La UAB participa en el projecte Employability in Programme Development

El professor del Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, Rosario Scandurra, participa en el projecte Employability in Programme Development, finançat per la convocatòria Erasmus+ KA2.
13/07/2023
El projecte Employability in Programme Development, finançat per Erasmus+ KA2, té l’objectiu de “sistematitzar diferents dades sobre la transició dels estudiants universitaris cap al mercat laboral, per tal que tinguin un sentit per als actors involucrats en el sistema universitari”, assenyala el professor Rosario Scandurra, que afegeix que s’han centrat en els serveis d’ocupabilitat de les universitats. El projecte, impulsat per institucions com l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) o la Unió Europea (UE), té quatre universitats involucrades, que són la UAB, la University of Glasgow al Regne Unit, la University of Reading de Londres i la Vrije Universiteit Brussel de Bèlgica. Hi treballen especialistes, com ara, economistes, experts en el sector de l’educació o sociòlegs. La iniciativa va començar fa tres anys i acabarà aquest mes d’agost. El divendres 14 de juliol es va fer el congrés de presentació del projecte i dels resultats a partir de les a la Casa de la Convalescència de Barcelona.
La idea del projecte neix de la dificultat dels graduats d’accedir al mercat laboral que han observat des de l’any 2008, arran de l’economia o desajustos entre l’oferta i la demanda. “No obstant això, aquest paradigma podria no ser cert en el cas dels serveis d’ocupabilitat de les universitats”, explica.
El projecte s’ha treballat en diferents etapes i s’han utilitzat diferents mètodes de recerca. Scandurra explica que la UAB ha estat l’encarregada de la primera part del projecte, que ha consistit a “avaluar quina és l’evidència científica a Catalunya i Europa, els reptes, i el paradigma en el sector universitari” a partir, per exemple, de dades de l’oferta i demanada de competències. “Primer vam avaluar quina recerca científica s’havia fet sobre aquest aspecte i arran d’això, els reptes que hi havia en la transició al mercat laboral en l’educació superior”. Com a tercer punt, “buscar científicament aquesta evidència” diu. Aquest primer estudi serà publicat a la revista Studies in Higher Education. Les dades han estat facilitades per l’Agència de Qualitat Universitària (AQU).
Es va avaluar que hi ha països amb problemes d’inserció laboral i que “els beneficis podrien ser bastant grans si s’incrementa l’oferta en aquests països”. En paral·lel, es va fer una valoració de la UAB i Catalunya de la transició cap al treball i quina és la possibilitat de continuar treballant en allò que estàs fent a través del Servei d’Ocupabilitat de la UAB i es va veure “fins a quin punt les pràctiques curriculars i extracurriculars són beneficioses pel futur, per mantenir la feina, amb bons salaris…”. D’una banda, es va veure que les persones que solen accedir al servei tenen un nivell econòmic i nota de tall alta. D’altra banda, els beneficis més evidents són en les persones que tenen una situació social i econòmica més baixa. Per tant, “hi ha una desigualtat en l’accés que s’hauria de corregir”, destaca.
La segona part del projecte ha consistit a desenvolupar una enquesta en quatre contextos diferents d’educació superior. També, a empreses, per veure què hi diu sobre el desajust de competències entre l’oferta i la demanda.
En la tercera part, “s’han desenvolupat dues eines d’intel·ligència artificial, resultat dels primers passos, alimentat per la recerca, la suma de dades i literatura prèvia” destaca Scandurra. La primera eina és un Chat Bot en què es poden fer preguntes relacionades amb el tema i busca diferents documents relacionats. La segona, és “una mena de Chat GPT amb dades reals. La pot utilitzar qualsevol persona interessada a formular una pregunta i rebre una resposta”. Algunes de les preguntes poden ser, per exemple, “quina és la competència més demanada a Catalunya l’any 2020”. La resposta és donada amb un gràfic d’efectes marginals en què es mira la relació entre la competència demanada i la probabilitat de tenir una ocupació a temps parcial o salaris superiors a dos mil euros, per exemple. A la sessió de presentació del projecte de divendres 14 de juliol es van mostrarar les dues eines, que són de codi lliure. És una forma per veure els efectes reals i les competències dels graduats, per exemple, per al Vicerectorat d’Ocupabilitat.
La quarta tasca ha estat recollir vint casos d’èxit en què el servei d’ocupabilitat ha tingut un resultat positiu a l’hora de la transició entre la universitat i el treball.