Vetgenomics analitzarà l’ADN dels gossos mitjançant els seus excrements
L’Ajuntament de Sitges, on hi ha 1.200 gossos censats, ha decidit lluitar amb noves tecnologies contra la problemàtica de les deposicions canines a la via pública no recollides pels propietaris dels animals. Per això, confeccionarà un cens genètic dels gossos del municipi i recollirà els excrements del carrer per, a través de l’ADN, identificar l’animal i sancionar el propietari.
L’encarregada de dur a terme aquest projecte serà l’empresa Vetgenomics, una spin-off de la Facultat de Veterinària de la UAB. Vetgenomics rebrà les mostres d’excrements i les analitzarà al laboratori per poder-ne extreure l'ADN, mitjançant una tècnica innovadora denominada SNP (Single Nucleotide Polymorphism). Amb aquest anàlisi es podrà identificar l’animal si està censat i, si no, també se'n podrà tenir un retrat robot, amb característiques com la mida o el tipus de pèl, fet que pot ajudar a identificar-lo. A més, també es detectarà els paràsits més comuns dels animals i que poden representar, a més d'un risc evident per al propi animal, una amenaça per a la salut dels ciutadans.
“Ens interessa especialment identificar els paràsits, a més de identificar el gos, ja que així podem contribuir a reduir el risc de problemes sanitaris”, destaca Óscar Ramírez, responsable del projecte de l’empresa Vetgenomics. “Començarem la prova pilot del projecte al setembre a Sitges, però també pretenem estendreu a altres municipis", afegeix.
Vetgenomics, que va néixer el 2011 i està ubicada a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, és un centre de referència en genòmica animal. L'empresa desenvolupa eines de diagnòstic molecular basades en l'anàlisi del DNA de diverses espècies animals en l'àmbit de la veterinària i en els sectors farmacèutic, químic i agroalimentari.
L'empresa té com a objectius afavorir la innovació tecnològica establint convenis de R+D+I amb la indústria, establir relacions amb centres d'innovació tecnològica, tant en l'àmbit nacional com internacional, i donar suport a la investigació (assessorant, realitzant estudis i oferint prestacions) que es desenvolupi en l'àmbit científic, en organismes d'investigació tant públics com privats.