La Sociologia al cor de les transformacions socials

Objectius de Desenvolupament Sostenile

El RD822/2021 obre una oportunitat per millorar la formació superior i orientar les disciplines als objectius de desenvolupament sostenible.

27/06/2023

El RD822/2021 obre una oportunitat per millorar la formació superior i fer un pas més cap a l'impacte social de les nostres disciplines orientant-les al major consens social que tenim fins ara, els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A Sociologia, com a totes les ciències, això suposa la responsabilitat de formar el nostre alumnat en aquells coneixements i eines que els permetin contribuir a millorar les condicions de vida de tota la ciutadania sigui quin sigui el seu àmbit dactuació professional en el futur.
 
Les sociòlogues i sociòlegs ens inserim en àmbits molt diversos del mercat laboral on apliquem uns coneixements clau per a la convivència entre individus, grups i institucions cada cop més diverses i multiculturals. Investigacions com la desenvolupada per l'Associació Catalana de Sociologia (Sordé i Joanpere, 2021), mostren la necessitat d'aquesta disciplina a tota la societat i avalen la rellevància científica de la Sociologia a través del seu impacte ja aconseguit als diferents ODS.
 
Així, per exemple, si els qui treballen en una organització, ja sigui un hospital o una escola, no saben que hi ha uns eixos de desigualtat que operen fent més vulnerable una persona per ser menor d'edat, per ser dona, per pertànyer a una minoria ètnica, o per les tres coses alhora, les conseqüències seran nefastes per a tota la societat. Tindrem una pitjor atenció sanitària, una pitjor educació bàsica, i una societat edadista, racista i sexista que probablement augmenti els bulls i els populismes, en detriment dels avenços de la ciència i la democràcia.
 
Sense el coneixement científic, les nostres decisions com a mares, pares, àvies, avis, filles, fills, mestres, mestres, alumnes, alumnes, pacients, mèdiques, metges, ciutadanes i ciutadans es troben submises a l'opinió de qualsevol i per això, a una completa arbitrarietat. Però també pot passar amb les decisions d'aquells/es a qui triem com els/les nostres representants polítics.
 
Quinze universitats de tot Espanya, amb idiosincràsies molt diverses, fa anys que formen sociòlogues i sociòlegs, moltes dels quals desenvolupen la seva professió en una gran varietat d'entorns (internacionals i locals, públics i privats, institucionals i del tercer sector); i pluralitat temàtica (salut, educació, igualtat, drets humans, menors no acompanyats, responsabilitat social, poble gitano, comunicació, violència de gènere, migració i refugi…).
 
Aquests són alguns testimonis de sociòlogues i sociòlegs que mostren el que té en comú aquesta gran diversitat de perfils professionals: coneixement científic per avançar cap a més igualtat i democràcia, sentant les bases per no fer passos enrere en moments políticament i socialment tan complexos com els que vivim avui.
 
  Els resultats que obtenim a les nostres investigacions serveixen, entre altres coses, per millorar la presa de decisions en les polítiques públiques de gestió de la contaminació atmosfèrica urbana. Sergi López Asensio, llicenciat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment treballa al CIEMAT, Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques. [vídeo 1]
 
Un company de la carrera i jo vam decidir emprendre el nostre propi camí junts fundant una empresa des d'on realitzar aportacions a nivell nacional, autonòmic i local amb la posada en marxa de diversos estudis diagnòstics i plans estratègics.
Mª Ángeles Calvo Alba, Graduada en Sociologia per la Universitat de Granada, és sòcia fundadora d'Equality Research. [vídeo 2]
 
L´ofici de sociòleg és molt important dins de l´administració pública. Donem una visió integral, donem importància a lestructura social. (…) És important que l'avaluació ens porti a redissenyar objectius que ens permetin atendre de manera eficaç i eficient població tan vulnerable com, en el meu cas, els menors ja siguin nacionals o migrants.
Immaculada Fernández, Universitat de La Laguna, és sociòloga a la Direcció General de Protecció a la Infància i la Família del Govern de Canàries. [vídeo 3]
 
Conferència de Deganes i Directores de departament responsables de la Sociologia a les universitats espanyoles, CONDDSOC