La percepció de salut física en els visitants d'espais naturals

Senderisme
La revista científica Journal of Outdoor Recreation and Tourism ha publicat un article del professor Francesc Romagosa, que suggereix noves propostes per als gestors de parcs naturals per promocionar els parcs com a espais afavoridors de la salut física de la població. L’article s’emmarca en un estudi portat a terme a quatre parcs de la província de Barcelona.

07/09/2018

L’article “Physical Health in green spaces: Visitors’ perceptions and activities in protected areas around Barcelona”, del professor de l’Escola, Francesc Romagosa, s’ha publicat a la revista de ciències socials i recursos naturals Journal of Outdoor Recreation and Tourism, referent internacional en l’àmbit del turisme i el lleure a l’aire lliure.

La peça s’emmarca dins un estudi més ampli sobre el benestar general dels visitants dels parcs, que aporta conclusions sobre com els espais naturals i àrees protegides d’un territori poden ser escenaris ideals per a la promoció de la salut de les persones.

Aquest estudi, dut a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona, va realitzar més de 500 enquestes entre setembre i octubre de 2015 als visitants de quatre parcs naturals de la província (Montseny, Garraf, Collserola i Sant Llorenç de Munt).

Els resultats van permetre “qualificar per primera vegada a Espanya quelcom que fins ara només sabíem per intuïció”: 3 de cada 4 enquestats reconeixien que el motiu de la seva visita al parc tenia alguna relació amb la salut i el benestar i que, 2 de cada 3 enquestats, manifestaven una millora de la seva salut gràcies a aquesta visita al parc.

La proximitat als parcs i la salut física

L’estudi també destaca l’alta fidelitat de visita per part dels habitants dels municipis propers als parcs naturals, i com la salut és una de les principals raons per la qual tornen a visitar-lo. De fet, els enquestats mostren tenir un millor estat de salut percebut respecte a la mitjana de la població catalana. A l’article, però, el professor Francesc Romagosa se centra a analitzar, concretament, com els parcs poden servir per promocionar la pràctica d’activitats físiques o l'esport.  

Passejar o fer senderisme
són una de les principals activitats més practicades per als visitants durant les seves visites al parc. Dues activitats de “mitjana intensitat” que, segons l’estudi, provoquen als visitants la “percepció” d’estar en un millor estat de salut física.

Aquesta clara correlació entre la visita a un espai natural per a l’activitat saludable obre la porta als responsables de la gestió d’aquests indrets a la necessitat de “protegir o crear, i promoure, ambients naturals que permetin l’activitat física”.

Es tracta d’un camp d’estudi recent i poc explorat que, segons el professor, pot ajudar en un futur al disseny de programes que vinculin experiències a la naturalesa amb un estil de vida més saludable.