S'han publicat els resultats dels estudis d'inserció laboral de l'AQU

Diferents professions

El mes de setembre es van publicar els resultats dels estudis d’inserció laboral que
fa l’AQU cada tres anys.

25/10/2023

L'Agència per a la Qualitat del sistema Universitari de Catalunya (AQU) ha finalitzat el 8è estudi d’inserció laboral dels titulats i titulades d’educació superior de Catalunya. L’estudi està impulsat per les universitats públiques catalanes per mitjà dels seus consells socials, les universitats privades i el Departament d’Ensenyament.

En primer lloc, tractarem la inserció laboral dels graus. En aquesta edició, s'ha enquestat 20.999 persones titulades de grau (amb una taxa de resposta del 53%), corresponents a la promoció del curs 2018-2019 i 2019-2020 (Medicina 2015-2016 i 2016-2017). De la Universitat Autònoma de Barcelona, han participat un 54,2% dels alumnes de Ciència Política i Gestió Pública i un 66,2% de Sociologia. Les conclusions principals són les següents.

Respecte l’ocupació, la taxa d’atur és al llindar de plena ocupació (5%), lluny del 9,3% del conjunt de la població catalana de 25 a 54 anys (Idescat, 1r trimestre 2023). Hi ha una millora de l’ocupació en tots els àmbits de coneixement, tot i que amb diferències entres disciplines. Es demostra un clar impacte de la reforma laboral del 2022 i l'estabilitat laboral creix fins al 64% dels contractes de les persones graduades.

Quant a la satisfacció amb el grau s’identifica un estancament. Al voltant del 70% de persones tornarien a repetir el grau, tot i que no hi ha una millora. El principal motiu que assenyalen els que no repetirien el mateix grau és la insatisfacció amb les sortides laborals de la titulació. D’altra banda, l'anglès es valora com la competència amb més marge de millora i la segueixen la comunicació escrita, la planificació i organització i la de resolució de problemes.

Pel que fa als graus de Polítiques i Sociologia, ja que Relacions Internacionals no ha format part de l’estudi, tenim les següents dades. Pel que fa a l’índex de qualitat ocupacional, el grau de polítiques té un 62,1 i el de sociologia un 52,9. I respecte a la satisfacció, el grau de polítiques té una satisfacció del 50,6% , sent el penúltim, i el de sociologia un 62,5%. Per últim, relacionant la inserció laboral i la satisfacció amb els estudis, el grau de sociologia té un atur alt i una satisfacció baixa i el grau de polítiques té un atur baix i una satisfacció baixa.

En segon lloc, per estudiar la inserció laboral dels màsters s'ha enquestat 15.423 persones titulades de màster (taxa de resposta del 37,8%), corresponents a les promocions 2017-2018 i 2018-2019. De la Universitat Autònoma de Barcelona, han participat alumnes del Màster en Política Social, Treball i Benestar, el Màster en Ciència Política, el Màster en Gestió Pública i el Màster Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament.

El resultat principal respecte l’ocupació és la taxa d’atur en mínims històrics per a les persones titulades de màster, sent del 4,2% al 2023. Pel que fa a la satisfacció, també trobem un estancament. Entre les persones insatisfetes, un 50% assenyalen motius de disseny i qualitat de la titulació. Un 71% tornarien a repetir el màster. El principal dèficit formatiu el trobem en les competències comunicatives que es demanen al mercat laboral.

El subàmbit de polítiques té un 69,1 en l’índex de qualitat ocupacional i, el de sociologia, un 64. Quant a la satisfacció amb el màster, polítiques té un 67,4% i sociologia, un 70,9%.

En tercer lloc, la inserció laboral de doctorats ha comptat amb una mostra de 2.490 persones titulades de doctorat (taxa de resposta del 53,4%), corresponents a la promoció del curs 2017-2018 i 2018-2019.

En tot l’àmbit universitari, les principals conclusions en termes de qualitat laboral són que més de la meitat dels doctors i doctores treballen a l’empresa però només 1 de cada 3 fa funcions pròpies de doctorat. Quant a l’ocupació, aquells que treballen a l’empresa tenen més estabilitat laboral que els que treballen a la universitat o centres de recerca. I sobre la satisfacció, 8 de cada 10 tornarien a repetir els estudis de doctorat.

Podeu trobar més informació aquí.