Professorat Màster Oficial - Medicina Transfusional i Teràpies Cel·lulars i Tissulars / Master's degree in Transfusion Medicine and Cellular and Tissue Therapies
Coordinació del màster
Barcelona:
Dr. Joaquim Vives
Correu electrònic: jvives@bst.cat
Investigador sènior, Cap de grup, Banc de Sang i Teixits, Barcelona.
Investigador principal al Grup d’Enginyeria Tissular Musculoesquelètica (VHIR)
Leiden:
Dr. Jaap Jan Zwaginga
Correu electrònic: j.j.zwaginga@lumc.nl
Doctor en Medicina Transfusional
Professor, Leiden University Medical Centre (Països Baixos)
Gestió acadèmica
Correu electrònic: masters.fuabformacio@uab.cat
Relació de professors
Llicenciat en Medicina, especialista en Hematologia per la Universitat de Barcelona i doctor en Criobiologia de cèl·lules mare hemopoiètiques. La seva trajectòria professional va començar a l’Institut de Recerca Oncològica com a director del departament de criobiologia i teràpia cel·lular i com a cap del centre de transfusió i banc de teixits de l’Hospital Duran i Reynals. Posteriorment, va vincular-se al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, fins assolir el càrrec de director de recerca i educació. Actualment és membre del consell d'administració de la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Docència: Mòdul 5 - Management Concepts on Transfusion Medicine/Conceptes de Gestió en Medicina Transfusional
Correus electrònics: Joan.Garcia.Lopez@uab.cat i joangarcia@bst.cat
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en Hematologia i Hemoteràpia. Actualment és director dels serveis hospitalaris al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, i professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Té més de 60 publicacions científiques a revistes d’avaluació externa, 10 de les quals a revistes internacionals, i ha estat co-autor del llibre “Manual práctico de Medicina Transfusional" (2002). També ha participat com autor principal en 20 capítols de diversos llibres.
Docència: Mòdul 2 - Transfusió Sanguínia/Blood Transfusion
Correus electrònics: enrictgn@gmail.com i econtreras@bst.cat
Joan R. Grífols és Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Hematologia i Hemoteràpia. Té altres títols rellevants, com el Certificat d'Université d'Enseignement Européen en Medicina Transfusional per la Universitat Louis Pasteur d'Estrasburg (França), així com un Diplomat en Gestió Hospitalària per ESADE Business & Law School a Barcelona. Actualment treballa al Banc de Sang i Teixits (BST) com a director mèdic d'un dels seus serveis de transfusió, ubicat a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Alhora, és el coordinador internacional d'Afers Mèdics de la BST. Treballa com a Short Time Expert en diversos projectes de la Comissió Europea a diferents països europeus, i ha liderat i/o col·laborat en diferents projectes internacionals relacionats amb la implementació i desenvolupament de models organitzatius de sang i estructuració de xarxes de transfusió, així com en el desenvolupament de programes que fomenten la donació voluntària de components sanguinis i transfusió segura, sostenible i de qualitat.
Amb més de 30 anys d'experiència professional en els camps de la donació de sang, transfusió de components sanguinis, inmunohematología, afèresi terapèutica i trasplantament de cèl·lules mare, és autor de múltiples comunicacions i articles científics i organitzador i/o coordinador de diferents cursos o reunions nacionals o internacionals. És membre actiu de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia, la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia, l'Associació Americana de Bancs de Sang i el Grup Iberoamericà de Medicina Transfusional.
Docència: Mòdul 2 - Transfusió Sanguínia/Blood Transfusion
Correus electrònics: jrgrifols@bst.cat i jrgrifols@gmail.com
Chantal Lechanteur és farmacèutica de formació. Després d'un doctorat i un total de 12 anys en recerca oncològica, es va incorporar a la LTCG com a coordinadora d'I + D. Després de gairebé 10 anys dirigint el banc MSC de grau clínic, ha format part de diversos projectes amb socis industrials o acadèmics, i actualment està a càrrec del Control de Qualitat per ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products).
