• Portada
14/05/2015

La UAB i Devicare col·laboren per al tractament d'unes malalties minoritàries

Foto genèrica estris laboratoris (pipetes)
En el marc del projecte DIGITAL, desenvoluparan un biosensor per monitoritzar a diari i des del domicili el nivell d’amoni dels pacients amb Trastorns del Cicle de la Urea.
Istockphoto. @Luchschen

El Grup de Sensors i Biosensors del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), liderat pel Dr. Julián Alonso, ha signat un conveni de col·laboració amb l’empresa Devicare, ubicada al Parc de Recerca UAB, per desenvolupar un biosensor per monitoritzar el nivell d’amoni en els pacients amb trastorns del cicle de la urea (TCU), un conjunt de malalties congènites del metabolisme que causen problemes amb l'eliminació de residus del cos en l'orina.
 
Els TCU deriven d’una anomalia, qualitativa o quantitativa, d'un dels sis enzims que participen en la síntesi de la urea i que suposa una acumulació d'amoníac en l'organisme que pot causar greus danys en el sistema nerviós. Considerats malalties rares, estudis científics situen la seva incidència en un de cada 25.000-50.000 nounats, tot i que aquesta estimació podria ser a la baixa, ja que molts afectats moren abans de ser diagnosticats. 
 
“El diagnòstic precoç, un seguiment adequat i un tractament eficaç són de vital importància per prevenir la mortalitat infantil i els trastorns neurològics d'aquest tipus de malalties”, explica Giuseppe Giovinazzo, coordinador del projecte amb la UAB a l’empresa Devicare. Per això, amb aquest projecte pretenen desenvolupar un biosensor que permeti controlar la quantitat d’amoni en pacients ja diagnosticats, per facilitar el seu seguiment i autocontrol en el domicili, sense haver de desplaçar-se a l’hospital sovint, i evitar així complicacions que puguin derivar en una greu alteració neurològica. 
 
El Grup de Sensors i Biosensors de la UAB s’encarregarà del desenvolupament del sensor i l’empresa Devicare crearà la plataforma hardware de telemedicina per monitoritzar el pacient. A mitjans de 2016 està previst tenir el primer prototip industrial del sensor.
 
El desenvolupament d’aquest biosensor s’emmarca en el projecte DIGITAL, una iniciativa públic-privada que sorgeix per donar resposta a la necessitat mèdica i social de millorar els mètodes de diagnòstic, seguiment i tractament de pacients amb malalties genètiques associades a errors congènits del metabolisme (ECM) incloses en programes de cribratge neonatal i altres malalties rares metabòliques. 
 
Concretament, el projecte pretén millorar els actuals mètodes de diagnòstic genètic neonatal, desenvolupar biosensors que facilitin el seguiment dels pacients diagnosticats i identificar tractaments innovadors. Amb una durada de tres anys, l’integren, a més de Devicare, les empreses Enzymlogic, qGenomics i Minoryx, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra.
 
Aquesta iniciativa d’R+D+I compta amb el suport del Ministeri d'Economia i Competitivitat, que aporta 1,1 milions d'euros per finançar el seu desenvolupament a través del programa Retos-Colaboración 2014.

 
View low-bandwidth version