Reforç a l'autocràcia i obstacles a la democràcia: les polítiques d'externalització de la migració de la UE al Marroc

L’externalització de les polítiques de migració de la UE al Marroc, que pretenia controlar la migració, ha estat reforçant l’autoritarisme en lloc de promoure la democràcia. Aquestes polítiques donen poder a les elits governants, mentre afebleixen la societat civil i marginen els actors de l’oposició. En un article publicat recentment, una investigadora de TransDeM-UAB n'explora les conseqüències negatives des de la perspectiva dels actors locals al Marroc.
L’estratègia de la Unió Europea d’externalitzar el control migratori a països com el Marroc ha tingut repercussions polítiques significatives. Més enllà de reduir la migració irregular, aquestes polítiques d’externalització també han enfortit les estructures autoritàries en comptes de promoure reformes democràtiques.
Aquest estudi destaca les perspectives dels actors polítics locals, inclosos càrrecs del govern, organitzacions de la societat civil i activistes, sobre l’impacte de l’ajuda financera de la UE en l’aparell coercitiu del règim marroquí. Els actors locals expliquen com aquests fons beneficien en major part les forces de seguretat, fet que habilita la repressió de grups de la societat civil, sense donar suport al govern democràtic. Com a resultat, aquells que advoquen per un canvi democràtic es troben marginats, mentre que les polítiques de migració s’implementen amb poca supervisió.
A més, la forta dependència de la UE amb el Marroc en el tema de la migració ha afeblit de forma significativa la seva influència per a promoure reformes democràtiques i drets humans. El govern marroquí aprofita aquesta dependència per negociar concessions financeres i polítiques alhora que suprimeix simultàniament llibertats polítiques i dissidències sense rendir-hi comptes. Les persones migrants s’enfronten a abusos i negligències sistemàtics, a mesura que el control migratori pren prioritat per sobre de les preocupacions pels drets humans.
La UE, abans considerada un promotor clau dels valors democràtics, ha vist el declivi de la seva influència mentre el Marroc espremia el seu rol en el control migratori per guanyar ajudes financeres i beneficis polítics. Aquesta dinàmica enforteix el poder del règim i li permet reprimir la dissidència o silenciar l’oposició. Les organitzacions de la societat civil s’enfronten a una marginació creixent, manca de finançament i repressió, mentre els migrants pateixen negligència sistèmica, violència i desplaçaments forçats a mesura que la seguretat fronterera té prioritat sobre els drets humans. Sense canvis, la UE continuarà reforçant l’autoritarisme i agreujant algunes de les condicions que principalment impulsen la migració.
Departament de Ciència Política i Dret Públic
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Faustini Torres, L. (2025). Bolstering Autocracy, Hindering Democracy: Local Stakeholders’ Perspectives on the Effects of EU Migration Policy Externalization in Morocco. International Migration Review, 0(0). https://doi.org/10.1177/01979183251314854
Podeu trobar més informació sobre TransDeM al lloc web del projecte.