La primera etapa d'Espanya al CERN

Exposició sobre el CERN
La Biblioteca de Ciència i Tecnologia mostra la física dels anys 60 a través dels documents disponibles al DDD

16/01/2019

A mitjans dels anys 50, l’Espanya franquista viu un moment d’obertura a nivell internacional que culmina el gener de 1961 amb l’entrada al Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN). Aquest fet va permetre als científics i, especialment, als físics conèixer de primera mà els avenços en el camp de la Física d’Altes Energies i introduir-los al nostre país.

L’exposició “La primera etapa d’Espanya al CERN en els documents del DDD” reflecteix l’enfrontament dels anys 60 entre els interessos polítics i econòmics que apostaven pel desenvolupament de l’energia nuclear, i els interessos científics, que reclamaven la inversió en física teòrica. Això a partir de la documentació de tres destacats físics que van desenvolupar les seves investigacions al CERN, i que està disponible al dipòsit digital de la UAB. Ells són Antoni Lloret, Pedro Pascual i Miquel Tomàs, i a través dels seus arxius personals resseguim la història científica d’aquesta permanència i la posterior sortida del CERN el 1968.

La mostra té com a fil conductor l’article España en el CERN (1961-1969), o el fracaso de la física autárquica del professor Xavier Roqué del Departament de Filosofia de la UAB, de l’Àrea d’Història de la Ciència, sense el qual no hagués estat possible la seva realització.
 
Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/201033