Spiritual Flavours al seminari de recerca de l'ISOR

Projecte Spiritual Flavours

El passat 20 d'abril, l'ISOR a UAB va convidar l'artista visual i geògrafa cultural, Laura Cuch, a presentar la seva recerca doctoral i el projecte Spiritual Flavours, sobre menjar i religió.

16/05/2023

El passat 20 d'abril, l'ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) va convidar l'artista visual i geògrafa cultural, Laura Cuch (Goldsmiths, University of London), a presentar la seva recerca doctoral i projecte, Spiritual Flavours (sabors espirituals), sobre menjar i religió, que va dur a terme al departament de geografia de la University College London. Aquesta investigació interdisciplinària es centra en la relació de les pràctiques materials religioses i del menjar de set comunitats religioses diferents que conviuen a prop l'una de l'altra en el mateix barri, Ealing, a Londres. La tria d'aquestes comunitats és representativa de diverses ones i històries de migració de gent d'arreu del món al llarg del creixement d'aquesta localitat com a suburbi de l'oest de Londres al segle XX, i inclouen: una mesquita d'origen paquistanès, que avui dia atrau a gent de diversos països; una sinagoga lliberal fundada per un grup de gent que havien sigut rescatats de l'Alemanya Nazi quan eren nens; una església catòlica iniciada per una comunitat d'irlandesos que treballaven en el desenvolupament ferroviari de la zona); un temple Hindú amb una comunitat Tàmil, amb molts refugiats polítics de Sri Lanka; una Gurdwara Sikh amb gent del Punjab; una església Pentecostal Elim amb una congregació de més de mil persones de països de tot el món; i una església anglicana amb una comunitat important del Carib des dels anys cinquanta i seixanta.

La investigació es desenvolupa a través del projecte artístic i participatiu, Spiritual Flavours, que es composa de tres elements principals: un foto-llibre de receptes, una pel·lícula de 28 minuts (amb un tràiler de cinc), i la sèrie fotogràfica expositiva Meals (àpats). Aquests elements complementaris aborden diferents dimensions de la relació entre menjar i religió. Durant el seminari, la Laura va mostrar primer les imatges de la sèrie fotogràfica per introduir cada una de les set comunitats religioses del projecte, a partir de l'imaginari de la materialitat i l'estètica dels espais on es fan àpats col·lectius, com també l'anàlisi de la seva temporalitat, organització i significat religiós. Després, va mostrar com el foto-llibre capta la gran diversitat religiosa i cultural d'aquest suburbi, així com un gran ventall de formes com el menjar i la religió es relacionen. Estructurat al voltant de les persones que aporten i cuinen les receptes a casa seva, el llibre fa evident la interrelació entre llar, família, tradició, diversitat, migració, adaptació, creences i aspiracions del passat i del futur. A través d'imatges i textos que parlen de la seva participació en les comunitats religioses, el projecte també aporta coneixement sobre la vinculació entre l'espai domèstic i el comunitari a través del menjar. Seguidament hi va haver la projecció de la pel·lícula de vint-i-vuit minuts, Spiritual Flavours, la qual aborda la dimensió afectiva del ritme i l'experiència corporal tant de les pràctiques religioses com del menjar. Ho fa a través de la tècnica comparativa de pantalles múltiples, l'experimentació amb la barreja de sons de cuina i de pregària, i a través de les narracions emotives dels personatges. Aquestes enllacen diferents etapes de la seva vida a partir d'un plat i de la seu significat religiós i personal.

Tant el llibre com la pel·lícula també fan palès el caràcter participatiu del projecte. A la pel·lícula, els tres protagonistes (de tres comunitats religioses diferents) es coneixen i cuinen una recepta junts que ells pensen és inclusiva de moltes religions. Per altra bada, el llibre evidencia la complicitat de la gent que hi va participar i, com a objecte, comunica els fruits de la recerca d'una forma innovadora i significativa tant per la gent que aporta les receptes, els seus amics i familiars, així com el públic en general.

La Laura va fer un resum de les contribucions més significatives de la investigació, dins dels àmbits de la geografia i estudis de la religió i del menjar (per exemple, pel que fa a debats sobre menjar, multiculturalitat i convivència, o sobre pràctiques religioses fora dels espais oficialment sagrats); així com també en relació als debats sobre les pràctiques creatives com a mètode d'investigació. En aquest sentit, el projecte va guanyar el 2020 un Rieger Project Award de la International Visual Sociology Association.

Finalment, la Laura va enllaçar aquestes contribucions amb el treball de camp i recerca preliminar que està duent a terme com a investigadora de visita, vinculada a l'ISOR, sobre menjars a l'aire lliure i a gran escala en espais públics i comunitaris com, per exemple, calçotades de barri o Iftars populars.