Actes del curs 2024/2025

El dilluns 14 d'octubre de 2024 a les 13:00h, la Facultat de Biociències va inaugurar el nou curs acadèmic amb una jornada a la Sala d’Actes. L'esdeveniment va comptar amb la conferència titulada "L’art suprem de l’escapisme als antibacterians: els superbacteris", a càrrec del Dr. Jordi Barbé, catedràtic de Microbiologia del Departament de Genètica i de Microbiologia de la nostra facultat.

El Dr. Barbé va abordar la problemàtica global dels bacteris multi resistents als antibacterians, més coneguts com a "superbacteris", els seus orígens i els desafiaments que suposen per a la medicina moderna. Aquesta conferència va oferir una oportunitat única per aprofundir en un dels temes més rellevants del camp de la microbiologia i la salut pública.

A més, en el marc de l'acte es va fer un reconeixement a l'alumnat amb els millors Treballs de Fi de Grau (TFG) dels graus en Biociències del curs 2023-2024, així com als TFGs premiats del curs 2022-2023 a les convocatòries de Premis als millors TFGs amb Perspectiva de Gènere de la UAB (Observatori per a la Igualtat), Premis als millors TFGs en Modalitat ApS de la UAB (Fundació Autònoma Solidària), Premis Arcadi Oliveres als millors TFGs per a la Justícia Global de la UAB (Fundació Autònoma Solidària) i Premis del Col·legi de Biòlegs de Catalunya als millors Projectes de Fi de Grau.

L'acte va cloure amb un reconeixement per part de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM) a l'alumnat dels graus en Bioquímica i Biotecnologia amb la millor trajectòria acadèmica. Aquest reconeixement va ser lliurat pel Dr. Raúl Estévez Povedano, vocal de la Junta Directiva de la SEBBM

Recordar a tot l’alumnat que aquest esdeveniment formava part del programa RAC Participa Biociències, una activitat que permet obtenir crèdits de reconeixement acadèmic per la seva participació en activitats de participació de la Facultat de Biociències. 

 


Millors TFGs del curs 2023-2024:

  • Millor TFG del grau en Biologia del curs 2023-24: Joana Retamero Argemí, Gestió d’espais verds per la conservació de pol·linitzadors, tutoritzat per Anselm Rodrigo Dominguez.
  • Millor TFG del grau en Ciències Biomèdiques del curs 2023-24: Maria Portaña Castro, L'Al·lel APOE ε4 i l'Alzheimer: Una associació casual o destinada?, tutoritzat per José Ramón Bayascas.
  • Millor TFG del grau en Microbiologia del curs 2023-24: Arnau Garcia Labaila, Virologia Oncolítica: Una teràpia alternativa per al tractament del càncer, tutoritzat per Antonio Villaverde Corrales.
  • Millor TFG del grau en Genètica del curs 2023-24: Chaymaa Ghailan Tribak, Terapia dirigida a KRAS en càncer de pulmón, tutoritzat per José Luis Mate.
  • Millor TFG del grau en Bioquímica del curs 2023-24: Marc Montoursi, Use of nanotechnology to overcome current difficulties in car-T cell therapy, tutoritzat per Julia Lorenzo Rivera.
  • Millor TFG del grau en Biotecnologia del curs 2023-24: Maria Pons Garcia, Challenge-Based Learning modality in the food waste field, tutoritzat per Jaume Farrés Vicén.
  • Millor TFG del grau en Biologia Ambiental del curs 2023-24: Elisabet Font Rovira, Temperature and irradiance effects on Cymodocea nodosa (Ucria) Aschers. growth, biomass, production and reproduction across its distribution range, tutoritzat per Anna Soler Membrives.

