Ponència sobre la gestió i funcionament del Cos de Bombers de la Generalitat
29/09/2017
Albert Vilanova, sotscap operatiu del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, ha pronunciat una conferència sobre el model de gestió dels serveis d'aquesta institució als estudiants de l'assignatura 'Models de gestió integral: Seguretat' del Grau en Prevenció i Seguretat Integral de la UAB.
El ponent ha explicat que aquesta entitat la va crear el Govern de la Generalitat al 1980 per poder realitzar actuacions conjuntes, amb els bombers municipals i provincials en l'extinció d'incendis i salvaments amb més recursos i efectius, ja que anteriorment, aquestes tasques eren gestionades només pels municipis i Diputacions Provincials, però aquestes no destinaven prou recursos tècnics ni econòmics per poder-les portar a terme més eficaçment. Al 1994, es va promulgar la llei amb la qual el govern autonòmic català assumia les competències dels bombers.
Un dels trets diferencials que destaca Vilanova dels Bombers de la Generalitat, envers profesionals d'altres regions espanyoles, és que actualment són integrals, realitzen un rang de serveis molt ampli (des d'extinció d'incendis forestals, rescat d'escaladors, serveis en accidents químics, etc), i per tant, la formació d'aquests agents és molt global i abarca molts àmbits multidisciplinars per poder resoldre totes les incidències.
També es disposa d'un comandament únic en cada equip de bombers que prén les decisions de les actuacions a realitzar a cada servei. Això comporta que les tasques es desenvolupin amb major èxit, i que en situacions on hi conflueixen altres cossos o agents de seguretat, els bombers siguin qui gestionin la coordinació, en la majoria de casos.
Vilanova ha remarcat que el model del parc de bombers català està molt influenciat pel d'altres països europeus com França o Alemanya, on un contingent important dels efectius són professionals i funcionaris, i una altra part prové del voluntariat, que havia estat imprescindible en les zones rurals del país per poder desenvolupar tasques d'extinció d'incendis forestals. Els bombers voluntaris també han de formar-se i passar unes proves físiques per poder exercir.
Com a data rellevant, i fruit de tota la tasca de prevenció i actuació dels bombers, s'ha aconseguit que a Catalunya hi hagi un dels nivells més baixos de víctimes per incendi d'Europa.
El conferenciant ha mostrat tota la carta de serveis i funcions que desenvolupen els bombers de la Generalitat, agrupant-les en la prevenció d'incendis, la intervenció en sinistres i emergències, i en la investigació i anàlisi de les intervencions realitzades 'a posteriori'. Entre els compromisos del Cos, s'intenta que el nivell de satisfacció dels usuaris en les intervencions sigui del 95%, i reduïr en menys de 20 minuts el temps d'arribada als llocs dels sinistres en entorns urbans.
Accés al Cos dels Bombers de la Generalitat
Una de les parts amb més interacció entre el públic assistent i el sotscap operatiu dels Bombers ha estat quan s'ha tractat l'estructura jeràrquica del Cos i les seves diferents escales professionals.
Els estudiants del Grau s'han mostrat molt interessats en saber quins són els procediments d'accés a aquesta institució, les diferències entre les distintes categories professionals i les seves funcions, i quina formació i mèrits havien de tenir per poder aplicar per entrar al Cos.
Vilanova ha manifestat que el Grau en Prevenció i Seguretat Integral ofereix una bona formació àmplia i multidisciplinar per poder participar en les proves d'accés, que caldria complementar amb algunes matèries específiques vinculades amb les ciències físiques i químiques.