Sessió informativa a la Facultat sobre "Pràctiques i feina a les institucions europees i organismes internacionals"

Xerrada

El passat 15 de febrer el Servei d’Ocupabilitat de la UAB va organitzar una nova edició de la sessió informativa sobre pràctiques internacionals amb el ponent José Díaz La Fuente a la Sala d’Actes de la Facultat.

28/02/2024

La sessió informativa sobre “Pràctiques i feina a les institucions europees i organismes internacionals” pretén ser la introducció de la novena edició del Curs de preparació per a processos de selecció de la Unió Europea i Organismes Internacionals. Aquest s'adreça prioritàriament a estudiants de darrer any i alumni de la UAB que també vulguin conèixer els processos de selecció d'aquest àmbit i entrenar-se per superar-los.

La sessió va ser a càrrec de l'expert José Díaz Lafuente, professor del Departament de Relacions Internacionals i Història Global de la Universidad Complutense de Madrid (UCM), que va aportar una visió global de les oportunitats existents i les competències professionals més valorades. Durant la xerrada, les persones interessades a desenvolupar la seva carrera professional en institucions de la Unió Europea i/o altres organismes internacionals vam poder  apropar-nos en aquest món i conèixer quines oposicions i concursos s'hi convoquen, com cal registrar-s'hi, quines fases i proves cal superar o quines competències es requereixen, entre altres.

D’entrada, ens hem de fer la pregunta essencial: Per què treballar a la Unió Europea? Díaz ens explicava que era un lloc de treball públic flexible i modern, amb bones condicions laborals i de caràcter internacional, sent una feina estimulant en tots els sentits.

És un àmbit laboral desitjable per créixer a nivell personal. Però sovint ens trobem amb barreres d’entrada que no ens permeten un accés fàcil. Així doncs, què hem de fer per accedir a la carrera europea? Doncs comptem amb diferents vies d’accés:

  1. L’àmbit diplomàtic com seria treballar en representacions permanents, representacions regionals o com a expert nacional ( ja sigui al Boletín Unidad de Funcionarios Internacionales o al Ministerio de Asuntos Exteriores) o en organitzacions internacionals.
  2. L’àmbit polític sent assistent d’un membre del Parlament Europeu, tècnic d’un partit polític o treballant en “advocacy groups”.
  3. L’àmbit acadèmic, treballant en Thinks-Tanks per exemple.
  4. L’àmbit dels lobbies, és a dir, treballant amb actors d’interès com serien consultories, despatxos d’advocats o associacions.

Un cop volem accedir a treballar a la Unió Europea des d’aquests àmbits, ens trobem amb diferents processos de selecció. El primer que hem de tenir en compte són els perfils. L'Administració de la Unió Europea compta amb dos tipus de personal propi: el personal estatutari (funcionaris) i personal laboral (agents); que tenen processos de selecció diferents. D’una banda, entre els funcionaris, hi ha dues categories: els administradors i els assistents. D’altra banda, entre els agents, hi ha dues categories també: els agents contractuals i els agents temporals. Des del 2010, el procés de selecció de funcionaris es basa en la valoració de la capacitat de raonament i les competències generals i específiques; en lloc del sistema d’oposicions de l’estat espanyol.

Un cop definit això, passem a les diferents etapes dels processos de selecció.

En primer lloc, parlarem del procés per esdevenir administrador/a. Els administradors passen per una fase de preselecció, en què s’avalua la capacitat de raonament i les habilitats professionals i acostumen a ser en ciutats dels països membres de la UE i amb la llengua materna del candidat. Després, hi ha la fase de selecció a Brussel·les que es desenvolupa amb la segona llengua escollida pel candidat. S’hi avaluen competències generals i específiques de l’àmbit escollit. Consisteix en un estudi de casos, proves en centres d’avaluació, una entrevista estructurada, una presentació oral i una dinàmica de grup.

En segon lloc, Díaz ens explica el procés de selecció dels assistents. La fase de preselecció es valora en base a la informació facilitada per el candidat. Aquells que tenen una major puntuació accedeixen a la fase de selecció. Aquesta consisteix en una prova de competències específiques amb una entrevista estructurada i proves de competències generals com una prova de raonament, un estudi de casos, una entrevista estructurada en relació a competències generals i exercicis en grup.

Els processos de selecció doncs, no es basen en un sistema tradicional d’oposicions, sinó en processos per demostrar totes les habilitats com a persona, avaluant tots els tipus de facultats, no només les concretes en relació al lloc de treball.

Finalment, el ponent José Díaz, generant un ambient divertit, còmode i amè ens anima a encaminar-nos cap a l’àmbit laboral de les organitzacions internacionals, obrir-nos camí cap a experiències enriquidores i estimulants arreu del món i a no tenir por de provar-ho.