'La Intel·ligència Artificial és la tecnologia que permetrà als professionals de l'arxivística contribuir a l'accés a documents i dades'

Dr. Muhammad Abdul-Mageed i Peter Sullivan davant l'entrada de l'Edifici Blanc

Els estudiants del Màster en Arxivística i Gestió de Documents van tenir, el passat 26 d’abril, un seminari sobre Intel·ligència Artificial (IA) amb el Dr. Muhammad Abdul-Mageed, co-director del projecte InterPARES Trust AI, i Peter Sullivan, doctorand de la University of British Columbia. A més del seu pas per l’Escola, els investigadors han participat en el 19è Congrés i a la residència a Olot coorganitzada entre l’Institut Ramon Lluny i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya.

15/05/2023

  • Què heu explicat al seminari impartit als nostres estudiants?

Dr. Muhammad Abdul-Mageed: Hem presentat una visió d'alt nivell sobre què està passant ara mateix en l'àmbit de la Intel·ligència Artificial (IA). Hem exposat què és la IA, i què és i com funciona el machine learning, d’una manera senzilla. També hem explicat quines són les complicacions del deep learning i la BI (Business Intelligence), algunes centrades en el camp dels arxius i la gestió de documents. La idea era mostrar una part visual als estudiants, amb l’esperança d’inspirar els seus futurs estudis i carreres professionals.

Peter Sullivan: Jo he parlat sobre un dels estudis específics i de recerca col·laborativa amb el projecte InterPARES, que tracta sobre el desenvolupament de metadades descriptives per a gravacions d'arxiu. I com a doctorand a la University of British Columbia, he parlat també sobre l'experiència de ser estudiant de doctorat després de fer un Màster de Ciències de la Informació.

  • En què consisteix el projecte InterPARES Trust AI?

Dr. M: I Trust AI és finançat per una de les principals agències de finançament de la recerca del Canadà, que s'anomena SSHRC (Consell de Recerca en Ciències Socials i Humanitats del Canadà). El projecte aborda el progrés que s'està produint en el camp de la Intel·ligència Artificial, i com interactua amb els documents i arxius. Els professionals d'aquest camp segurament ja estan sentint l'impacte que el progrés de la IA tindrà, tant a curt com a llarg termini, en la seva feina diària. Això també aplica a diferents àmbits com la salut o l'educació. Ho estem veient aquests dies amb el llançament del Xat GPT. Nosaltres ja fa dos anys que estem en marxa, perquè ja teníem la visió que la IA és molt important i ens hi hem d’implicar. Volem assegurar l'autenticitat dels documents i arxius públics perquè són crucials pel funcionament de la societat. S’ha de tenir en compte l'habilitat de progrés que s'està produint en IA, i la incapacitat dels humans per treballar amb arxius i documents amb aquesta mateixa capacitat. El valor dels documents i arxius augmenta cada dia. L’ús de la IA tindrà avantatges per garantir el tractament de documents i arxius amb aquest volum i capacitat. Però també hi ha incògnites sobre el seu ús que hem d'investigar. Volem aprofundir en aquests temes amb un enfocament pràctic, comptant amb docents, experts i acadèmics i amb persones que treballen dia a dia amb els arxius.

  • L’ESAGED és precisament un dels centres partner d’InterPARES Trust AI.

Dr. M: El projecte és una col·laboració internacional amb socis de 25 països diferents, entre els quals hi ha Espanya. Un altre dels objectius d’InterPARES és formar a estudiants i professionals perquè mobilitzin el coneixement generat a escala global. Per això, tenim socis per tot el món, i comptem amb la participació d’organitzacions com la UNESCO o la Creu Roja. Tenim la sort de disposar d’una xarxa de col·laboradors molt diversa. Tenir diferents contribucions de persones amb diferents orígens és crucial per a l’avenç del camp.

  • Com ens podem imaginar que canviarà la tasca d’un arxiver/a amb la Intel·ligència Artificial?

