Les col·leccions "Cuadernos metodologicos" i "Monografias" del CIS ja tenen el segell de qualitat CEA-APQ

Logotip segell de qualitat

El passat 11 d'octubre d'aquest any, les col·leccions Cuadernos metodologicosMonografias escrites pel CIS van rebre el prestigiós Sello de calidad en edicion acadèmica o també anomenat CEA-APQ.

02/11/2022

Aquest passat 11 d'octubre, va haver-hi l'acte d'entrega al Cercle de Belles Arts on la consellera tècnica del Departamento de Publicaciones y Fomento de la Investigación del CIS, Laura Ponce de León Romero, va rebre aquest segell de les mans de Mercedes Siles Molina, l'actual directora d'ANECA. A l'esdeveniment van participar Inmaculada Aguilar Nácher, directora general del FECYT i María Isabel Cabrera García, la presidenta de la UNE. Aquest segell té com a objectiu reconèixer les millors pràctiques dins de l'edició universitària espanyola per tal de convertir-se en un signe distintiu en la identificació de les activitats investigadores. A més, també intenta promoure i estimular la qualitat en les edicions acadèmiques. (Sello de calidad en edicion acadèmica, CEA-APQ, 2022). 

El Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) és un Organisme Autònom de caràcter administratiu adscrit al Ministeri de la Presidència. La finalitat és l'estudi científic de la societat espanyola. Normalment es realitzen enquestes encarregades per els governs autonòmics o l'Estat però també es fan investigacions apart. L'actual president del CIS és José Félix Tezanos Tortajada. Aquest organisme desenvolupa les funcions d'acord amb els principis d'objectivitat i neutralitat en la seva actuació, d'igualtat d'accés a les dades i de respecte dels ciutadans i al secret estadístic. (CIS, 2022)

A la pàgina oficial del CIS es pot accedir a enquestes d'un ampli ventall d'anys i temàtiques (avanços de resultats, baròmetres, Índex de Confiança del Consumidor, estudis, les previsions dels resultats d'unes eleccions...) En definitiva, hi ha un complet banc de dades sobre moltes temàtiques les quals ens poden ajudar a fer molts estudis i treballs. Per posar un exemple d'alguna publicació actual, el CIS va publicar fa poc, el Baròmetre de l'octubre de 2022 on hi ha les opinions d’una mostra significativa sobre qüestions com la Guerra d'Ucraïna i Rússia, el Coronavirus, la situació econòmica de l’entrevistat, l'opinió sobre la fiscalitat... (CIS, 2022)

L’organisme també desenvolupa diferents programes d’investigació a les ciències socials mitjançant beques de formació per a postgraduats, ajudes a la investigació  per l’explotació del banc de dades del CIS i per les finalitzacions de tesis doctorals. A més, dóna premis com el Premio Nacional de Sociologia y Ciencia Política y el Premio al mejor artículo.

També,  el CIS fa una publicació trimestral a la Revista Española de Investigaciones Sociológicas (REIS). En aquesta revista es tracten un ampli ventall de temàtiques relacionades amb la Sociologia i la Ciència Política. Per exemple, Félix Requena i Luis Ayuso, al Butlletí número 180, ens parlen de La administración del dinero y bienestar subjectivo en la pareja. En aquest estudi s'analitza com afecta l'administració dels diners de la parella al grau de benestar subjectiu de cada un dels membres. Parlant de la satisfacció generada als homes, relacionada més amb els diners que guanyen i en canvi la de les dones, que està més relacionada la forma de gestionar els diners. Aquest article ens fa reflexionar sobre la igualtat de gènere en el repartiment de recursos. (REIS, 2022) 

Per tant, el CIS i el REIS són uns recursos i eines molt potents per a tots els investigadors, estudiants i professors que vulguin realitzar recerques en l’àmbit de les ciències socials per desenvolupar treballs amb unes bases estadístiques sòlides.