La UAB amb el "Dia Internacional de Conscienciació sobre les pèrdues i Malbaratament alimentari"

Tancament agost

El dia 29 de setembre se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre les pèrdues i Malbaratament alimentari. Amb motiu de la celebració d’aquest dia, i en el marc del compromís de la UAB amb la prevenció del malbaratament i la seva estratègia per a la neutralitat climàtica, la Restauració i l’Oficina de Sostenibilitat de la UAB, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, volen donar a conèixer la posada en marxa a la UAB de la iniciativa: “Recooperem, cuina per compartir”.

 

 

 

 

27/09/2024

Què és el malbaratament alimentari?

El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària. A Catalunya es perden 35 kg de mitjana per habitant a l’any i 95 kg de mitjana per habitant a Europa (ARC, 2012). Segons la FAO, un terç dels aliments produïts anualment es llencen. Aquest malbaratament provoca costos ambientals, econòmics i socials; el malbaratament alimentari és responsable d'entre el 8 i el 10% de les emissions globals amb efecte d'hivernacle. Per aquest motiu la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris aprovada al 2020 a Catalunya proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

La UAB compromesa amb la prevenció del malbaratament alimentari

La UAB té el compromís de contribuir a la prevenció del malbaratament alimentari en el marc de la seva Política Climàtica, que té com a objectiu assolir la neutralitat climàtica l’any 2030.

La UAB ha estat pionera en la lluita contra el malbaratament alimentari i ha liderat estudis i publicacions tant a la UAB com a nivell regional amb d’altres administracions.

En un estudi dut a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha quantificat les pèrdues alimentàries en el sector hortícola,  el seu impacte socioeconòmic i els productes que es descarten més. L'etudi ha determinat que  el sector hortícola desaprofita 46,5 milions de tones d'aliments a l'any a Catalunya, el que equival al 26 % de la producció global de verdures i hortalisses.

Recentment, en el marc del Pla Campus Saludable i Sostenible 2023-27, s’han organitzat tallers i activitats per a sensibilitzar sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari i fer un consum responsable dels aliments.

Així mateix, l’ICTA-UAB participa en un projecte d’Educació i sensibilització a escoles sobre el malbaratament alimentari impulsat pel Hub b30, conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Dins d’aquesta estratègia, la segona edició del Vagó de la Ciència s’ha dedicat als Combustibles fòssils i inclou un apartat entrevista sobre malbaratament alimentari. El Vagó de la Ciència és una iniciativa conjunta de la UAB i dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya on s’ha creat un espai de divulgació de la ciència i la innovació a un vagó de tren en actiu.

Posada en marxa del projecte “Recooperem”  a la UAB

A partir d’aquest curs la UAB s’adhereix a la iniciativa RECOOPEREM iniciant una prova pilot a dos restaurants per a recollir i redistribuir els excedents d’àpats a entitats socials del territori, especialment entre les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social.

Com funciona?

Aquesta recuperació d’aliments es realitza mitjançant un procés d’envasat, etiquetat i congelació dels àpats.

Què es vol aconseguir?

  • Reduir el malbaratament alimentari, les desigualtats socials i l’impacte mediambiental.
  • Cooperar per donar una segona vida, promoure circuits locals i enfortir la xarxa social.

Més informació:

- Projecte Recooperem

- Altres iniciatives:  Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024 sobre malbaratament