Lliçons inaugurals
Inauguració del curs acadèmic 2021-2022 del Departament de Matemàtiques
Inauguració del curs dels graus de Matemàtiques, d'Estadística Aplicada, de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades, de Física i Matemàtiques, i del grau d'Estadística Aplicada i Sociologia.
El professor Jaume Aguadé va impartir la lliçó inaugural que portava per títol "La llei associativa. a(bc)=(ab)c ".
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2021
Durada: 01:24:03
Inauguració del curs acadèmic 2019-2020 del Departament de Matemàtiques
Inauguració del curs dels graus de Matemàtiques, d'Estadística Aplicada, de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades, de Física i Matemàtiques, i del grau d'Estadística Aplicada i Sociologia.
El professor Toni Lozano va impartir la lliçó inaugural que portava per títol "Xarxes neuronals i aprenentatge profund: contribucions darrere el seu èxit".
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Decembre 2019
Durada: 01:21:38
Mida: 947 MB
Tipus: video/x-flv
El dimecres 17 d'octubre de 2018 la Dra. Rosario Delgado va impartir la lliçó inaugural del curs acadèmic 2018-19 dels graus de Matemàtiques, d'Estadística Aplicada i de Matemàtica Computacional i Analítica de Dades que portava per títol De catàstrofes, malalties i delictes: predicció del risc amb les matemàtiques.
Autor: Universidad Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2018
Durada: 01:20:06
Mida: 853 MB
Tipus: video/x-flv
Lliçó inaugural del curs acadèmic 2017-18 dels graus de Matemàtiques i d'Estadística Aplicada
El dimecres 11 d'octubre de 2017 el Dr. Xavier Xarles va impartir la lliçó inaugural del curs acadèmic 2017-18 dels graus de Matemàtiques i d'Estadística Aplicada que portava per títol Desvelant els primers.
Els nombres primers tenen la fama de ser misteriosos i difícils de trobar. Us mostrarem que aquesta fama no es correspon a la realitat: és molt fàcil trobar nombres primers molt grans i coneixem molt bé com estan distribuïts. Us explicarem també algun teorema recent i les curioses circumstàncies de la seva demostració.
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2017
Durada: 01:18:00
Mida: 686 MB
Tipus: video/x-flv
El dimecres dia 6 d'octubre de 2016 el Dr. Juan Ramón Gonzáles va impartir la Llicó Inaugural dels Graus de Matemàtiques i d'Estadística Aplicada del curs 2016-2017 que portava per títol "Matemáticas y Estadística en el Futuro de la Medicina Personalizada".
La medicina personalitzada és un dels grans reptes de la nostra societat i té com a últim objectiu l'adaptació de l'assistència sanitària segons la composició genètica de cada persona. No obstant això, els nostres gens no sempre són capaços d'explicar perquè certs individus responen millor a un tractament o sofreixen una malaltia a una edat anterior a l'esperada. Actualment no només som capaços de mesurar el genoma complet d'un individu sinó que també podem obtenir informació d'altres factors que quantifiquen, per exemple, com s'expressen els nostres gens o quins canvis s'han produït en el nostre genoma per l'exposició a factors ambientals. L'estudi detallat de totes aquestes fonts d'informació, així com els mesuraments biomèdics que podem realitzar de forma rutinària per a qualsevol individu mitjançant les noves tecnologies, ens permeten crear models predictius que poden ser utilitzats per predir la probabilitat de desenvolupar una malaltia, respondre a un fàrmac o conèixer el temps fins que un pacient determinat tornarà a recaure. En aquesta xerrada, il·lustrarem com les matemàtiques i l'estadística són essencials per determinar aquests models predictius, i el que és més important, com resultaran crucials per poder analitzar i extreure la informació necessària de la quantitat enorme de dades que s'estan generant en l'actualitat en l'àmbit biomèdic. Es mostrarà com el futur de professionals d'aquestes branques de la ciència tenen i tindran un paper bàsic en alguns dels grans projectes que s'estan duent a terme a nivell internacional, com per exemple el projecte dels 100.000 Genomes Humans.
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2016
Durada: 00:57:58
Mida: 538 MB
Tipus: video/x-flv
Lliçó inaugural dels graus de Matemàtiques i Estadística Aplicada 2015
La Dra. Natàlia Castellana va impartir la lliçó inaugural "Hi havia una vegada un punt fix"
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2015
Durada: 01:35:18
Mida: 816 MB
Tipus: video/x-flv
Lliçó inaugural del curs 2012/13 dels graus de Matemàtiques i d'Estadística Aplicada
Dimecres 10 d'octubre a les 12 hores el professor Josep Lluís Solé va impartir la lliçó "El món de les variables sense moments finits de tots els ordres: de la paradoxa de Sant Petersburg als processos de Lévy"
Les variables aleatòries sense moments de tots els ordres no són actualment una patologia, sinó que ocupen una posició central en la teoria de la probabilitat. Des de la paradoxa de Sant Petersburg, de començaments del segleXVIII, fins a les distribucions estables no gaussianes i als vols de Lévy, s?ha desenvolupat una teoria plena de bellesa, de la qual us pretenem presentar alguns aspectes. Acabem amb unes aplicacions a distintes situacions, entre aquestes una nova mirada a la vella paradoxa de Sant Petersburg, i una descripció de l?evolució de la temperatura de la Terra en els darrers 250.000 anys, com a tast de la seva importància en la modelització matemàtica de la realitat.
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2012
Durada: 01:16:16
Mida: 550 MB
Lliçó inaugural del curs 2010/2011 dels graus d'Estadística Aplicada i de Matemàtiques
Dimecres 27 d'octubre de 2010, la professora Anna Espinal va impartir la lliçó inaugural del curs 2010/2011 amb el títol "Temps i esdeveniments. Una passejada per l'anàlisi de la supervivència".
Autor: Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Octubre 2010
Durada: 56:28
Mida: 351 MB
Lliçó inaugural del curs 2008 - 2009 del grau de Matemàtiques
Acte de inauguració del curs acadèmic 2008 - 2009 del Departament de Matemàtiques. Inclou la lliçó inaugural "Les equacions de Navier-Stokes", impartida pel professor Xavier Mora, professor del departament de matemàtiques de la UAB.
Autor: Departament de Matemàtiques - Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Setembre 2008
Durada: 01:30:12
Mida: 438 MB
Vídeos de divulgació
Bombolles de sabó
En aquest vídeo es presenten, amb bombolles de sabó i en model, sòlids algunes realitzacions de superfícies mínimes. Una superfície és mínima o minimal quan la seva curvatura mitjana és zero. En particular aquesta definició inclou les superfícies que localment minimitzen l'àrea. Qui vulgui saber més trobarà informació a: Hildebrandt y J. Tromba. Matemática y formas óptimas. (1990) pp.206.
Autor: Departament de Matemàtiques. Universitat Autònoma de Barcelona
Data: Febrer 2002
Durada: 02:55
|