Relleu en l'equip editorial de "Quaderns de Psicologia"

Logotip de

L'equip editorial de Quaderns de Psicologia dirigit per Lupicinio Iñigez s’acomiada, tancant una etapa de creixement de la revista. Jordi Fernández, catedràtic emèrit, assumirà la direcció de la revista, continuant amb la tasca de manera compromesa i fidel a la filosofia de la publicació.

08/04/2025

Després de gairebé una dècada de feina, l'actual equip editorial de Quaderns de Psicologia, dirigit per Lupicinio Iñigez, s’acomiada, tancant així una etapa que ha estat clau per al creixement i consolidació de la revista. Des de l'any 2015 fins al 2024, han treballat per complir amb els objectius establerts, especialment pel que fa a la qualitat i l’accés obert a la ciència.  

Jordi Fernández, catedràtic emèrit, assumirà el relleu al capdavant de l’equip editorial de Quaderns de Psicologia. Va acceptar l'encàrrec per part de l'equip de deganat de responsabilitzar-se de la direcció de la revista, continuant amb aquesta tasca de impulsar la revista.

L’equip editorial que s’acomiada ha volgut expressar el seu agraïment a través del següent escrit:

COMIAT DEL COMITÈ EDITORIAL:

Amb aquesta editorial, ens acomiadem com a equip editorial de Quaderns de Psicologia, després d’haver format part de la seva trajectòria des de l’any 2015 fins a l’any 2024, tancant un cicle en què hem tingut l’honor de contribuir al creixement i consolidació d’aquesta revista. Des del rellançament el 2010, la revista es va proposar una sèrie d’objectius que avui, mirant enrere, podem dir que hem treballat incansablement per complir-los.Un dels nostres compromisos fonamentals ha estat amb l’accés obert al coneixement. Des de l’inici, es van digitalitzar i posar a disposició de la comunitat acadèmica tots els articles publicats en les primeres etapes de la revista.

Ens enorgulleix haver mantingut aquesta política al llarg de la nostra gestió, assegurant que cada treball publicat a Quaderns de Psicologia estigui disponible de manera lliure i gratuïta per a totes les persones interessades. Aquest accés obert ha estat possible  gràcies  al  compromís  de  la  Universitat  Autònoma  de  Barcelona  (UAB)  i,  en  particular, de la seva Facultat de Psicologia, el suport de la qual ha estat essencial per garantir la difusió del coneixement sense restriccions.També vam voler que aquesta revista fos un espai per a la lectura i el debat, no només un lloc on les persones investigadores “col·loquen” les seves publicacions. Ens vam esforçar per fomentar una cultura en què els articles fossin llegits, deba-tuts i utilitzats per generar nou coneixement. Potser aquesta va ser una aspiració ambiciosa, però creiem que és el cor de la tasca acadèmica i ens sentim satisfetes i satisfets d’haver promogut aquesta filosofia.

Des del punt de vista de la política lingüística, ens vam mantenir ferms en la defensa  del  multilingüisme,  permetent  la  publicació  en  català,  castellà,  portuguès,  anglès  i  altres  llengües  romàniques.  Creiem  que  aquesta  diversitat  enriqueix  la  producció científica i ajuda que la investigació arribi a un públic més ampli sense barreres lingüístiques innecessàries.El  sistema  d’arbitratge  que  vam  implementar  va  buscar  garantir  la  qualitat  dels  treballs publicats. Sabem que la revisió per parells no és un sistema perfecte i que sovint afavoreix el convencional en detriment de l’originalitat. Per això, ens vam esforçar per equilibrar rigor i obertura, donant suport a treballs innovadors i crítics que desafien les tendències dominants en l’acadèmia.

La línia editorial de la revista ha mantingut un equilibri entre l’empíric i el teòric, publicant articles que amplien la nostra comprensió del psicològic des d’enfoca-ments diversos, tant quantitatius com qualitatius. Ens sentim especialment orgu-lloses i orgullosos d’haver acollit treballs que no només compleixen amb estàn-dards  científics  de  qualitat,  sinó  que  també  generen  reflexió  i  debat  dins  la disciplina.  Així  mateix,  Quaderns  de  Psicologia  ha  assumit  un  ferm  compromís  amb la responsabilitat social, acollint treballs que, des de la psicologia, aborden problemàtiques  socials  rellevants  i  contribueixen  a  la  construcció  d’una  societat  més justa i equitativa

.Al llarg d’aquests anys, Quaderns de Psicologia ha aconseguit un reconeixement important dins la comunitat científica, consolidant-se com una referència en l’àm-bit de la psicologia. La revista ha estat indexada en els índexs i bases de dades internacionals més prestigiosos, incloent-hi Periodical Index Online, DOAJ, Sco-pus, JCR (Web of Science), SciELO, i recentment ha obtingut el segell de qualitat de la FECYT. Aquest assoliment reflecteix l’esforç conjunt de totes les persones que han contribuït al seu creixement i prestigi: autores i autors, persones reviso-res, editores i editors, així com la comunitat lectora.

Volem  expressar  també  el  nostre  especial  reconeixement  i  agraïment  a  l’excel.lent i incomparable contribució de Felipe Corredor, qui, amb la seva tasca de correcció i edició dels articles, ha estat una peça clau en la qualitat i coherència edito-rial de la revista. La seva dedicació i professionalitat han estat fonamentals per a l’èxit de Quaderns de Psicologia.Confiem que l’equip que ens succeeixi sabrà continuar amb aquest projecte amb energia renovada i noves perspectives. Agraïm a totes les persones que han for-mat part de Quaderns de Psicologia, incloses autores i autors, revisores i revisors, lectores i lectors, durant aquests anys i que, amb tota seguretat, continuaran contribuint al seu creixement.Ens acomiadem amb la certesa que aquesta revista seguirà sent un referent en l’àmbit de la psicologia i que el compromís amb el coneixement lliure i de qualitat romandrà intacte.

Per a més informació, podeu consultar la web de la facultat aquí.