Docència: Mòdul 4 - Teràpia Cel·lular i Tissular. Banc de Teixits/Cell and Tissue Therapy. TissueBank
Correu electrònic: c.lechanteur@chuliege.be
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Es va formar com a metge especialista en Immunologia al Servei d'Immunologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Al mateix departament va presentar la seva tesi doctoral al 1999, any en el què es va incorporar al Banc de Sang i Teixits, sent el responsable i director del Laboratori d'Histocompatibilitat fins al 2013. La seva activitat en aquest laboratori va estar orientada als estudis d'histocompatibilitat en el trasplantament de progenitors hematopoètics i als estudis immunogenètics de diferents malalties immunomediades. El 2013 es va incorporar a la Secció d'Immunologia del Trasplantament del Servei d'Immunologia de l'Hospital Clínic, passant a ser el cap d'aquesta secció al març de 2016 i codirector de laboratori acreditat per l'EFI (European Federation for Immunogenetics). Aquesta secció d'Immunologia del Trasplantament constitueix l'anomenat Laboratori d'Histocompatibilitat de Catalunya, que dóna suport en Immunologia del Trasplantament a totes les unitats de trasplantament d'òrgan sòlid dels hospitals de Catalunya pel trasplantament de ronyó, fetge, cor, pulmó i pàncrees. El 2014 va obtenir el Diploma Europeu d'Especialització en Histocompatibilitat i Immunogenètica atorgat per la EBTI-UEMS (European Board of Transplant Immunology - European Union of Medical Specialists), titulació de nova creació dirigida als directors de laboratoris d'histocompatibilitat. Ha format part de les juntes directives de la Societat Espanyola d'Immunologia, la Societat Catalana d'Immunologia i la Societat Catalana de Transplantaments. També va formar part del Comitè d'Educació de la EFI (European Federation for Immunogenetics). Actualment és Comissionat a la regió Espanya/Portugal per a l'acreditació EFI dels laboratoris d'histocompatibilitat.
Docència: Mòdul 3 - Immunohematologia/Immunohematology
Correu electrònic: epalou@clinic.cat
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en Hematologia i Hemoteràpia i doctor en Medicina per la mateixa universitat. Després de ser metge resident a l’Hospital Clínic de Barcelona va passar a formar part de la plantilla d’Hematologia al Departament d’Hemoteràpia i Hemostasis a l’Hospital Clínic de Barcelona. El seu últim càrrec ha estat el de consultor sènior en Hematologia a l’Hospital Clínic de Barcelona. Ha escrit més de 200 publicacions en diverses revistes mèdiques indexades.
Docència: Mòdul 1 - Donació de Sang/Blood Donation
Correus electrònics: apereira@clinic.cat i arturopereira13@gmail.com
Sergio Querol
Hematòleg, especialista en trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques i teràpia cel·lular. És director del Banc de Sang de Cordó de Barcelona en representació del programa de Donació Interregional (Concòrdia). Aquest banc públic CB té disponibles més de 20.000 unitats a través del Registre Espanyol de Donants i ha efectuat prop de 2.000 trasplantaments de sang de cordó. També és director dels Serveis de Teràpia Cel·lular al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, laboratori acreditat per FACT-Netcord i JACIE que compta amb instal·lacions per fabricar medicaments de teràpia avançada com cèl·lules CAR-T, TIL o MSC. El laboratori de teràpia cel·lular és una instal·lació central per a la majoria dels llocs clínics en l'àrea de Barcelona que fan trasplantaments i aplicació de teràpia cel·lular, amb més de 500 procediments anuals. Les àrees de recerca estan desenvolupant nous usos d'unitats CB recol·lectades o congelades com a material de partida per a ATMP, millorant el trasplantament de sang de cordó o desenvolupant ATMP derivat de donants voluntaris com a cèl·lules T específiques de virus, MSC i iPSC haplo-banc de sang de cordó. És autor de més de 100 articles en revistes especialitzades.
Docència: Mòdul 4: Teràpia Cel·lular i Tissular. Banc de Teixits/Cell and Tissue Therapy. Tissue Bank
Correu electrònic: squerol@bst.cat
Paolo Rebulla
Llicenciat a Milà en Medicina i Cirurgia, especialista en Hematologia Clínica i de Laboratori i en Immunohematologia. Va dirigir el Servei de Medicina Transfusional, Teràpia Cel·lular i Criobiología de la Fundació Hospital Policlínic Ca’ Granda Ospedale Maggiore de Milà, Itàlia. Membre de societats científiques en l'àrea de transfusió, hematologia i trasplantament, es dedica a la investigació biomèdica i biotecnològica, amb especial referència a la transfusió de plaquetes de pacients que pateixen malalties de la sang, criopreservació cel·lular i teràpia cel·lular. És autor i coautor d'unes 300 publicacions científiques, 235 de les quals es van registrar a PubMed (h-index [google scholar] 55). Al 2017, va ser cofundador de Episkey srl, una empresa de nova creació que treballava en el desenvolupament de nous reactius i biofàrmacs a partir de sang de cordó umbilical.
