Montserrat Iglesias parla del nou pla contra l'ús d'armes blanques al Col·lapse de TV3

Montserrat Iglesias al Col·lapse

El programa de TV3 "Col·lapse" rep a Montserrat Iglesias-Lucía, directora de l'àmbit de Prevenció i Seguretat Integral de l’Escola FUAB Formació, i al periodista Carles Costa per explicar el nou pla DAGA contra les armes blanques, presentat pel Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya.

08/10/2024

El passat dissabte 28 de setembre, el segon capítol de la nova temporada de Col·lapse, presentat per Ricard Ustrell, va oferir una entrevista a Montserrat Iglesias-Lucía, directora de l’àmbit de Prevenció i Seguretat Integral UAB i a Carles Costa, periodista i economista, per tal de comentar les darreres mesures implementades per la Generalitat de Catalunya, en relació amb el control de les armes blanques.

El nou pla DAGA, per controlar la tinença i ús de les armes blanques, busca reforçar un pla anterior que era insuficient davant l’augment d’incidents amb aquestes armes, esmentava la directora del Grau en Prevenció i Seguretat Integral UAB. Aquest nou pla es basa en tres eixos principals: més informació a la ciutadania a través de tallers i campanyes que difonguin el missatge que està prohibit sortir al carrer amb cap tipus d'arma blanca, més controls preventius en zones sensibles com escoles, discoteques o festes, i més sancions, amb multes superiors segons la gravetat de l'acció, l'arma implicada i els antecedents de la persona.

Montserrat Iglesias-Lucía assegurava que la situació actual és complexa. Tot i que, des de l’aplicació del primer pla DAGA, les intervencions relacionades amb armes blanques han augmentat un 90%, les problemàtiques vinculades amb aquest tipus d’armes persisteixen.

La docent també va destacar la importància de deixar clar a la ciutadania que, tot i que certes armes són legals per a la seva fabricació i compra, no es poden dur fora del domicili, i va assenyalar que l'augment de la violència i la percepció d'inseguretat han incitat a moltes persones, especialment joves, a portar armes blanques per defensar-se o delinquir. Ara, amb el nou reglament, el simple fet de portar fora del domicili armes blanques legals, és considerat un fet delictiu.

Una part important de l’entrevista es va centrar en l’explicació de la directora sobre la diferència entre la seguretat objectiva i la seguretat subjectiva. Tot i que les dades objectives mostren un augment moderat dels incidents violents amb armes blanques, la percepció d'inseguretat de la població (seguretat subjectiva), especialment a Barcelona, és molt elevada. Segons Iglesias-Lucía, “és crucial treballar la seguretat subjectiva a través del diàleg, la transparència i una millor comunicació amb la ciutadania, per evitar que els casos puntuals, que no responen a tendències d’augment de la inseguretat real, generin una sensació de por desmesurada.”

Finalment, va recalcar que la solució no recau exclusivament en la policia. "Hem de pensar en tots els agents implicats: docents, mediadors, famílies, etc. Tots contribueixen a l’engranatge de la seguretat", va afirmar, subratllant la necessitat d’una seguretat transversal que involucri educadors, mediadors i altres sectors per evitar l’escalada de violència i garantir una aplicació estricta de la normativa.

Podeu veure tota la intervenció de Montserrat Iglesias-Lucía a "Col·lapse" en aquest enllaç.