La UAB participa a la Setmana Europea per la Prevenció de Residus

Tancament agost

La 16a edició d'aquesta setmana europea té lloc del 16 al 24 de novembre de 2024, fent èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari.

La UAB participa fent sensibilització a bars i restaurants per tal de promoure un consum més responsable dels aliments i la prevenció del malbaratament alimentari, mitjançant pòsters informatius de la Setmana Europea. 

La UAB és una entitat compromesa amb el malbaratament alimentari i recentment s'ha adherit al projecte “Recooperem, cuina per compartir” coordinat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental.

 

 

 

 

 

18/11/2024

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té l'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus, per:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció)

Cada any, els estats de la UE produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies. A nivell mundial, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasten. Si observem les dades del PNUMA, l'any 2019 s'han produït al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, que representen el 17% de la producció total d'aliments mundial.  La meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, acompanyat per la restauració (restaurants, càtering) i al detall (supermercats, botigues). Darrere d'aquesta quantitat de malbaratament alimentari s'amaguen impactes tant econòmics com ambientals. 

La UAB té el compromís de contribuir a la prevenció del malbaratament alimentari en el marc de la seva Política Climàtica, que té com a objectiu assolir la neutralitat climàtica l’any 2030. La UAB ha estat pionera en la lluita contra el malbaratament alimentari i ha liderat estudis i publicacions tant a la UAB com a nivell regional amb d’altres administracions.

A partir d’aquest curs la UAB s’adhereix a la iniciativa RECOOPEREM iniciant una prova pilot a dos restaurants (Pl. Cívica i Medicina) per a recollir i redistribuir els excedents d’àpats a entitats socials del territori, especialment entre les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social. Aquesta recuperació d’aliments es realitza mitjançant un procés d’envasat, etiquetat i congelació dels àpats. Amb aquesta iniciativa es vol contribuir a reduir el malbaratament alimentari, les desigualtats socials i l’impacte mediambiental, així com cooperar per donar una segona vida, promoure circuits locals i enfortir la xarxa social.

 

- Més informació:  Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024 sobre malbaratament