Docència: Mòdul 1- Donació de Sang/Blood Donation
Correu electrònic: paolo.rebulla@policlinico.mi.it
Montserrat Sáez Bruguera
Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Hematologia i Hemoteràpia. Després de ser metge resident a l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha desenvolupat tota la seva activitat professional al Banc de Sang, primer al Banc de Sang de la Creu Roja i després al BST, des del Centre fix de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, en les àrees de donació, teixits, transfusió, qualitat i afèresi, on BST-Sant Pau és referent en l’afèresi de cèl·lules progenitores dels donants REDMO. Responsable del programa d’Autoavaluació en Immunologia de la SCBTS. Hematòloga responsable del Banc de Sang de l’Hospital de l’Esperança i del dipòsit de sang de la Clínica Sant Jordi, on és presidenta del Comitè de Transfusió de 2006 a 2020 i participa a l’Estudi epidemiològic de la transfusió de sang a Catalunya (2007). Membre de la Societat Europea d’Hemafèresi, SCBTS, NATA, SETS i SEHH.
La seva trajectòria docent s’inicia a l'any 1984 i continua fins l'actualitat. Ponent en cursos de Formació Continuada, Postgrau (2003-2008) i Doctorat (2012) sobre Immunohematologia, Autotransfusió i Estalvi de Sang en Cirurgia. Participa en reunions de grups d’experts sobre l’ús de l'Eritropoetina en Autotransfusió i Pericirurgia. Docent d'ATS, TEL i DUE al Banc de Sang de Creu Roja. Docent del MIR del Servei d’Hematologia Clínica de l'H. Sant Pau de 2000 a 2020. Coordinadora, professora i ponent del curs “La Medicina Transfusional a Catalunya” de la UAB (2014 – 2018). Coordinadora, professora i autora a l’àrea de transfusions del Màster “Medicina Transfusional y Teràpia Cel·lular” organitzat pel BST en col·laboració amb la Fundació del Doctor Robert (2007-2017). Tutora i professora del Màster d’Infermeria del BST, Mòdul de Donació (2010). Ponent online del “Curso de Inmunohematología avanzada” de l'Escuela de Medicina de Monterrey, México (2016). Professora al Màster del BST i la UAB, Mòdul de Transfusió Sanguínia (2018-2021).
Docència: Mòdul 2 - Transfusió Sanguínia/Blood Transfusion
Correu electrònic: montserratsaez1952@gmail.com
Doctora en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va desenvolupar la seva investigació en hepatitis C i VIH a la Unitat de Fetge de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona. Des de 1999 és responsable del Laboratori de Seguretat Transfusional del Banc Regional de Sang i Teixits de Catalunya. A més de les activitats de cribratge de malalties infeccioses, el Laboratori compta amb una línia d'investigació sobre bioseguretat de les donacions de sang, teixits i cèl·lules. Sauleda ha publicat més de 80 treballs de recerca sobre hepatitis C, hepatitis B, VIH i malalties infeccioses emergents. És membre de el Grup de Treball de Malalties Transfusibles de Transfusió de la ISBT (Societat Internacional de Transfusió Sanguínia) i, des 2017, coordina el Grup de Treball de Malalties Transfusionals-Transmeses de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia.
Docència: Mòdul 1 - Donació de Sang/Blood Donation
Correu electrònic: ssauleda@bst.cat
Bioquímic, Màster en Biotecnologia i Doctor en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Barcelona amb àmplia experiència en el sector de l'I +D biotecnològica, tant en entorns privats com acadèmics, on s’ha centrat en l’optimització de processos cel·lulars en quant a A) producció d'alt rendiment de molècules diagnòstiques i terapèutiques, i B) el desenvolupament de mètodes per a produir cèl·lules per al cribratge de fàrmacs i com a teràpia, d'acord amb els estàndards normatius i de qualitat vigents. El Dr. Vives va realitzar una investigació postdoctoral a l'Institute for Stem Cell Research (Universitat d'Edimburg, Regne Unit), després es va traslladar a l’Stem Cell Sciences Ltd (Cambridge, Regne Unit) i es va incorporar al Banc de Sang i Teixits a Barcelona.
