERMCAT.
- Consorci per a la Normalització Lingüística.
- Horsori Editorial.
- L’Avenç.
- Laboratori de Lletres. Escola d’Escriptura i Comunicació.
- Plataforma per la Llengua.
- Biblioteca d’Humanitats (UAB).
- Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB).
- Centre de Lingüística Teòrica (UAB).
- Projecte Traces. Departament de Filologia Catalana (UAB).
- Servei de Llengües (UAB).