Ponència sobre la gestió del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya

Ponència sobre el Sistema d'Emergències Mèdiques SEM
El Dr. Joan Sala ha ofert una ponència als estudiants del Màster en Gestió de Riscos i Emergències per explicar la gestió i funcionament del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya, entitat que dirigeix.

20/10/2017

Enguany la inauguració del curs acadèmic 2017-2018 del Màster en Gestió de Riscos i Emergències de Catalunya ha comptat amb la presència del Dr. Joan Sala, Director General del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), que ha ofert una ponència avui als estudiants sobre la gestió i funcionament d'aquesta entitat.

A l'acte també hi han assistit els coordinadors dels estudis, Dra. Montserrat Iglesias-Lucía, Directora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral, i el Dr. José Julian Isturitz Pérez que han donat la benvinguda als nous estudiants, juntament amb el responsable de Formació Continuada, Josep Manel López.

El Dr. Sala ha començat la seva intervenció explicant que el SEM és una empresa pública de la Generalitat de Catalunya, que desenvolupa dues grans funcions: oferir resposta urgent a les emergències mèdiques prehospitalàries; i per altra banda, atenció sanitària no urgent a través de les consultes que es reben al 061 Cat Salut Respon.

La gestió de les emergències mèdiques és complexa i presenta dificultats, perquè les actuacions del sistema es porten a terme en tot el territori català, que té les seves especificitats geogràfiques i de població.

Aquests condicionants han influït en la distribució dels recursos sanitaris d'assistència (on hi ha més població s'han destinat més recursos, ambulàncies, etc; tot i que en les zones menys poblades, i més diseminades, s'ha tingut en compte també les distàncies que s'han de recórrer per arribar el més ràpid possible al lloc de les emergències).

El ponent també ha fet especial èmfasi en tot el treball que s'ha realitzat en fer pedagogia, des de l'entitat, a tots els futurs usuaris del servei d'emergències mèdiques català per tal que utilitzin el telèfon del 112 només en casos de risc urgent per a la vida. Aquest número és gestionat des del Department d'Interior, que en funció del tipus d'emergència (sanitària, policial o de protecció civil) desvia la trucada a l'ens corresponent.

El telèfon del 061 CAT Respon és gestionat directament pel SEM, i és una eina bàsica per atendre consultes mèdiques de tot tipus que no són urgents, i que representen el 90% de les actuacions de l'entitat, mentre que l'assistència a urgències i emergències, és del 10%. Al dia es reben més de 5000 trucades.

Els professionals del SEM

El perfil dels professionals que treballen al Servei d'Emergències Mèdiques de Catalunya són principalment infermers (un 36%) i metges (22%). La resta està format per tècnics de diversos tipus (administratius, auxiliars d'emergències, etc).

En aquest sentit, el personal del servei té diferent formació acadèmica. En el cas dels equips que atenen les emergències prehospitalàries, no només els infermers o metges tracten els pacients, sinó que en situacions excepcionals on hi ha molts ferits, els tècnics auxiliars o d'ambulàncies també els atenen, seguint els protocols establerts, ja que han rebut prèviament formació específica per poder-los assistir.

Dins dels equips d'assistència, hi ha la unitat de serveis especials, format per 22 professionals i tècnics, que habitualment, presten servei en casos molt conflictius i on pot haver-hi ferits, acompanyant a la policia per atendre, en cas de necessitat (p.ex: redades, detencions de terroristes, etc.).


La Formació Continuada, peça capdalt per aquests professionals

Tal com ha comentat el Dr. Sala, la formació continuada dels professionals del SEM és un pilar bàsic perquè el personal pugui mantenir les seves capacitats a l'hora d'oferir tot tipus de servei sanitari.

Per aquest motiu, aquest entitat dissenya plans de formació per als seus treballadors per realitzar sessions i actualitzacions dels seus coneixements vinculats amb la diversitat d'emergències que poden sorgir, a més, de plans específics, en els àmbits on habitualment desenvolupi la seva tasca cada professional.

A més, es realitzen molts entrenaments i simulacres d'una àmplia diversitat de situacions, fins i tot, les més excepcionals i dures, perquè els professionals estiguin preparats, i puguin actuar, sense bloquejar-se psicològicament, si aquestes emergències succeeixen en alguna ocasió.