És autor de més de 50 publicacions científiques, va supervisar 8 projectes de doctorat i ha registrat tres patents.
Docència: Mòdul 4: Teràpia Cel·lular i Tissular. Banc de Teixits/Cell and Tissue Therapy. Tissue Bank
Correu electrònic: jvives@bst.cat
Jaap Jan Zwaginga
Doctor en Medicina i Doctorat en Patogènia de l'hemorràgia urèmica al 1989. La seva recerca en medicina transfusional clínica inclou: a) l'ús clàssic de glòbuls vermells, trombòcits i plasma, i també b) les "àrees reservades de l'hospital acadèmic" de teràpies immunomoduladores i regeneratives amb sang manipulada, medul·la òssia o cèl·lules derivades de teixits. La seva activitat docent va començar el 2007 fins a l'actualitat, sent el Director d'Educació de LUMC en el Màster conjunt en Medicina Transfusional i Teràpies Cel·lulars i Tissulars. Té 204 publicacions i 2 capítols de llibres a la Web of Science. La mitjana de cites per ítem és 22,7.
Docència: Mòdul 4: Teràpia Cel·lular i Tissular. Banc de Teixits/Cell and Tissue Therapy. Tissue Bank
Correu electrònic: j.j.zwaginga@lumc.nl
Leendert Porcelijn
Metge. Des del 1993 cap de laboratori de serologia de plaquetes/leucòcits i membre del Departament de Diagnòstic d’Immunohematologia de Sanquin Diagnostic Services. El 2005 va completar amb èxit la seva formació com Especialista en Transfusió (Transfusiearts). Ha estat membre del comitè directiu de Grup de Treball d'Immunobiologia de Plaquetes i Granulòcits (2000-2016) i president de la Societat Holandesa de Transfusió de Sang (2003-2006).
Docència: Mòdul 3 - Immunohematologia/Immunohematology
Correu electrònic: l.porcelijn@sanquin.nl
Biòloga. Doctorada en virologia molecular el 1998 a París (França). Després d'una experiència postdoctoral de 5 anys en projectes d'investigació del virus de l'Hepatitis C a l'Institut de Recerca Vall d'Hebron de Barcelona, es va incorporar al Laboratori de Seguretat Transfusional del Banc de Sang i Teixits de Catalunya on actualment supervisa les activitats generals de laboratori (serologia i proves moleculars, grups sanguinis, laboratori de control de qualitat microbiològic, gestió de la qualitat...). Els seus camps d'especialització són (i) desenvolupament, validació o avaluació de proves de detecció de patògens emergents (NAT i serologia) i (ii) estudis de prevalença de malalties infeccioses en donants de sang (Chagas, HTLV-I / II, malària, WNV, HEV, DENV, SARS-CoV-2 ...).
Docència: Mòdul 1: Donació de Sang/Blood Donation
Correu electrònic: mpiron@bst.cat
Eduardo Muñiz
Especialista en Hematologia i Hemoteràpia des de 1986 i Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral: "Estudi dels antígens de membrana plaquetària, dels anticossos que els defineixen i de les entitats clíniques amb les que tots dos es relacionen ", dirigida pel professor AEGKr von dem Born. Actualment és cap de la Divisió d'Immunohematologia al Banc de Sang i Teixits de Barcelona. En els últims 20 anys ha presentat més de 300 comunicacions en reunions nacionals i internacionals. És autor de 80 articles publicats en revistes nacionals i de 50 en revistes internacionals i és autor i coautor de diferents capítols en una dotzena de llibres sobre immunohematologia. En els últims anys ha rebut en diverses ocasions el premi que la Societat Espanyola de Transfusió concedeix a la millor feina comunicat en la reunió anual.
Docència: Mòdul 3: Immunohematologia/Immunohematology
Correu electrònic: emuniz@bst.cat
Masja De Haas (MD, PhD) és una experta reconeguda internacionalment en l'especialitzat camp de la immunohematologia de laboratori de medicina transfusional. Durant els últims 10 anys ha liderat el centre d’inmunohematologia conegut per Sanquin, organització i institut holandès de subministrament de sang i del seu estudi. És professora fixa de "Translational Immunohematology" al centre mèdic de la Universitat de Leiden.
Docència: Mòdul 3 - Immunohematologia/Immunohematology
Correu electrònic: m.dehaas@sanquin.nl