TFGs premiats en convocatòries especials:

  • Premi al millor TFG del grau en Biologia amb Perspectiva de Gènere de la UAB del curs 2022-2023 (Observatori per a la Igualtat): Andrea Serrano Galvín, La construcció androcèntrica de coneixement científic-biomèdic, tutoritzat per Carlos Tabernero Holgado.
  • Premi al millor TFG del grau en Biologia Ambiental en Modalitat ApS de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària): Jordi Cano Serra, Gestió de plagues de corcs marins fent ús d’un recobriment plàstic: cas pràctic al Museu de la Pesca de Palamós, tutoritzat per Anna Soler Membrives.
  • Premi Arcadi Oliveres al millor TFG del grau en Microbiologia per a la Justícia Global de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària): Laia Garcia Verellen, Sideròfors: l'escut dels ametllers front Xylella fastidiosa, tutoritzat per Isidre Gibert González.
  • Premi Arcadi Oliveres al millor TFG del grau en Genètica per a la Justícia Global de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària): Elena Asensi Martínez, Unraveling the roots of racial prejudice, tutoritzat per Sònia Casillas Viladerrams.
  • Premi Arcadi Oliveres al millor TFG del grau en Biologia Ambiental per a la Justícia Global de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària): Albert Escrits Mañosa, Effect of minimum tillage and no-tillage on carbon stocks in spanish agricultural soils, tutoritzat per Xavier Domene Casadesús.
  • Premi Arcadi Oliveres al millor TFG del grau en Ciències Biomèdiques per a la Justícia Global de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària): Ignasi Valls López, Descobrint la ment. Sensibilització envers les malalties mentals, tutoritzat per Carlos Saura Antolín.
  • Premi Arcadi Oliveres al millor TFG del grau en Biologia per a la Justícia Global de la UAB del curs 2022-2023 (Fundació Autònoma Solidària) i Premi del Col·legi de Biòlegs de Catalunya al millor Projecte de Fi de Grau del grau en Biologia del curs 2022-2023: Laia Mas Babià, De peus a terra. El joc com a eina de transformació social pel canvi climàtic, tutoritzat per Sandra Saura Mas.
  • Premi del Col·legi de Biòlegs de Catalunya al millor Projecte de Fi de Grau del grau en Biologia Ambiental del curs 2022-2023: Elena Azorín Ruiz, Libro divulgativo sobre primates. Más que Monos, tutoritzat per Yasmina Avia García.
  • Tercer premi del III Congreso Estatal de Estudiantes de Biociencias (CEEBI) pel pòster de TFG del grau en Ciències Biomèdiques del curs 2023-2024: Irene Gomà Placencia, Síndrome de Fatiga Crónica (SFC) o Encefalomielitis Miálgica (EM): una enfermedad elusiva para la ciencia, tutoritzat per Joaquím Martí Clúa.

Reconeixements de la SEBBM a l’alumnat dels graus en Bioquímica i en Biotecnologia amb la millor trajectòria acadèmica del curs 2023-24:

  • Grau en Bioquímica
    • Aida Font Cugat
    • Josep Oriol Solé Pozas
    • Gerard Valentines Casas
  • Grau en Biotecnologia
    • Marc Estivill Alonso
    • Gaia Llobera Sarsanedas

En cas que no poguéssiu assistir, podeu recuperar l’acte mitjançant aquest vídeo.

 

Amb motiu de la celebració de Sant Albert, patró de les Facultats de Ciències Experimentals, la Facultat de Ciències i de Biociències de la UAB va organitzar la conferència titulada: “50 anys de Cristal·lografia a la UAB”  impartida per el professor emèrit del Departament de Geologia, Dr. Joan Francesc Piniella Febrer, un dels pioners en la investigació en cristal·lografia a la UAB, el 4 de novembre a les 12 hores a la Sala d’Actes de l’Edifici C.

L’acte va començar amb la benvinguda del rector de la UAB, Dr. Javier Lafuente Sancho, que va presidir i concluir l’acte. Seguidament, el degà de la Facultat de Biociències ,Dr. Isidre Gibert González, va fer un parlament i el degà de la Facultat de Ciències, Dr. Juan Jesús Donaire Benito, va dedicar unes paraules i va presentar al conferenciant Dr. Joan Francesc Piniella Febrer. 

L'acte va culminar amb la lectura del “cursus honorum” per part de la secretària de la Facultat de Ciències, Dra. Montserrat López Mesas, per recordar a qui ha recorregut la seva trajectòria professional. 

L'acte va ser retransmès en directe a través de YouTube per a aquells que no van poder assistir-hi presencialment.

Enllaç a YouTube.

 

El 27 de setembre, la Universitat Autònoma de Barcelona va celebrarar la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa internacional amb activitats per a tots els públics, on la Facultat va tenir una presència destacada. 

