Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació

L'enginyeria de telecomunicació resol problemes diaris relatius a la comunicació a distància, així com la captació,el processamenti el tractament de la informació, en aplicacions com ara la internet de les coses, els sistemes de control remot, la telemetria i la radionavegació

  • Escola d'Enginyeria
  • Campus de Bellaterra
  • Durada: 4 cursos - 240 crèdits
  • Places: 140 (total ambdós graus de telecomunicació)
  • Nota de tall Batxillerat / CFGS: 7,458
  • Preu per crèdit: 18,46 euros.
  • Idioma: Català (70 %), castellà (20 %) i, en algunes assignatures optatives, anglès (10 %).
  • Graus - Calendari Acadèmic
  • Modalitat: Presencial.
Grau d’enginyeria en sistemes de telecomunicació  i Grau d’enginyeria electrònica de telecomunicació

L'enginyeria de telecomunicació és una professió regulada de gran prestigi i forta demanda laboral, que combina coneixements de disciplines fonamentals com la física i les matemàtiques i els aplica a resoldre problemes diaris com ara la comunicació a distància entre persones o entre màquines, la captació i processament d'informació del nostre voltant mitjançant sensors, el disseny de sistemes de control remot, la telemetria i la radionavegació.

El grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació té com a objectiu formar professionals amb capacitat per dissenyar, implementar, gestionar i explotar sistemes de comunicacions sense fil (com, per exemple, xarxes de telefonia mòbil, de sensors, vehiculars, de comunicació per satèl·lit, de distribució de senyals multimèdia, telecontrol i radionavegació), així com sistemes de comunicació amb fil (com, per exemple, xarxes de fibra òptica o infraestructures comunes de telecomunicació en edificis).

L'estreta relació amb centres tecnològics de reconegut prestigi internacional i amb empreses capdavanteres del sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) afavoreixen el desenvolupament de pràctiques formatives d'alt nivell i la inserció al món laboral dels graduats en Telecomunicació de la UAB.

Sortides professionals

L’activitat professional dels graduats se centra en el disseny, el desplegament, l’operació i el manteniment de sistemes de telecomunicació, per exemple xarxes de telefonia mòbil de nova generació, xarxes de fibra òptica i sistemes de radiodifusió (televisió, ràdio) i de comunicació per satèl·lit, així com sistemes de geolocalització i radionavegació. La formació rebuda obre un immens ventall d’oportunitats laborals a sectors com el de les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC), Internet, el transport, la logística, el comerç electrònic, la telemedicina, les smart cities (ciutats intel·ligents) o l’aeronàutica i l’espai. Com a continuació dels estudis, aquest grau dóna accés directe al màster d’Enginyeria de Telecomunicació.

L'objectiu dels programes de mobilitat i intercanvi és permetre a la comunitat universitària conèixer altres realitat universitàries. La UAB participa en nombrosos programes de mobilitat i d'intercanvi arreu del món, especialment amb Europa, Amèrica Llatina i l'Àsia.

El programa Erasmus+ es centra en l'aprenentatge formal i informal més enllà de les fronteres de la UE, amb un clara vocació d'internacionalització.

El programa Erasmus facilita als alumnes matriculats en universitats europees l'estada acadèmica en una altra universitat europea i el posterior reconeixement dels estudis cursats a l'estranger, mitjançant el learning agreement (acord d'estudis) pactat previament amb el coordinador d'intercanvi.

Amb el programa SICUE es faciliten els intercanvis d'estudiants dins de l'Estat Espanyol, en realitzar part dels seus estudis en una universitat diferent. A més a més l'estudiant pot conèixer els aspectes socials i culturals d'altres Comunitats Autònomes. Les places són per un semestre (5 mesos) o per a un curs acadèmic (9 mesos).

Finalment, el Programa Propi de la UAB ofereix als alumnes de grau la possibilitat d'una estada acadèmica d'un semestre o un curs sencer en una universitat estrangera que no participi en el programa Erasmus+. El reconeixement dels estudis cursats a l'estranger es farà d'acord amb la taula d'equiparacions pactada previament amb el coordinador responsable d'intercanvis del centre.

El Programa de Pràctiques externes té com a objectiu que els alumnes del Grau posin en pràctica els coneixements adquirits durant els seus estudis mitjançant una activitat formativa supervisada per l’Escola i realitzada en empreses i institucions. Es tracta, per tant, d’un programa per facilitar l’ocupabilitat dels estudiants i que permet una estreta col•laboració entre empreses i institucions, estudiants i Universitat.
El Programa de Pràctiques externes és una eina que permet generar valor a totes les parts implicades ja que:

  • Els estudiants posen en pràctica els coneixements adquirits durant els seus estudis de grau i adquireixen competències que faciliten la seva ocupabilitat i milloren el desenvolupament de l’exercici professional.
  • Les empreses i institucions disposen d’alumnes d’últims cursos amb una formació tecnològica molt sòlida, coneixent de molt a prop el perfil dels que es convertiran a molt curt termini en professionals altament qualificats.
  • La Universitat pot verificar l’adquisició de competències dels seus estudiants i incidir per tant, en els factors del seu aprenentatge.

L’assignatura de Pràctiques externes és una assignatura optativa de 4rt curs del Grau.  Té 12 crèdits ETCS equivalents a 360 hores d'estada a l'empresa.

Guia docent de l'assignatura

PREGUNTES FREQÜENTS

Relació de centres de pràctiques

El estudiants del grau fan pràctiques en empreses, com:
Antara Zenith, Advanced Automotive Antennas, Altran, Cellnex, Applus, Atos Origin, Cuatrecasas, Davantis, Esade, Everis, Facomsa, Ficosa, GlobalData Consulting, GMV, GoMetrics, Hitachi, HP, IBC Biomechanics, Indra, King.com, LevelCo, Media Microcomputer Sl, Mier Comunicaciones, Nectar Company, Novartis, Orange, Sau, Sogeti, Sony, Telefónica I+D, Tradia Telecom, Vodafone

I en instituts i centres de recerca i innovació, com: 
Centro Nacional de Microelectrónica (CNM), European Space Agency (ESA), Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, Fundació Parc de Recerca UAB, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt(DLR), Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Sincrotró Alba.

Documentació addicional sobre les pràctiques

Qualitat

Segell d'AQU Catalunya del Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació

Més informació