Dr. M: Aquesta és la gran pregunta. És el que estem intentant investigar. Hi ha tantes incògnites, sobretot amb el ràpid progrés de la tecnologia... No sabem exactament com afectarà les activitats diàries dels professionals, però estem recopilant algunes proves que ens indiquen que, per exemple, els pot ajudar a automatitzar tasques que no necessàriament necessiten els humans. Es podria aconseguir que una màquina o un model proporcioni un resum d'algun material, per exemple, i que una persona se’l miri per assegurar-se que té sentit. Però la IA pot ser d’ajuda per buscar una idea ràpida o saber de què tracta aquest material. Un altre cas: l’accés; hi ha molt material que no és del tot accessible. Suposem que hi ha alguns documents que només existeixen com a imatges, però tenen text i no podem utilitzar la màquina per llegir-lo. Si és un text llegible, amb el reconeixement òptic de caràcters podem convertir immediatament aquesta imatge en un format llegible per la màquina. Això ens permetrà que es pugui cercar, resumir i que sigui traduïble, etc. Així estarem oferint un accés més gran i milions de persones podran treballar amb el material. La Intel·ligència Artificial és la tecnologia que permetrà als professionals de l’arxivística contribuir a oferir accés a documents i dades. També podem dir que la IA facilitarà treballs que són automatitzables. Per tant, reduirà el temps per a determinades tasques.

  • Quines creieu que seran les competències o habilitats que necessitaran els futurs arxivers/es per afrontar aquesta nova complexitat que portarà la Intel·ligència Artificial?

P.S: Un dels estudis del projecte InterPARES tracta sobre això, i és una de les qüestions que hem presentat al 19è Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya. Crec que s’ha d’identificar què estan fent actualment els professionals amb la IA per guiar-nos quant a les competències: establir una base i després anar més enllà per mirar cap a on s'està movent la IA i quines expectatives d'ús hi pot haver. No necessàriament hauran de ser els arxivers els que facin experiments d'aprenentatge automàtic, però és possible que hagin de saber avaluar els proveïdors que prometen tecnologies d'IA que puguin satisfer les seves necessitats. Però, tenen les habilitats per poder veure si aquestes eines funcionen bé pels diversos tipus de materials dels quals poden ser responsables? Preguntes com aquesta són importants per ajudar a identificar quines són aquestes competències, i és una part molt activa de la recerca d'InterPARES. Un dels resultats d’aquest vessant pedagògic del projecte és desenvolupar un currículum formatiu, especialment per a la descripció arxivística. Esperem que això sigui beneficiós en un futur per a estudiants d'arxivística de tot el món.

  • Aquests dies a Catalunya teniu l'oportunitat de participar en diverses activitats i seminaris per intercanviar coneixement, una d’elles la residència interdisciplinària a Faberllull Olot. Com valoreu aquesta experiència d’intercanvi de coneixements d'àmbit internacional i l'experiència en el nostre context local?

P.S: Vam fer una visita a l’Arxiu Comarcal de La Garrotxa i va ser meravellós. Veure diferents contextos per als professionals de l'arxiu alimenta la nostra feina. Tant en Muhammad com jo estem més del costat de la IA, i activitats com aquestes ens ajuden a conceptualitzar les preocupacions pràctiques que poden tenir els professionals.

Dr. M: Un dels privilegis que tenim és la nostra xarxa de col·laboració, que és global. Són eixos col·lectius forts. Durant la nostra visita a l’Arxiu Comarcal de La Garrotxa hem pogut viure els arxius en primera persona; hem vist com fan la seva feina diària, fer preguntes i tocar part del material, és molt inspirador. Em fa pensar que cada comunitat té la seva història i és molt important per a ells liderar la seva vida quotidiana i mirar cap al futur amb el passat en segon pla. Una altra cosa crucial ha estat poder parlar amb gent d'un altre lloc i pensar en les diferents formes de vida. És important humanitzar aquest nivell de diversitat mentre pensem en la tecnologia que conserva els pobles d'arreu. Perquè històricament, la tecnologia pot servir a determinats sectors de la societat però no a altres, i és així des de fa molt de temps. Per tant, és important incloure la diversitat i la inclusió en la tecnologia, però també en els documents i arxius: si ets arxiver/a o gestor/a de documents, la teva funció és servir a tota la societat mantenint la seva diversitat.