La Facultat va participar a la Nit Europea de la Recerca i al Matí de la Recerca oferint diverses xerrades, tallers i visites als nostres espais: 

Matí de la Recerca

A la Facultat de Biociències de 10 a 12.30 h (Conferència + tallers)

Conferència: De què parlen els bacteris?  A càrrec de Daniel Yero (Departament de Genètica i Microbiologia)

Els bacteris, tot i ser organismes unicel·lulars, tenen la capacitat de comunicar-se entre ells mitjançant diferents mecanismes. Com es transmeten missatges els bacteris? Quins "llenguatges" utilitzen per distingir-se entre si? I, sobretot, quina influència té aquesta comunicació en la salut humana i l'ecosistema? Aquesta conferència va permetre descobrir el fascinant món de la comunicació bacteriana i la seva importància en el nostre dia a dia.

Taller: La cura dels virus. A càrrec d'Inés López, graduada en Biotecnologia (2024).

Sabies que el nostre cos està habitat per una gran varietat de virus que conformen el viroma humà? Aquest taller va donar l'oportunitat d'endinsar-se en aquest món invisible a través d'un joc de taula dinàmic i divertit. L'objectiu va ser coneixer quin és el paper fonamental que juguen els virus en la nostra salut i trencar el mite que "tots els virus són dolents". Aprenent a distingir-los i entendre com interactuen amb el nostre sistema immunitari!

Taller:  Un tastet de les pràctiques a la Facultat de Biociències.  A càrrec del Consell d'Estudiants de Biociències.

Conèixer com és el dia a dia dels estudiants de Biociències amb un circuit de sis activitats pràctiques. Entre elles, observar mostres d’histologia al microscopi, cultivar plaques bacterianes, valorar àcids i bases, identificar espècies amb claus dicotòmiques, i fins i tot fer un experiment amb fluids no newtonians. A més, l'oportunitat de pipetejar com un autèntic científic en un gel d’electroforesi!

Estands informatius sobre els graus de Biociències. A càrrec del Consell d'Estudiants de Biociències.
Els nostres estudiants van explicar de primera mà com és el seu dia a dia i van resoldre dubtes sobre les opcions acadèmiques i les seves sortides professionals.

Ubicació: Sala de Graus de l'edifici C

 

Nit de la Recerca, a l'espai SiS:

A la tarda, es van dur a terme diversos tallers, microxerrades i visites guiades. 

Microxerrades: Antibiòtics  i la resistència dels bacteris - Susanna Navarro.

Fira de tallers:

Visites: Institut de Bioteconologia i Biomedicia (IBB) i Grups de recera de Antropologia.

Aquestes activitats es van realitzar en el marc de la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment divulgatiu que busca apropar la recerca científica a la societat i fomentar vocacions científiques entre els més joves. 

 

Un any més, i amb motiu dels Premis Nobel atorgats l’any 2024, les Facultats de Ciències i Biociències van celebrar les “Xerrades al voltant de la Ciència”. L’esdeveniment va tenir lloc el 11 de desembre a les 15:00 hores a la sala d’Actes de les Facultats de Biociències i de Ciències.

L’acte va començar amb la benvinguda conjunta dels degans de la Facultat de Biociències i de Ciències: Isidre Gibert González i Juan Jesús Donaire Benito, i va continuar amb les tres xerrades programades: 

Química: Nobel Prize in Chemistry 2024: A.I. in protein structure. A càrrec del Sr. Oscar Conchillo Solé, professor associat i tècnic superior laboral de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina “Vicent Villar Palasi” i del Dr. Jean-Didier Pierre Marechal, catedràtic del Departament de Química de la UAB. 

Medicina: Per què el descobriment dels microARNs per Victor Ambros i Gary Ruvkun ha merescut el premi Nobel de Medicina 2024?. A càrrec del Dr. Armand Sánchez Bonastre, catedràtic emèrit del Dept. de Ciència Animal i dels Aliments de la Facultat de Veterinària de la UAB. 

Física: Contribucions fundacionals de la Física a la Intel·ligència Artificial. A càrrec de la Dra. Maria Vanrell Martorell, catedràtica del Departament de Ciències de la Computació de l’Escola d’Enginyeria de la UAB. 

Finalment es va obrir el fòrum a l’audiència que va demostrar l’interès que van suscitar els quatre ponents amb preguntes que van generar un debat enriquidor.

Podeu veure l'acte en aquest enllaç.